14 NÁPADŮ PRO VYPARÁDĚNOU SPÍŽ

ŠVESTKOVÁ KLEVELA Z POKLADŮ NAŠICH BABIČEK
9.9.2019
JAK VYPADAT CO NEJLÉPE
11.9.2019

Pokud máte nadbytek zavařenin, kyselé zeleninky a kompotů, vytvořte si z jejich části pěkné dárky pro přátele.

Ono ani tak nejde o to, pohrát si s ambaláží svých zavařených pokladů jen proto, abyste při vstupu do špajzu vydechli obdivem. Návštěvy sem obvykle nevodíme, a většina produktů potřebuje spíš šero, než světla reflektorů. I když hromadění zásob na zimu milujeme, a děláme ho dobrovolně, přece jen si každá z nás spíš vydechne úlevou, když je úroda pod víčky a máme to za sebou.

Máte-li všeho dost - tedy v policích, pak ty nejhezčí sklenice naleštěte, a trochu si pohrajte s jejich víčky, označením obsahu, i s věnováním. Z mnohých specialit se tak stanou vítané dárky pro rodinu i kamarády, které budou přijaty s nezměrnou radostí.

Záleží na tom, jak vás takové kutění baví, ale nemusíte se hned pouštět do složitějšího háčkování. Postačí, když si koupíte zubaté nůžky, vystříháte látkové čtverečky z pestrých slabých látek (kolečka si můžete opatřit i hotová), koupíte pěkné klubko motouzu, vyrobíte vtipné visačky, a pod. Pokud tolik trpělivosti nemáte, také to nevadí. Možná jste si včas nakoupili sklenice s ovocným či zeleninovým dekorem, nebo s barevnými potištěnými víčky, a teď už jen postačí hezky je popsat. A i k tomu si lze pořídit perfektní tvarované samolepky, a pak už dokonce nepotřebujete ani ty nůžky...

Cestiček k zábavnému tvoření je dost, a kromě rad, receptů (proklikněte se obrázky) a návodných fotek vám k tomu nabídnu spoustu pěkné výbavy z našeho e-shopu. Ještě něco zbylo :o)

Háčkování patří k uklidňujícím činnostem, které máme v oblibě. Takto dozdobené krajkové kryty na víčka sklenic můžete používat stále dokola (pokud vám zůstanou v domácnosti), a pokud je věnujete, nejspíš budou také mnoho let kolovat po špajzu a dělat parádu.

Visačky mám na sklenicích snad nejraději. Jednak sklenice zůstávají bez zbytků lepidel a vejdou se na ně popisky i vzkazy pro obdarované. Vyrobit je v různých tvarech a velikostech je to nejjednodušší. Na visačky existují i speciální výsekové strojky podobné děrovačkám.

Látkové kryty zakryjí i komerční potisky původních víček, které si přejete skrýt. Nastříhejte si čtverečky ze slabších bavlněných tkanin a převažte je kouskem lýka. Lýko zakoupíte ve výtvarných potřebách i v květinářství. Ještě hezčího efektu dosáhnete tím, že použijete cik-cak nůžky. Kruhové výseče si můžete koupit i hotové na našem e-shopu (viz galerie pod článkem).

Broskve v alkoholu, pečený čaj, ostružinový džem, sušené houby, višně určené do čokolády, bazalkové pesto, pampeliškový med, mátový sirup a křehkou zeleninu - to vše jsem dozdobila různými způsoby, ale jistě si vymyslíte tisíc dalších. Inspirovat vás bude tvar sklenic, vypouklá či vpadlá víčka, samotný obsah uvnitř. K hezkým materiálům, které můžete využít, patří například morušový papír, tabulová tapeta, oboustranně potištěné kartony s různými dekory, nespočet vázacích stuh a přírodních materiálů. K lepení na sklo směle použijte lepidlo zn. Tenyl, které papír i bavlněnou látku provlhčí, ale po zaschnutí není vidět.

Se zbytky černého kartonu vyřešíte spoustu užitečného. Nařezanými proužky obtočte vybrané sklenice a podle obsahu je popište. Použila jsem stříbrný permanentní popisovač, který vypadá zajímavě a nerozmaže se. Pásky jsem zajistila kouskem průhledné lepenky.

Vlastnit skleničky potištěné různobarevnými dekory má své výhody i nevýhody. K přednostem patří to, že jsou hezké, snadno je umyjete, aniž byste museli likvidovat samolepky z jejich povrchu, a s lahodným obsahem patří k líbivým dárkům, které vypadají velmi profesionálně. Jsou-li však určeny jen pro konkrétní druh ovoce nebo zeleniny, pak vám nesmí vadit, že zahálejí, pokud příslušné ovoce nemáte. Naštěstí si můžete vybrat i takové, do nichž lze zavařit a uvařit cokoli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.