10 DEZERTŮ DO SKLA

LISOVANÉ LINECKÉ + VIDEO
7.11.2016
DÁRKY PODLE HOROSKOPU – PRO ŠTÍRA
9.11.2016

„Honí vás mlsná? Dejte se chytit!“ hlásí podtitulek na cukrárně v naší ulici. Vždy, když běžím kolem, dostanu na něco chuť. Pan majitel by ale neměl radost, protože jdu hned něco vyrábět do vlastní kuchyně. Popadnu pěkné sklenice a jdu na to; nejrychlejší dobroty jsou přece poháry.

Mnohé i mnozí z nás už se probírají vánočními recepty, aby nás ty blížící se svátky nezastihly nepřipravené. Já samozřejmě také. Jenomže se u plánování zasním a chytá mě ta mlsná… Pokud jste na tom podobně, inspirujte se několika recepty, mohou se vám hodit na nějaké rodinné oslavy. Pro přípravu každého z nich budete potřebovat sklenice. Nízké i vysoké, na víno, i kompotové misky. Prohlédněte svou výbavu, zda vám na zimu něco potřebného nechybí. Poháry jsou pro každého, protože v nich nemusí být pokaždé jen fůra kalorií. Klidně si namíchejte porci plnou zdraví.


004-2

1  Chia pudink  Když jde řeč o zdraví, umíchejte si pudink s chia semínky. Oč jde vám jistě nemusím říkat.  Základ tvoří kokosové mléko (mandlové, sojové apod.), a kdo ochutnal, bývá lapen. Poháry se sladí medem – včelím i pampeliškovým, sirupy z agáve, nebo třeba z javoru, a patří do nich mandlové lupínky, kokos a milion dalších dobrot. Já jsem věrná čokoládovému pudinku, ale samozřejmě je třeba receptury přizpůsobovat sezonnímu ovoci. V dnešní době to není problém, navíc můžete kombinovat kompotované ovoce i zásoby z mrazáku. V článku naleznete recept na čokoládový pohár s ostružinami, na jahodový pohár s kokosem, růžový pohár s kiwi a broskvový pohár s vanilkou. Pochutnejte si!

005

2 Jako z cukrárny  Zde naleznete tři recepty. Lahodnou čokoládovou pěnu, kokosovou pěnu s jahodami, ale i klasicky dochucený jogurt s müsli. Čtvrtý pohár, který tam objevíte, vznikl pouze kombinací ingrediencí. Zato je efektně pruhovaný. S poháry se vůbec dají dělat kouzla – viz šikmé dělení poháru s jahodami. Sklo je tu od toho, abychom si tu nádheru chvíli užili, než ji sníme.

002

3  Hříšně dobré tiramisu  podávejte pokaždé, když se chcete blýsknout. Potřebujete k tomu široké misky a chvíli na přípravu. Tiramisu je rychle hotové a můžete si ho nachystat do chladničky dopředu, než přijdou hosté. Pak už se jen kochejte tím, jak se zaboří do měkoučkého dezertu. Čokoládové chuti s jemným alkoholem totiž nikdo neodolá.

005-2

Vánoční trifle s dýňový krémem  Na závěr ještě trocha svátečního pohoštění ze světa. Vrstvený dezert tvoří kostičky výrazně ochuceného perníku, brusinková omáčka a dýňový krém. Je to trochu pracnější, takže se vyplatí rozložit si přípravu do dvou dnů. Vaše pohoštění pro poslední adventní neděli, nebo přímo pro štědrovečerní stůl, však bude výjimečné. K servírování budete potřebovat sklenice na víno s větším objemem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.