ZIMNÍ STOLOVÁNÍ

POUR FÉLICITER 2018
22.12.2017
4 RECEPTY Z ODLEHČENÉ KUCHYNĚ
3.1.2018

ornament_01

Vkusně prostřený stůl je součástí každého setkání nad jídlem. I když máte momentálně velkého stolování a vaření až nad hlavu, život běží dál… 

První lednový týden vám možná hned připraví další setkání s rodinou nebo s přáteli. Novoroční víkendový oběd je hezkým dozvukem svátků, a mimoto se obvykle scházíme s těmi, kteří se nám do vánočních oslav tzv. nevešli. Prostřete klidně a střídmě, tak, jak napovídá sama zima. Evokuje bílé barvy v celé své škále, a sluší jim strukturované materiály působící v sousedství stříbrných kovů a skla úpravně a křehce. Sáhněte po krajkách, těžších textiliích nebo dokonce po módních kožešinách.

Svět stolního nádobí je stylově neskutečně pestrý. Nádobí nás obvykle provází hodně dlouho, a tak je důležité, aby časem nezevšednělo nebo se neomrzelo. To se vám lehce přihodí s výběrem keramického nádobí s hodně výraznými barvami. Oslnivé dekory s vkusným zlacením se zase hodí pro slavnostní chvíle, a takové nádobí je tím pádem méně užíváno. Soupravy s dekorem vymezujícím roční období jsou na tom ještě hůře. Mezi tím vším je zapotřebí mít jednu sadu talířů, která sice působí zdrženlivě, ale uplatníte ji bez problémů mezi všemi zmíněnými událostmi. Nejvhodnější volbou je bílé nádobí.

Samozřejmě nemusí být čistě bílé. Samo o sobě má však natolik výrazný charakter, že prostřený stůl pokaždé upoutá. Pokud si vyberete nádobí s jemnou pastelovou linkou či vzorem, měla by to být vaše oblíbená barva; a pokud je vám to z jakéhokoli důvodu jedno, pak určitě sáhněte po modré. Modré tóny na bílé půdě působí čistě a takové nádobí nekonkuruje žádnému pokrmu. Ještě jeden trumf máte v rukávu – stůl s jednoduchým nádobím můžete nazdobit tisícerým způsobem.

ornament_02

zimnistul1

KAM S PŘÍBORY

Nenechte věci na stole jen tak ležet vedle sebe. Je spousta možností jak hezky složit ubrousky, aby zdobně zčeřily hladinu stolu. Pracujte s květinami, ale i s obyčejnými přírodninami, které si přinesete z venku. V lednu stačí postříbřit pár březových větviček a rozhodit je po stole. O výraznější akcent se postará třeba několik kvítků azalky. Nikdy nelituji, že je z květiny otrhám. V trošce vody vydrží na stole až dva týdny.

Příbory lze naaranžovat do malých saténových sáčků dozdobených kraječkou. Převažte je transparentní stuhou a vytvořte jemná aranžmá přímo na talířích. Sáčky se vám budou hodit docela často. Působí krásně i v létě, na nádobí ozdobeném sprškou lučních kvítků.

Pokud se vám líbí talířová sada s níž jsem pracovala, pak se omlouvám, že vám ji nemůžeme nabídnout, neboť je momentálně vyprodaná. Přejete-li si objednat další zboží z našeho e-shopu, pak prosíme o strpení; od dnešního dne do 5. ledna u nás probíhá inventura a expedice bude obnovena 8. ledna. Těšíme se na vás!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.