6x ZELENÉ BYLINKY V KUCHYNI

TYMIÁNOVÝ SIRUP DO LETNÍCH KOKTEJLŮ
19.6.2017
POSTÝLKA PLNÁ OBLÍBENÝCH HRDINŮ
21.6.2017

bylinky_02

Pokud jste uvykli vaření s čerstvými bylinkami, zjistili jste, že není cesty zpět. Jsme uprostřed sezony, takže je nejvyšší čas připravit se na sklízení a sušení. I tak zachováte bylinkám jejich kvalitu a aroma.

Příprava určitých jídel je na bylinkách založena. Nejdou ničím nahradit, protože zapůjčují pokrmům podstatnou chuť, vůni i pomáhají upevnit naše zdraví. Například lahodná bylinková másla si mě získala na první pokus. Vyrábím je pravidelně, i navzdory tomu, že se momentálně cena másla pořádně vyšplhala nahoru. Věřím tomu, že prodej mléka se na konci léta trochu umoudří a hladina cen také (mimo jiné – víte, že na 1 kg másla je třeba až 30 l mléka??). Máslo kvalitativně rovněž ničím nenahradíte; už jenom proto, že v tucích se rozpouštějí vitamíny, které spolu s nimi konzumujete a tím je naše tělo dokáže vstřebat.

Jsem tedy pro to moudře hospodařit, jíst dobré jídlo a pěstovat bylinky, kde se dá…


zelene2

1  Pěstujte bylinky pro zdraví  Rýmovník ( Plectranthus ambcinicus)  je dužnatá bylina z čeledi hluchavkovitých, a říká se jí molice, mexický eukalyptus, kubánské oregáno apod. Její intenzivní vůně připomínající směsici máty, meduňky a eukalyptu vám bude příjemná, a mimo to, na okenním parapetu sehraje roli odpuzovače létajícího hmyzu. Rostlina roste jak divá, takže se nebojte zkrátit její výhony a vypěstovat si mladé rostlinky. Svůj název získala rostlinka proto, že vám její vonné silice skutečně pomohou lépe snášet důsledky dusivé rýmy. Jinak ji využijete všude tam, kde byste použili šalvěj – k přípravě zvěřiny, paštik i při grilování.

zelene1

2  Sušte a nakládejte do soli  Uložit si zásoby na zimu je víc jak užitečné. Nejen proto, že mimo sezonu kupované bylinky v květináčích hůře (nebo vůbec) neudržíte, ale hlavně proto, že využijete každý malý přebytek, který by třeba přišel nazmar. Malé porce bylinek lze zamrazit v dávkovači na led, naložit do soli a každopádně usušit. Pokud vlastníte elektrickou sušičku, využijte ji, jinak bylinky nasušte podle pokynů, které naleznete zde.

zelene4

3  Pijte bylinky v lahodných sirupech  Tady je naložená voňavá máta, z které si připravíte výborný mátový sirup. Namíchání letní limonády už je pak otázkou několika minut. Když svým hostům podám nápoj s mátovým, zázvorovým nebo tymiánovým sirupem, pokaždé si počkám na reakci. Bývá pochvalná a recepty bych mohla mít už připravené u vchodu :o) Zdraví prospěšné látky obsažené v bylinkách jsou výrazným bonusem pro každého, kdo obětuje trochu času.

zelene3

4  Namažte si bylinky na chleba  No, nemá to chybu. Kamarádka, která mě tahle kouzla naučila, mi říkala: „Pozor, máslo je silně návykové!“ A měla pravdu. Obměňuji recepty a hledám nové chutě. Pokud milujete třeba kopr, podle mě je koprové máslo s růžovým pepřem nejluxusnější. Máslíčka můžete podávat v malých porcích díky silikonovým formám, které jim dají pěkný tvar.

zelene5

5  Buďte bylinkovými gurmány  Doma vyrobené bazalkové pesto je opravdovou pochoutkou. Jen mám vždy velkou potíž s tím, abych se přemohla a nesnědla všechny piniové oříšky. Ale to ještě nejsou všechny luxusní chutě – přidává se ještě parmazán a především téměř zázračná bazalka, která je jednoznačně královnou kuchyně. K pestu si upečte domácí chléb nebo bagetky a vychutnejte si ho jen tak. Beztak ho nelze dát do horkých pokrmů, protože bazalka by mohla ztmavnout a zhořknout.

zelene6

6  …anebo bylinky mlsejte  Ne, že by se bylinky nedávaly do sladkého pečiva. Ale tyhle rostlinky jsou tak trochu pro zábavu. Vymodelovala jsem je z marcipánu a šoupla do zeminy vyrobené z kakaového těsta. Chystáte-li dětem například překvapení k oslavě začátku prázdnin, mrkněte na návod.


bylinky_02

2 Comments

  1. Jaroslava Vrbová-Velebilová napsal:

    Vaše nabídka se mi líbí, děkuji předem za další podobné.

  2. Jana napsal:

    Paní Jaroslavo,
    rádo se stalo, určitě naleznete další a další… Přeji pěkný zbytek léta!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.