10 TIPŮ NA PRIMA PEČENÍ

4 TIPY JAK OCHRÁNIT SEDAČKU
3.11.2015
KAPSY NA PŘÍBORY
5.11.2015

Když zavoní z kuchyně něco dobrého z trouby, je to takový malý svátek. Peču ráda (protože jsem mlsná) a také proto, že rodině chutná. Mám už pořádně natrénováno. Své recepty dělím na rychlovky – když je přísun sladkostí otázkou života a smrti, pak na takový ten klasický střed, kam patří desítky sezonních receptů, a ještě mám recepty s předlouhou přípravou, z nichž vyplynou ty nejlepší lahůdky.

Tím je dáno, že potřebuji k ruce dobré pomocníky. Takové, kteří šetří čas, nebo mě odmění dobrým výsledkem za pernou práci. Formy, tvořítka a vykrajovátka používám z nejrůznějších materiálů. Dnes už je prakticky všechno na tak vysoké úrovni, že záleží jen na tom, co je vám k ruce nejpříjemnější.

1  PLNO DETAILŮ  Začnu odzadu, od materiálu, který používám krátce. Je to silikon. Silikonové formy a formičky jsou tvárné, dají se různě stlačit, stočit a uskladnit na malém prostoru. Při pečení není nutné formy vymazávat tukem a mají jednu úžasnou výhodu. Pečivo z nich jednoduše vytlačíte prsty. Formy se odlévají do různých tvarů a mohou být plné detailů. Upečete si tak květiny, písmena, dokonce i hrad. Já je s oblibou používám na mražení a chlazení, jako tvořítka na bylinková másla, na čokoládu nebo na zmrzlinu. Nyní před svátečním pečením připomínám ještě jeden zázrak – je to silikonový „plech“ plný rohlíčků. Jedním mávnutím z něj vyklopíte celou hromadu pečiva. Vše uvidíte brzy nafocené.

2  FORMY  Na velké kusy pečiva mám nejraději smaltované formy a ty starodávné, keramické. Taková bábovka, která dokáže s žuchnutím vypadnout z překlopené litinové formy po babičce, to je nádhera. Krásné staré tvary nádobí na pečení se nám naštěstí neztratily. Výrobci je šikovně odlili ze silikonu, nebo je vyrábějí tradičně, z  glazované keramiky. Ta je ideální také pro masové recepty, protože nádherně vede teplo. Uvažte, jak často určité druhy jídla připravujete. Podle toho si vybavte svou kuchyni.

3  KOV  Formy z uhlíkové oceli mají nepřilnavý povrch, často s teflonovou úpravou. Pečivo se z nich krásně vyklopí. Mám tu zkušenost, že pečení v troubě je s nimi trošku rychlejší. Karbonová ocel zase tvoří podklad pro keramické povrchy nádobí. Formu nemusíte vymazávat, krásně se myje a je lehounká. Z nerezového plechu se vyrábějí drobná vykrajovátka. Lépe se s nimi pracuje, než s těmi z umělé hmoty. Mají ostřejší hrany. Ve vaší cukrářské výbavě by neměla chybět sada nerezových koleček různých průměrů. Budete je potřebovat na tisíc věcí. Od přípravy sladkostí, po slané předkrmy, sýrové sušenky apod.

4  PLAST  Formičky z plastu se rovněž předhánějí o co nejzajímavější tvary. Co jsem doposud neměla v ruce, to jsou celá vykrajovací plata, jimiž na jeden stisk vyseknete 30 ks drobného cukroví. Pokud pečete perníčky, vyzkoušejte je a ozvěte se. Já zase na oplátku povím, jak se mi pracovalo se speciálním válečkem, na který lze nasadit plastové formičky. Díly můžete dát do myčky, takže vám opět šetří čas.

Vybírejte podle toho, co rádi v kuchyni děláte. Nemá smysl zahltit domácnost spoustou věcí. Ale možná si teď můžete udělat radost něčím zbrusu novým. Čeká vás přece vánoční pečení!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.