VĚNEČEK Z KŘÍŽAL

PATROVÉ TOUSTY
29.10.2015
ORANŽOVÝ ČAS DÝNÍ
2.11.2015

stuha_ruzova
Křížaly patří k onomu druhu mlsání, při kterém ochutnám – a sním vše, co mám před sebou. Nechci mentorovat, ale křížaly jsou vážně zdravé, kromě toho, že jsou tak dobré a krásné na pohled. Jen si usušte pár jablíček a uvidíte.

Křížaly jsem strašně dlouho nedělala. Již několik let si kupuji domácí sušičku (po které toužím), ale stále si na ni nedokážu vytvořit místo v kuchyni. A tak jsem oprášila sušení v troubě. Chtěla jsem nejen mlsat, ale také si vytvořit věneček na stůl. Maličko podzimní i takový, co má trošičku našlápnuto k Vánocům…

stuha_ruzova

KŘÍŽALY Z JABLÍČEK

  • 6 středně velkých jablek, nejlépe červených
  • 2 l vody
  • 25 g soli

1. Na křížaly si vyberte pouze zdravá, sladká a šťavnatá jablíčka. Omyjte je a nechte okapat. Mezitím v misce s vodou rozpusťte sůl.

2. Pomocí vykrajovače vyřízněte střed a jablko nakrouhejte na ručním kráječi. Zpracujte každé jablko zvlášť, jinak vám plátky na vzduchu rychle ztmavnou. Řezy by měly mít tloušťku alespoň 4 mm, ideální je 5 mm. Jablíčkům ponechte slupku, aby byly křížaly krásně probarvené.

3. Plátky ihned namočte do slané vody a vyndejte je až po 10 minutách. Kroužky osušte a rozložte nad zdroj tepla. Budete-li sušit nad ústředním topením, trvá to zhruba 2–3 dny.

4. Sušení v troubě – elektrickou troubu nastavte na 50 °C, kroužky jablíček rozložte na 3 plechy s pečicím papírem. Sušte s pootevřenými dvířky jednu hodinu, pak křížaly otočte a sušte ještě jednu hodinu. Křížaly nechte dosušit do druhého dne při pokojové teplotě. Správně usušené křížaly jsou pružné a nelámou se.

Pokud budete sušit v sušičce na ovoce, počítejte asi se 6–8 hodinami. Záleží na tloušťce jablečných plátků. Po usušení skladujte křížaly na suchém a tmavém místě, nejlépe v uzavřených plechových nebo skleněných dózách. Vydrží vám po celou zimu, jen je kontrolujte, zda nenavlhly a nekazí se.

krizaly1

Připravte si jablka, vykrajovač jádřinců, vodu, sůl a ruční kráječ. Krájíte-li raději nožem, plátky budou silnější (tím pádem i šťavnatější po usušení) a je třeba je déle sušit.

krizaly2

Z křížal si uvařte lahodný čaj, a nebo si vytvořte dekoraci, kterou lze zase rozebrat a nakonec sníst. Já dávám jednoznačně přednost tomu druhému.

stuha_ruzova

Vyzkoušejte i další jablečné recepty, například na oblíbená jablečná povidla.

2 Comments

  1. Renata Charouskova napsal:

    Vypadá krásně,je to super nápad

  2. Jana napsal:

    …to jsou takové drobné radosti :o) Ještě doplním maličkost, na krouhání je ideální struhadlo typu mandolína. Mám jen obyčejné (viz obr.) bez pojezdu, který chrání ruce, používám tedy silnou chňapku, abych se nepořezala. Jablko jde také nakrouhat téměř až do konce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.