VĚTRNÍČKY V KARAMELOVÉ LOUŽIČCE

CO NOVÉHO V OBÝVÁKU?
21.2.2018
pečená mexická vejce
PEČENÁ MEXICKÁ VEJCE
26.2.2018

stuha_zelena

Vědomě a bez mučení jsem se zavázala, že napeču větrníky. Zkrátka to klasické nafouknuté, krásně duté těsto, z něhož se vytvářejí věnečky a labutě. Tak tady jsou…

Už jsem se párkrát přiznala, že nerada pracuji se zdobicími sáčky. A zde jdou do díla hned nadvakrát. Nejprve naplněné těstem, potom smetanovým krémem. A navíc, větrníky jsem pekla naposledy svému malému synovi, což ani nebudu přiznávat, kolik je to let. Říkám to jen proto, že chci dodat odvahu vám všem, kteří nebo které se odpalovanému těstu z nějakého důvodu vyhýbáte.

Odpalované těsto je opředeno zvěstmi, že se často nevyvede, spadne, je jako kramflek, a tak podobně. Já si myslím, že zkazit se dá úplně všechno. Tedy proč z toho vyjímat právě tohle pěkně kompaktní tukové těsto? Přiznávám, že s jeho konzistencí zkušenosti mám. Dělávám z něj všelijaké jiné dobroty, veskrze slané, a za rizikové jsem ho nikdy nepovažovala. Ale je něco jiného péct jen tak, a péct na první dobrou, když na vás číhá fotograf.

Nebudu napínat, větrníčků jsme snědli 52 kousků. Vyskočily, co mohly, takže předávám fungující recept i pár rad k plnění pytlíků. S blažeností jsem využila jednorázové sáčky, které vyždímáte jako citron a odhodíte bez praní a mytí. Vřele doporučuji.

stuha_zelena

VĚTRNÍČKY V KARAMELOVÉ LOUŽIČCE

Příprava: 30 minut + pečení * Získáte: 33 ks, záleží na velikosti větrníčků

Těsto

  • 250 ml vody
  • špetka soli
  • 1 lžička cukru
  • 120 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 6 vajec, středně velkých

Krém

  • 400 ml smetany, 30%
  • 3-4 lžíce krupicového cukru, ochutnejte podle sebe
  • 250 g mascarpone

1. V kastrůlku zahřejte vodu se špetkou soli, cukrem a máslem.

2. Mezitím si prosejte mouku a když je v kastrůlku vše dokonale rozmíchané a směs začne vařit, kastrol odstavte a mouku naráz vsypte dovnitř. Okamžitě míchejte, nebo spíše převracejte těsto směrem ke středu, kde se začne pojit dohromady. Ihned vraťte kastrol na plotnu a těsto odmíchejte od stěn kastrolu a ode dna, až začne být kompaktní a na povrchu hlaďoučké. U jiného typu kastrůlku, než jsem měla já, uvidíte že zbělá dno, jak se těsto odpaluje. Máte-li hotovou krásnou kouli, v tomto okamžiku je těsto hotové. Zapněte troubu na 200 °C.

3. Horké těsto nechte mírně zchladnout. Dělám to tak, že ho rozplácnu do mísy robota, a prstem do něj napíchám spoustu důlků. Povrch tak rychleji zchladne. Když je těsto napůl vychladlé, zapněte motor a trošku ho prožeňte. Hned pak přidejte prošlehaná vejce, jedno po druhém, pěkně na pomalý chod. Další vejce přidejte až po předchozím dokonalém zapracování do těsta. Výsledné těsto musí být provzdušněné a ve výsledku hladké, hebké a lesklé.

4. Nyní naplňte zdobicí sáček s ostře řezanou hubicí a na plechu s pečicím papírem utvořte kolečka o průměru 3,5-4 cm. Nechte mezi nimi větší rozestupy, větrníčky vyskočí do šířky i do výšky. Těsto točte od středu ven. Plech vložte doprostřed vyhřáté trouby, po 10 minutách teplotu stáhněte na 175 °C a pečte ještě 25-30 minut dozlatova. V žádném případě troubu při pečení neotvírejte. Až nakonec, pokud se chcete přesvědčit, že máte dobře upečeno, vyndejte jeden kousek a vroubkovým nožem ho rozkrojte. Uvnitř musí být dutý a suchý. Plech vyndejte a větrníčky na něm nechte vychladnout, přičemž do každého vytvořte špičkou nože dírku, aby pára mohla ven.

5. Ušlehejte pevnou smetanu, v poslední fázi do ní zašlehejte cukr. Ručně metličkou vmíchejte mascarpone. Dejte vychladit.

6. Hotové a vychladlé větrníčky naplňte. Buď do otvoru vtlačte krém pomocí zdobicího sáčku trubičkou s hladkým otvorem, nebo větrníčky rozkrojte a naplňte lžící. Tuhle variantu mám raději. Každou várku plňte asi hodinu před podáváním, v chladu nechte těsto provlhčit, a pak každou porci posaďte do loužičky karamelu. Připravte si čerstvý podle receptu zde, nebo máte-li hotový v ledničce, jen ho nechte změknout při pokojové teplotě, případně ho nařeďte minimem másla a prohřejte ve vodní lázni.

vetrniky1

V hrnku s keramickým nepřilnavým povrchem to odpalování ani neuvidíte, zato těsto bude naprosto dokonalé. Použijte středně velký kastrol, těsto musí mít kolem sebe prostor. Důležité je vhodit mouku do připravené vařicí směsi naráz, a míchat a míchat. Těsto je ale hotové velice rychle.

vetrniky2

Jednorázový sáček můžete po naplnění uzavřít obyčejnou kancelářskou klip sponou. Špičku u pytlíku odstřihněte uvážlivě, aby vám zdobicí trubička nepropadla. Pak už nastříkejte maličké větrníčky na plech, ale počítejte s tím, že budou dvakrát tak velké. Unikající pára je pořádně nafoukne. Pokud se vám pečicí papír zvedá a kroutí, platí na něj jednoduchý trik – zmačkejte ho do koule, a opět vyrovnejte.

vetrniky3

Vidíte, jak se větrníčky – oproti předešlé fotce – stěsnaly vedle sebe. Ihned po vytažení z trouby je trochu napíchněte nožem, rychleji z nich unikne pára. Otvor později využijete k napěchování krémem. Vejde se ho tam dost, ale je to hříšně dobré. Máte před sebou kalorickou bombu, ale těsto není sladké a krém sladím také málo, abychom si užili to podstatné co činí větrníky větrníky, a to je domácí karamel. Je lahodný, takže výsledný dojem je dokonalý. Jo, a napečené větrníčky neskladujte, tohle těsto je nejlepší sníst čerstvé, během 1-2 dnů. Navíc po čase tvrdne.

Nějak jsem zapomněla, že napéct větrníky je strašně rychlé, tak jsem s průběhem práce spokojená. Ještě pár poznámek k pytlíkům:

  • Pozor na ustřižení špičky, už jsem připomněla.
  • Vložte zdobicí trubičku, konec pytlíku ohrňte směrem ven a vytvořte si na něm hlubokou manžetu, aby cesta k plnění byla kratší.
  • Pak zakruťte pytlík těsně nad trubičkou. Zabráníte tomu, aby vám při plnění nevytékal krém ven (myslím to obecně, smetanový krém neteče, ale spíš něco vytlačíte váhou krému ).
  • Pak velkou lžící vložte krém dovnitř a pro lepší manipulaci si pytlík postavte do sklenice na zavařování. Budete mít obě ruce volné a nepořádek na jednom místě. Pytlík naplňte, krém stlačte do trubičky a opačný konec uzavřete třeba kancelářským klipem.
  • Po použití vyždímaný pytlík odstřihněte těsně za trubičkou a vyhoďte.

Kdybyste dělali věnečky a chtěli recept na cukrářský žloutkový krém, tak se ozvěte. Nechte si chutnat!


stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.