VYUŽITÍ A ÚDRŽBA KRAJKOVÝCH DEČEK

5 TIPŮ PRO FORMY NA MUFFINY
5.4.2018
6x JARNÍ DETOX SE SMOOTHIE
10.4.2018

ornament_01

Řekla bych, že každý z nás hýčká kdesi v šuplíku pár starodávných deček, kterých se dotýkaly pilné ruce někoho z okruhu nejbližších. Ale ne vždy musejí skončit zažloutlé stářím. Máte-li smysl pro romantiku, určitě najdete koutek, kde jim to zase bude slušet.

Ručně háčkované a pletené krajky vypovídají mnohé o řemeslných dovednostech, kterým se ženy učily jedna od druhé. Historie zdobení osobního prádla, ubrusů a výroby dárečků sahá do dávných věků a po celém světě má mnoho podob. O rukodělných technikách toho vím hodně, tak si musím zakázat psát dál, ale určitě cítíte, že chovám úctu k minulosti, k fantazii a bezmezné trpělivosti lidí, kteří se těmto činnostem věnovali.

Velké oživení háčkování a pletení „do kruhu”, jak ho můžeme nazvat, zažila 80. léta minulého století, kdy se krajkové vzory rozvíjely do tvarů rozměrných ubrusů a nápadité a efektní práce nezřídka ovlivňovaly návrhy oděvů. Od té doby tyto zájmy stagnují. Doba se zrychlila, volného času není nazbyt a využíváme ho odlišným způsobem a mnohem aktivněji. Nicméně každá generace návrhářů objeví půvab ručních prací a zase se ponoří do tvorby, i když poněkud odlišným způsobem. Kouzlo jednoho očka na háčku dnes objevili tvůrci mnoha háčkovaných hraček, které řadu let potkáváme na českém i zahraničním trhu.

Vám ostatním, co jste si tento relax nevyzkoušeli, nezbývá, než zalovit v šuplících a podívat se, zda tam nějaká krajka nezůstala. A pokud ne, přejete-li si, můžete si pár ručně zpracovaných deček pořídit i na našem e-shopu. S kolekcí, čítající 10 kusů deček různých velikostí, jsem si trochu pohrála, až jedna z nich vytvořila dokonce zastínění do okna. Máte-li rády podobný styl bydlení, myslím, že s fantazií sobě vlastní, využijete i ostatní…

ornament_02
decky1

DEČKA NA STĚNU ČI DO OKNA

Háčkováním lze vytvořit krajky jemné, ale i robustní jako je tato. Záleží na tom, jak silnou přízi použijete, a jak hrubý je háček. Z takto silné bavlněné příze vzniknou pevnější textilie vhodné na patchworkové přehozy, lze jimi dozdobit polštáře nebo další romantické bytové doplňky, které zkrátka musejí něco vydržet. Dečka o průměru 23 cm mi nádherně padla do dřevěného vyšívacího kruhu. Máte-li podobný a nevyužitý, poradím, jak dečku upevnit dovnitř:

  • z rámu vyjměte vnitřní uzavřený kruh a pomocí béžové bavlnky k němu přistehujte každý vrchol krajkového okraje vzoru; bavlnkou obtočte kruh a opět vpíchněte o zoubek dál; snažte se, aby krajka uvnitř kruhu byla vypnutá 
  • potom kruh vložte do rámu a upínacím šroubem ho jemně přitáhněte
  • kolem šroubu protáhněte nitku a rám pověste na barevnou stěnu nebo na okno; tady jsem si k upevnění pomohla transparentní koupelnovou přísavkou

decky2

HOTOVO

Okno bez záclon takto vypadá hezky. Celek by mohl zarámovat parapet s květináči čerstvých bylinek nebo s truhlíky osázenými muškáty. Brzy bude všechno v jednom květu.

decky3

CELÁ KOLEKCE

Soupravu deček tvoří 10 různých tvarů, které lze využít pro parádu – tak jako kdysi, k ochraně povrchu leštěného nábytku, nebo vás mohou inspirovat k další tvorbě. Hranatá dečka třeba vypadá skvěle pod sklem servírovacího tácu a ty nejmenší zachrání stůl od vlhkých sklenic a horkých hrnků. Vždycky tvrdím, že má-li člověk tyto věci rád, měl by je prakticky využívat (samozřejmě kromě opravdu starodávných relikvií) a zapojit je do života. Aby vám dečky dobře sloužily, pak ještě pár rad pro jejich údržbu:

  • jemné a křehké dečky se dříve dávaly tzv. vypnout; dečka se natužila řídkým škrobem a pomocí špendlíků se za mokra vypnula na podložce (rubovou stranou vzhůru), kde se nechala uschnout pod vlhkou látkou; tyto bavlněné dečky postačí prsty vyrovnat a vyžehlit napařovací žehličkou na měkké podložce – například na froté ručníku přikrytým suchým plátnem; pak je nechte volně doschnout
  • pokud dečky dlouho skladujete nepoužité, mohou trošku zežloutnout; vybělíte je tak, že je asi na 1 hodinu ponoříte do studené vody s rozmíchaným peroxidem vodíku, potom textilie vyperte a vyžehlete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.