ZIMNÍ VÁZA Z BŘEZOVÝCH VĚTVÍ

KAM S NÁRAMKY / RECYKLACE
16.11.2016
LEDOVÉ MARGOTKOVÉ ŘEZY
21.11.2016

ornament_01

Obyčejné věci dokážou udělat neobyčejnou radost. Ještě k tomu většinou nic nestojí, jen trošku vašeho času.

Přírodniny mám moc ráda a s oblibou s nimi bydlím. Vzpomněla jsem si na vázu, kterou jsem kdysi měla. Byla vysoká a robustní, ale už jsem si přesně nepamatovala, jak na ni; vím jen, že ve větvích skrývala zavařovací láhev.

Hubené náletové břízky jsou všude, říkala jsem si. Ale na okraji Prahy rostly břízy jako z udělání vznosné a košaté. Nějak jsem si neuvědomila, že dokážou být pořádně vysoké. Pochopila jsem, že potřebujeme les, v němž se najdou větrem uražené větve. Z trošku neplánovaného výletu se vyklubal neskutečný zážitek, protože krajina se ten den převlékla do nejluxusnějších zmrzlých krajek.

Ale zpět k váze. Ukořistěné větve je třeba vydrbat a rozřezat na nepravidelné kousky. Do vázy jsem si přichystala stříbřitou a fialovou limonku (statici, limonium), která vydrží až do jara. Protože vznikla váza menší, stačilo mezi větve vložit úzkou vysokou sklenici. Tento tvar je naprosto ideální.

ornament_02

dscf3539

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Váza má průměrnou výšku 24 cm a spolykala docela velké množství nařezaných větví. Celkem jich bylo 23, ale záleží na průměru větviček. Připravte si:

  • asi 8 větví 60-70 cm dlouhých
  • vysokou sklenici o průměru 6 cm
  • krejčovskou gumu
  • silnější ozdobný provázek
  • širokou jutovou stuhu
  • lepidlo Tenyl
  • pilku
  • kuchyňskou houbičku

Z větví odstraňte výhonky a pomocí kuchyňské houbičky je pořádně vydrhněte ve vodě (přiznávám, že větve jsem dosud nikdy nemyla :o) ). Suché větve nařežte na délku 20-25 cm.

dscf3546

KRUHOVÁ ARANŽ Z VĚTVÍ

Aby větvemi neprosvítalo sklo, natřela jsem sklenici lepidlem a obtočila jutou. Větve jsem pak začala klást dokola, přičemž jsem si je přidržovala dvěma gumičkami. Když se kruh uzavřel, větve mi pokaždé sklouzly a nebylo to ono. Vyzrál na to můj muž. Poradil mi aranžovat větve ve více vrstvách, prostě nahromaděné přes sebe. Udělal to tak, že svázal gumou otýpku větví jen ve spodní části. Potom svazek dole srovnal do roviny sklepnutím o stůl a do rozevřených větví jsme vtlačili sklenici. Teď byla juta trošku na obtíž. Budete-li mít dostatek větviček, sklenice nebude vidět a jutu můžete klidně vypustit.

dscf3533

SCHOVANÁ GUMA

Pak už jen stačí větvičky urovnat vertikálně vedle sebe a gumu schovat pod stuhu. Přidejte ještě provázek, aby byly větve zpevněné i trošku výš. Funguje to dobře, i když musíte být trošku opatrní. Nejpěknější je právě ta nedbalost, s níž váza vypadá, jako že sotva drží pohromadě. Vázu lze pohodlně přenášet, a tak zbývá jen naaranžovat libovolné květiny.

Půjdete-li o víkendu do přírody, koukejte se po břízkách. Neobejdete se bez ochotných mužských rukou a užijete si společné tvoření.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.