6 TIPŮ JAK V ZIMĚ NALOŽIT S CITRONY

RYCHLÝ SLUNEČNICOVÝ CHLÉB
9.1.2017
PYŽAMOVÝ MEJDAN
11.1.2017

Zima citronům přeje. A to nejen proto, že na nás občas dopadne neřádná chřipka a nachlazení.

Díky tomu, že jsou teď citrony v domácnosti neustále v pohotovosti, není problém po nich sáhnout a něco dobrého z nich připravit – blahodárným čajem počínaje a zajímavými dekoracemi konče.

V každém případě jsou citrony krásné a nedivím se malířům, že se jim často zatoulaly do obrazů. I já se na ně dívám s potěšením. Mám je obvykle na kuchyňském parapetu, kde je chlad, a i když se tam dlouho neohřejí (asi v tuto dobu neochladí, že), každou chvíli mě nějak inspirují.


 

citrony1

1  Citronový krém  Tohle je lahůdka. Když jsem ji poprvé okusila, naivně jsem si myslela, že je nutné přivézt si ji ze zahraničí, protože tady se nic takového neprodávalo. Lemon curd, pod tímto označením krém asi znáte, si ale klidně vyrobíte doma. Čím vyzrálejší a lahodnější citrony budete mít, tím víc si pochutnáte. Navíc budete mít pocit, že občas mlsáte i trošku zdravě.

citrony2

2 Ledový citronový dort  Sníh se každou chvíli třepetá za okny, takže je jasné, odkud přivála má inspirace. Lehounký moučník na neděli nedá dát moc práce, a když ho trochu naparádíte, udělá radost dětem. Citrony v něm opět hrají hlavní roli. Citronová těsta patří například ve Francii k pochoutkám, kterými nepohrdne žádný z hostů.

citrony4

3  Čas léčivých čajů  Kdo by se s chřipkou a nachlazením s důvěrou nepustil do horkého čaje? Tentokrát vám doporučím kombinaci se zázvorovým sirupem. Ten na fotografii je kupovaný, ale právě dnes jsem založila základ pro zázvorový sirup domácí. Jen co uzraje, a fotograf Honza ho nafotí, máte recept na stránkách (…právě tu zavoněla skořice). Dnes vám už dopředu nabízím jednoduchý recept na lahodný čaj, který vám bacily vyžene z těla ven:

ZÁZVOROVÝ ČAJ

  • 3 polévkové lžíce silného zázvorového sirupu
  • 1/4 l vody ohřáté na 60 °C
  • plátek čerstvého citronu

Směs dobře rozmíchejte a okamžitě vypijte. Jistě víte, že vařicí voda nejen ubere z vitamínů, ale hlavně podráždí zapálený jícen, takže se hodně horkým čajům vyhněte. Je mi líto, že vám nemohu doporučit chytrou konvici, která je na obrázku; ta ohřeje vodu na přesně zvolené stupně. Momentálně ji v nabídce nemáme.

citrony3

4 / 5 / 6  Svícny z citronových slupek / Vafle s lemon curd / Keramické nádobí Lemon  No, tady jsem se s citrony vyřádila. Chtěla jsem využít romantické nádobí, které si můžete také pořídit, protože ho najdete pod heslem Lemon na našem e-shopu. Ale také vám doporučím rychlý dezert, který připravíte z vaflí, našlehané neslazené smetany a lžíce citronového krému (viz č. 1). Aby bylo vaše nedělní ráno dokonalé, vyrobte si půvabné citronové svícny z odložené kůry. A pokud se vám nebude chtít, tak si alespoň nechte kůru usušit na topení. Ještě chvíli krásně zavoní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.