9 TIPŮ PRO NE/POPULÁRNÍ ÚKLID

PŘÍBORY V UBROUSCÍCH S MANŽETAMI
15.3.2016
SEKANÁ S ČTYŘLÍSTKY
17.3.2016

Nevím, jak to máte vy, ale grunt od podlahy po strop, mi vlastně moc nevadí. Mnohem víc mě zlobí rozházené věci, drobnosti a předměty, které už prostě není kam dát. Ale to se asi v domácnosti, čítající několik desítek let soužití, stává.

Moje kamarádky se dělí na dvě skupiny – na ty, co říkají, že velký úklid není třeba, protože uklízejí průběžně – a pak na ty, co to během roku nepřehánějí a pozvou si povolané ruce. Obě varianty jsou rozumné. Mě jarní úklid nevadí, protože zimu vymetám ráda. Tenhle předěl je prostě fajn. Doma se zlikviduje spousta předmětů, přibudou nové barvy, domácnost se promění.

Když už jsem u těch barev, všimli jste si, jak krásné nám výrobci připravili úklidové prostředky? Vysavače, kýble, smetáky i hadříky na prach hýří pastelovými odstíny a já si tak říkám, zda nám tak chtějí zpříjemnit nudnou práci. Obávám se, že je to proto, aby zboží více volalo z regálů, ve snaze upoutat na sebe pozornost :o) Nicméně je mezi ním mnoho šikovných pomocníků, kteří nám ušetří spoustu práce. Takže vybírejte, je opravdu z čeho. Moje úklidová skříň už vypadá, jako velikonoční vajíčko!

1  HURÁ NA OKNA  Jakmile vysvitne první jarní sluníčko, čeká nás útrpný pohled na špinavá okna. Zvykněte si na kombinované stěrky se střapatými hadříky na tyčích. Možná vám někde uteče malá čmouha, ale okno umyjete za chvíli a nebude vám vadit vrátit se k mytí častěji.

ACH, TY POVRCHY  Není jich v domácnosti málo  – dlažba, plovoucí podlaha, linoleum. Každý povrch potřebuje jiné čisticí prostředky a v každém případě se několikrát proběhnete s těžkým kbelíkem. Ale můžete si koupit multifunkčního pomocníka – mop s rozprašovačem, který naplníte vodou nebo potřebným saponátem. Dávkování si určíte sami, přičemž trojúhelníková hlava se dostane bezpečně do každého rohu.

ROTAČNÍ MOP NA PODLAHU  se právě chystám vyzkoušet. Dřevěné podlahy potřebují šetrnou údržbu s minimem vody. Jinými slovy kvalitně ždímající mop. Tenhle fešák je k dostání také v oranžové barvě, což je pořádné dilema…

TEXTILNÍ POVRCHY  je potřeba před vysáváním zbavit povrchových nečistot. Máte-li doma zvířátka, víte, o čem mluvím. Lepicí válečky, mají za úkol na sebe navázat chlupy, drobečky i prach. Po použití je omyjte, nechte oschnout a opět použijte.

SPÁRY, ŠKVÍRY, PLYNOVÉ HOŘÁKY  Úklid odolné špíny na špatně přístupných místech je pořádná otrava. Nezbude vám jediný nehtík. Ledaže byste použili  výkonný nástroj, odstraňovač nečistot, který s více než 1000 kmity za minutu zlikviduje nečistoty ze sporáků, varných desek, kuchyňských a koupelnových baterií a také ze spár keramických obkladů.

JEŠTĚ VYLEŠTIT  Tyhle utěrky z mikrovlákna nepustí ani chlup. Nechala jsem si je na utírání tmavých kousků nádobí. Jsou hebké a krásné i rozměrné (40 × 40 cm). Oceníte je ovšem také při leštění zrcadel a kachlíčků.

7  TŘÍDĚNÝ ODPAD  Vyhodila jsem docela dost korun za různé nádoby na tříděný odpad, než jsem pochopila, že místo mi budou šetřit jen stohovatelné nádoby, které jsou k tomu určené. Pevné 20l koše z plastu lze dát na sebe do vysokého komínku, nebo je můžete rozmístit po více místnostech. Podle barevných víček si je nespletou ani malé děti.

SKŘÍŇ NA ÚKLIDOVÉ PROSTŘEDKY  Plastová, omyvatelná, 171 cm vysoká skříň pojme všechny úklidové pomocníky. Máte-li ji kam umístit, budete mít všechno pohromadě. Můžete si vybrat ze dvou vnitřních členění.

9 NA BOLAVÉ TĚLO  Nesmějte se; po důkladném úklidu, i vás mladší, může něco zabolet. Arniková mast je výborným prostředkem k masáži unavených nohou i při běžné svalové únavě. Ulevuje kloubům a pomáhá při zánětech artritického či artrózního charakteru. Ošetří i drobné oděrky a ranky na pokožce.  Snažím se ji mít doma vždy po ruce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.