VTIPNÉ ZÁZVOROVÉ SUŠENKY

DOMÁCÍ ZÁZVOROVÝ SIRUP
19.1.2017
HVĚZDNÝ KOLÁČ S MOZZARELLOU + VIDEO
23.1.2017

stuha_ruzova

To musím vysvětlit. Trošku jedu na vlně zázvoru, a tak mě momentálně zajímá vše kolem. Kromě toho mám moc ráda severské recepty na takovéto obyčejné sušenky, které napěchujete do dózy nebo do plechovky, a ujídáte je celou zimu.

Doma po nich sáhneme, když nás honí mlsná. Jsou to v podstatě perníčky, takže použijte jakýkoli svůj oblíbený recept, místo medu dejte zázvorový sirup (recept čerstvě naleznete zde), přidejte 1/2 lžičky mletého zázvoru ke lžičce perníkového koření, a je to. Zázvorové sušenky potřebují alespoň 2 týdny uležet. Ale to není to nejdůležitější, co jsem vám chtěla sdělit. Sušenky totiž vytvářím neobvyklým způsobem – raznici mi dělá podstavec sklenice s plastickým vzorem.

Určitě najdete podobný kousek skla v kredenci. Charakteristickou růžici mají třeba broušené sklenice na vodu, na víno i na whisky, nebo také kompotové misky. Moje sklenice je z litého skla, je těžká a průměr dna má absolutně akorát. Mrkněte se, jak sušenky vzniknou. Je to perfektní a rychlá práce, která vás o zimním víkendu pobaví…

stuha_ruzova
zazvor susenky1

Veškerá těsta na perníčky, ať tmavá nebo světlá, jsou hutná. Sklenice si s nimi skvěle poradí a pomocí ní vytvoříte krásně kulaté sušenky, které jdou rychle od ruky. Připravte si:

Pokud chcete znát můj oblíbený recept na těsto na zázvorové perníčky, tady je:

70 g másla, 100 g třtinového cukru, 1/2 šálku medu nebo zázvorového sirupu a 2 lžičky octa promíchejte v kastrolku a přiveďte za stálého míchání k varu. Nechte zchladnout.
Do základu přidejte prošlehané vejce a vše prošlehejte metličkou, přidejte 350 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 až 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku skořice (nebo lžičku perníkového koření) a špetku soli. Umíchejte a následně vypracujte hladké těsto, váleček zabalte do fólie a nechte 2 hod v chladu.

zazvor susenky2

Váleček těsta podélně rozřízněte a obě poloviny nakrájejte asi na 0,5 cm široká kolečka. Z každého plátku vytvořte v dlaních kuličku. Budete mít jistotu, že sušenky budou přibližně stejně velké. Pak kuličku vezměte a dnem sklenice na ni zatlačte.

zazvor susenky3

Vše máte pod kontrolou. Kuličku těsta sklenice rovnoměrně roztlačí do stran. Protože do sklenice vidíte, víte, kdy máte přestat tlačit. Je to okamžik, kdy těsto dospěje k okraji dna.

zazvor susenky4

Sušenku sloupněte ze skla a odložte na pečicí papír. Těsto je hutné a vláčné, ale nelepí tak, abyste museli používat mouku. Zázvorové sušenky by neměly být příliš vysoké, aby se dobře propekly. Troška sody těsto nakypří a vytvořené tvary v troubě vyskočí. Upečené a vychladlé sušenky uschovejte ve skleněné dóze nebo je poskládejte do plechové krabice a nechte je dva týdny zrát.

Stejným způsobem můžete tvořit i sušenky z tradičního lineckého těsta a dalších. Pokud se vám tento typ tvarování líbí, pořiďte si lis na sušenky!


stuha_ruzova

2 Comments

  1. Renáta napsal:

    Dobrý den Janičko,vychytávka je to úúúžasná.Jen mi chybí osvědčený recept,aby jsem to zkusila.Nikdy jsem zázvorky nepekla.Děkuji…jste skvělá….Renáta Cibulačka

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Renáto, recept z foto postupu vám ráda předám, ale skutečně je třeba nechat sušenky dlouho rozležet.
    Zázvorové perníčky:
    . 70 g másla, 100 g třtinového cukru, 1/2 šálku medu nebo zázvorového sirupu a 2 lžičky octa promíchejte v kastrolku a přiveďte za stálého míchání k varu. Nechte zchladnout.
    . Do základu přidejte prošlehané vejce a vše prošlehejte metličkou, přidejte 350 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 až 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku skořice (nebo lžičku perníkového koření) a špetku soli. Umíchejte a následně vypracujte hladké těsto, váleček zabalte do fólie a nechte 2 hod v chladu.
    . Sušenky nedělejte příliš vysoké. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 10-12 minut.
    Pokud byste chtěla pečivo konzumovat rychleji, pak vyzkoušejte perník z článku Perník v silikonu. Těsto má stejnou konzistenci, ale rychleji se rozleží.
    Klasické zázvorky obsahují čerstvý zázvor a myslím, že na ně patří cukrová poleva. Cukroví jsem nikdy nepekla, tak nevím, zda by toto těsto vyhovovalo. Uvidíte, jak se s tím poperete, v každém případě držím palce! Srdečně zdravím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.