LEDOVÉ MARGOTKOVÉ ŘEZY

ZIMNÍ VÁZA Z BŘEZOVÝCH VĚTVÍ
18.11.2016
5 TIPŮ NA VÁNOČNÍ SVÍCENÍ
22.11.2016

stuha_ruzova

Rumově kokosová chuť patří k čokoládové tyčince Margot už od roku 1944. Je vyrobená ze sojové mouky a kromě zmíněných základních chutí zabalená do křupavé čokoládové polevy. Představte si, že tohle všechno umocníte naprosto jednoduchým způsobem upečením výtečných řezů.

V 80. letech byly recepty z tyčinky Margot docela populární. Není divu, že jsem si na tento, teď už  retro recept, vzpomněla při plánování vánočního pečení. Upečená margotka má totiž chuť vánočního cukroví. Margotku peču vždy touto dobou, protože jsem si recept přetvořila do zimní verze, ve které je chuť kokosu a rumu ještě trošku posílená. Řezy peču na plechu s antiadhezním povrchem, takže jsou hotové jedna, dvě. Podávám je rozkrájené na trojúhelníky v závěji kokosových lupínků. Vypadají jako roztrhané kousky ledu. Mrkněte na konec článku – a hlavně vyzkoušejte!

stuha_ruzova

ZIMNÍ MARGOTKOVÉ ŘEZY

Příprava: 30 minut * Získáte: plech velký 35 × 25 cm

Těsto

  • 2 ks/100g kokosových tyčinek Margot, celkem 200 g
  • 3 celá vejce
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 1 šálek slunečnicového oleje
  • 2,5 šálku polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 šálek mléka
  • 5 cl kvalitního rumu

Zdobení

  • 100 g čokolády na vaření
  • 2-3 lžíce másla
  • sáček kokosových lupínků (chipsů)

1. Margotky nastrouhejte na hrubém struhadle. Vejce ušlehejte s cukrem, a do pěny začněte střídavě přidávat olej a nastrouhané Margotky.

2. Troubu rozpalte na 175 °C. Do základu těsta postupně zapracujte prosetou mouku s práškem a střídavě mléko. Krátce prošlehejte a nakonec přidejte rum.

3. Těsto vlijte do vysokého plechu vyloženého pečicím papírem.

4. Pečte 30 minut v předehřáté troubě. Těsto krásně vyběhne, před koncem pečení ho zkontrolujte špejlí.

5. Vychladlé řezy polijte čokoládou rozehřátou s máslem ve vodní lázni. Po chvilce tuhnutí povrch řezů hustě dozdobte lupínky kokosu. Dejte krátce vychladit.

Řezy nakrájejte na kostky velké 10 × 10 cm a pak je po úhlopříčce rozřízněte na trojúhelníky. Lze je podávat s kopečkem ušlehané smetany.

001

Tento plech je na řezy akorát, ale můžete si je upéct i nižší, na větším plechu. Plech i stěrka je součástí sady forem a peče se v nich výborně. Není nutné přidávat pečicí papír, použila jsem ho jen proto, abych řezy snáze vyndala před krájením na trojúhelníky. Rumem nešetřete, těsto se krásně nakypří a zvláční.

002

Pracovala jsem ručním mixérem a ráda k tomu používám švédské misky, které jsou moc praktické, protože jsou vysoké. Příprava těsta je strašně rychlá, jediné, co vás zdrží, je strouhání Margotek. Nechte je hodně nahrubo, protože kousky čokolády se pak objeví v upečeném těstě a vypadá to dobře. Recept je připravený na šálky, ale pracujte samozřejmě profesionálními odměrkami (moje hrnečky mají náhodou stejný objem).

005

Tak, ještě trochu šlehačky, jestli chcete, a krásné zimní ráno za okny. Tyto řezy k němu patří. Budete překvapeni, jak jsou dobré…

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.