3 CHALUPÁŘSKÉ POLÉVKY A DOMÁCÍ SVÍTEK

LETNÍ PEČENÝ ČAJ
19.7.2016
HOUSTIČKY S KOSTKOU SÝRA
21.7.2016

stuha_hneda

Když jsem byla malá, řeči o polévce, která je grunt, jsem nesnášela. Proč se polévky konzumují, jsem zjistila v dost pozdním věku. Dnes na ně nedám dopustit.

Ještě jedno pravidlo platí bez pochyb – dáte-li si někde polévku a není chutná, případně dostanete pouze neslanou, nemastnou vodu, vezměte nohy na ramena a z hospůdky prchejte. Podle uvařené polévky se skutečně pozná dobrý kuchař.

Kdysi byly polévky často hlavním jídlem a skončilo v nich vše, co vyrostlo a uzrálo kolem chalupy a v lese. Názvy, jako oukrop, žebračka, kaldoun nebo panádlová polévka, však dodnes nevymřely a svědčí o tom, že bez polévky to v kuchyni nejde. Dnes vaříme více podle zásad správné výživy a polévky i přísady do nich zpracováváme pomocí různých elektrospotřebičů. Některé polévky jsou docela pracné a náročné na čas. Takové s gustem připravuji o dovolené. Když se povede, že za okny crčí provázky deště, vezměte zástěru a pěkný hrnec a užijte si vaření. Pokud vám dojde inspirace, mrkněte na následující recepty. Kulajda a kyselo s houbami patří k těm fortelným receptům, které tu máme po předcích. A jemný hráškový krém zase náleží k rychlovkám z francouzské školy.

Pokud se pustíte do klasického vývaru, bez něhož se neobejde žádný dobrý oběd, pak přidávám recept na můj milovaný svítek, který mi rodina krade pod rukama, když ho krájím.

A kdyby vám chyběly utěrky, smalťáčky, misky na polévku nebo pořádný tlakový hrnec, víte, že vše najdete na našem webu.

stuha_hneda

SVÍTEK DO POLÉVKY

Příprava: 15 minut

  • 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • sůl
  • 1 lžíce změklého másla
  • 2 vrchovaté lžíce dětské krupičky
  • 5 snítek hladkolisté petrželky (nemusí být)
  • lžíce slunečnicového oleje

1. V misce ušlehejte sníh z bílků.

2. Do hrnku dejte žloutky, přidejte špetku soli a lžíci másla a vidličkou prudce prošlehejte. Po troškách přidávejte krupičku, až vytvoříte hladkou hmotu. Nakonec přimíchejte nasekanou petrželku.

3. Pomocí stěrky vložte těsto do misky se sněhem a opatrně promíchejte.

4. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte olej, plamen stáhněte na minimum a svítek rovnoměrně rozetřete. Když se začnou dělat na povrchu bublinky a spodek svítku se zpevní, obraťte ho a upečte z druhé strany dorůžova.

Vychladlý svítek nakrájejte na úhledné drobné kostičky. Rozdělte ho do talířů a přelijte vývarem. Počítejte s tím, že svítek nabude, takže opravdu krájejte na malé kousky. Teprve v polévce si svítek nabere tu správnou chuť.

Ještě drobnost: Svítek neházejte přímo do polévky, rozvařil by se.

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.