3 LUXUSNÍ KOLÁČE DOKULATA

DĚDEČKOVA COURAČKA ANEB ZELŇAČKA DO ZIMY
31.10.2016
OLIVOVÁ DOMÁCNOST
2.11.2016

Když se postaví na stůl velký kulatý koláč, je to malý svátek uprostřed všedního dne. Brzy zavoní káva – a možná přijdou i hosté…

Koláče mají tisíc podob. Pečou se jako samostatné pečivo, třená těsta se lijí na plech a různě dochucují pudinky, ovocem, čokoládou. Dělám to také tak. Když ale vezmete stejný recept a koláč napěchujete do kulaté formy, stane se kouzlo. I z běžného jablečného rychlokoláče se stane luxusní záležitost. Kulatý tvar dokáže zázraky. A mimo to i provokovat. Vymezená kruhová plocha mě ponouká nějak ji dozdobit, rozčlenit, něčím poklást, prostě ztvárnit. Nad půlmetrovým plechem tyhle pocity nemám. A tak vymýšlím a zdobím. Když už peču, tak proč ne.

Koláče nejraději servíruji v kulatých formách, které jsou natolik pěkné, že stůl ozdobí. K tomu jsou vhodné skleněné, porcelánové a keramické formy. Ty pak při krájení porcí nepoškrábete. Z plechových forem s nepřilnavými povrchy koláč raději vyjměte a podávejte ho delikátně rozdělený na klínky s kousky ovoce, karamelem, smetanou a omáčkami. Jak je třeba. Abyste koláč z formy snadno vyzdvihli, použijte dva širší pruhy pečicího papíru, které vložíte křížem na tukem vymazané dno a necháte je asi 10 cm vyčnívat přes okraje. Po upečení si zavolejte pomocníka a společně koláč za ta držátka vyndejte. Řada kulatých forem má dokonce vyjmutelné dno, takže vám práci usnadní. Na vysoké koláče (např. na cheesecake) lze použít klasickou rozvíratelnou dortovou formu. V poslední době jsou nesmírně oblíbené formy ze silikonu. Z těch koláč pokaždé vyklouzne bez úhony, protože formu sloupnete jako cibulku. Jenom je třeba ji při pečení postavit na rovný plech, abyste s koláčem mohli manipulovat.

Nízké koláčové formy si každopádně kupte v páru. Většinou peču dva koláče najednou, protože první koláč mizí hned za tepla. Když už máte všechno při ruce, je to při jedné práci a časově vám přibude tak patnáct minut.

Když to všechno zjednoduším, naučte se dobré máslové těsto a můžete ho používat pro celou řadu koláčů, které pouze přizpůsobíte sezoně. Ovocná náplň je tou nejvděčnější pochoutkou a se zamrazeným ovocem můžete pracovat i v zimě. Pak už je jen na vašem důvtipu, jak si svůj koláč nazdobíte.


007

1  Mřížkový koláč  Tohle je opravdová klasika. Ke koláči z lineckého těsta patří pikantní zavařenina a to nejdůležitější – mřížka. Ta může být ze zoubkovaných pásků, v dlaních vytvarovaných válečků apod., a také z krajkových oček, která jsem vytvořila pomocí mřížkovacího válečku. To vůbec není špatný vynález.

005-3

2  Jablečná sezona Kdy jindy péct koláče nadívané jablíčky, než teď. Letos je dobrá úroda a jablka jsou křehká a šťavnatá. To zase bude štrůdlů a kalorií v těle! Ale také si upečte naparáděný koláč, který má nádivku navršenou do kopce. Tuhle dobrotu jsem upekla ve formě s keramickým povrchem, a byla jsem s ní moc spokojená. Když ji naplníte vysokým třeným těstem, třeba s hruškami a ořechy, na koláči vyniknou tvarované okraje.

004-2

3  Koláč s cákací nádivkou  Toto je koláč, kde do korpusu z máslového těsta nalijete směs, která v troubě ztuhne a stane se koláčem. Rychlé, snadné, jen si na práci pořiďte šlehací mísu s víkem, abyste neměli smetanu až za obrázky. Nektarinky lze v zimě nahradit kompotovanými broskvemi, je to stejně dobré, jen je musíte nechat hodně odkapat. Řada koláčů se zdobí různými okraji. Tento je nejjednodušší a vytvoříte ho pomocí čajové lžičky. Podívejte se na foto postup.

Koláče peču a zdobím moc ráda. Už mě napadá jeden zimní, plný ořechů, který vám musím upéct. Sledujte předvánoční nápady, už jsem v nich po uši.

4 Comments

  1. Beata Gabrielová napsal:

    Dobry deň, Vaše koláče sú úžasné…človek na ne hneď dostane chuť….ja však uz dlhšiu dobu som na prísne bezlepkovej diéte…myslíte, že by sa dala štandardná múka nahradiť tou bezlepkovou? Skúšali ste to tak niekedy?
    S pozdravom

    Beata

  2. Jana napsal:

    Dobrý den,
    paní Gabrielová moc děkuji. Přiznávám, že do výše uvedených receptů jsem nikdy bezlepkovou mouku nevyzkoušela. Jako malou náhradu Vám nabízím recept na Bezlepkový koláč malináč (zadejte si prosím název do vyhledávače) a také doporučuji šikovnou kuchařku Pečeme bez mouky od Anji Donnermeyerové, která je právě na trhu. Je v ní spousta výborných receptů a důležitých rad. Vím, že nahradit jen mouku při přísné dietě nestačí. Je třeba používat i bezlepkový kypřicí prášek, pudink bez lepku, želatinu atd., celkem řadu dalších speciálních bezlepkových produktů, které lze sehnat na internetových stránkách. Přeji Vám, abyste se se vší opatrností ve své situaci zorietovala, a mohla si dopřát dobré jídlo.

  3. Ludm.Hanzálková napsal:

    DOBRÁ JE POHANKOVÁ MOUKA ZVLÁŠŤ DO KLASICKÉHO LINECKÉHO TĚSTA MÁ PAK TAK TROCHU OŘÍŠKOVOU CHUŤ LÍDA

  4. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Hanzálková,
    pohankovou mouku používám, ale do lineckého těsta jsem ji ještě nezkoušela. Totéž bude příjemné i do vánočního cukroví, viďte? I tam dávám příměs oříšků, takže se všechno pěkně propojí. Děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.