ZMRZLINOVÉ RŮŽE

4 SKVĚLÉ VÍKENDOVÉ VEČEŘE
24.8.2016
SVÍCEN S MOŘSKÝM AKVÁRIEM
26.8.2016

stuha_ruzova

Pokud se během horkých dnů dokážete projíst kopcem zmrzliny, pak ji nemáte nikdy dost a nejspíš si tuto lahůdku s oblibou připravujete i doma.

V létě se stávám zmrzlinovým labužníkem a ochutnávám, kudy chodím. Vzpomínám si na svou první točenou zmrzlinu končící dlouhou zahnutou špičkou, na úchvatné zmrzlinové dvojkornouty z první cesty do tehdejší Jugoslávie, kde seděly dva barevné kopečky vedle sebe, na ledová eskyma s křupavou čokoládou, která neměla dřívka a byla zabalená v potištěném papírku, i mnohem později na zelenou zmrzlinu z pistácií. Zmrzlina mi chutná i v zimě, doma za kamny, s alkoholem i bez, s ořechy nebo s lahodným ovocem i s tuhnoucí čokoládou. Ach, kde je má dieta…

Nejhorší je, že si dnes mohu dělat zmrzliny doma. Z oblíbeného ovoce a v jakémkoli množství. To si pak musím dávat pastičku na lednici. K zamrazení zmrzlinového krému využívám šikovné silikonové formy (viz poslední obrázek), které jsou skvělé na spoustu kulinářských specialit. Dá se v nich péct i mrazit a pro výrobu zmrzlin a ovocných dření jsou absolutně ideální.

Vyzkoušejte například ostružinovou zmrzlinu s nektarinkami a mátou. Vytvarovat si ji můžete do kopečku ve tvaru rozkvetlé růže. Chcete-li se blýsknout před návštěvou, pořiďte si výborně fungující formu pro šest porcí.

stuha_ruzova

OSTRUŽINOVÁ ZMRZLINA S NEKTARINKOU A MÁTOU

Příprava: 20 minut + mrazení * Zhotovíte: 8 porcí

  • 250 g ostružin
  • 1 lžička nasekaných mátových lístků
  • 1 nektarinka
  • šťávy z 1/2 limetky
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání

1. Ostružiny dejte do mixéru a přidejte mátové lístečky. Směs rozmixujte a propasírujte přes sítko.

2. Pyré vraťte do mixéru, přidejte oloupanou, na kousky nakrájenou nektarinku, limetkovou šťávu, cukr a smetanu a vše rozmixujte dohladka. Trvá to asi 4 minutky.

3. Krém rozdělte do formy s růžičkami (vejde se tam 6 porcí) a zbytek vložte do forem na muffiny. Formy podložte víky od plastových krabic, aby byly v rovině a dejte na 5 hodin do mrazničky.

Pokud chci zmrzlinu podávat rozdělenou na klasické kopečky, pak použiji plastovou krabičku a před mrazením zamíchám do krému ještě hrst celých ostružin.

004

Ostružiny právě zrají na zahrádkách a jsou plné vitamínu C a především silného ochranného a antioxidačního účinku obsažených bioflavonoidů. Chrání náš zrak, srdce i játra a zpomalují stařeckou degradaci mozku. Máte-li možnost je pěstovat, pak neváhejte. Ideálně konzumujte ostružiny čerstvé, včetně peciček, které obsahují éterický olej. Ovšem dáte-li si stranou mističku na přípravu zmrzliny, stojí to za to. Zmrzlinu můžete odlehčit bílým jogurtem.

003

Po naplnění formy s růžičkami mi vždy trocha zmrzliny zbude. Použiji tedy drobné formičky, v kterých obvykle peču muffiny. Formy do zmrzlinového krému dokonale vyrýsují všechny linie, takže čím nápaditější tvary použijete, tím je to zábavnější. Především dětem se budou líbit malé bábovičky a vy budete vědět, že jste jim předložili ovocný dezert, který máte pod kontrolou a do kterého jste dali jen to nejlepší.

ostruzinova_formy

Formy doma užijete na přípravu muffinů, rakviček i máslových košíčků, takže určitě nebudou nečinně zabírat místo. A pokud se vám nechce přímo do přípravy zmrzliny, kupte si svou oblíbenou a jen ji přesuňte do vybrané formy. Váš dezert bude dokonalý i tak!

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.