VĚNEČEK S LEVANDULÍ

PŘEVRÁCENÝ MERUŇKOVÝ KOLÁČ
13.7.2017
LANGOŠE SE ZAKYSANOU SMETANOU
17.7.2017

bylinky_02

Kvetoucí levanduli nelze odolat. Tato bylinka nejen provoní domácnost, ale na dlouho přinese slunečné léto do vašich příbytků. I když ji usušíte, stále bude krásná.

Když jsem byla malá, levandule se v domácnostech příliš nevyskytovala. Myslím tím na zahrádkách. Teprve zážitky z cestování v nás odstartovaly touhu shánět sazenice i do našich zahrad. Tato skromná rostlina překypující vůní a neopakovatelnou barvou začala provázet i české léto.

Levanduli si ochotně stěhujeme na záhony, protože tu nádheru chceme mít každoročně na dosah. Pokud ji také pěstujete, významně pomáháte i medonosnému hmyzu, který se v levanduli nadšeně činí. Když jsem stříhala kytičku pro levandulový věneček, v duchu jsem se omlouvala včelkám…

Levandulovou atmosféru si lehce nastěhujete do svých domovů i pomocí dekorací, praktických předmětů a textilií. Pod heslem levandule u nás v současné chvíli naleznete bezmála 70 produktů.


levandulovy1

Tentokrát mi nešlo o vázání věnečku v pravém slova smyslu. Bíle natřený věnec z březových proutků mi posloužil jako kostra pro usušení kytičky levandule. Jen se s ní trochu potěším a pak si květy uschovám k dalšímu použití v kuchyni nebo domácí kosmetice. Věneček nadělá parádu a ještě si tak usušíte i spoustu dalších bylinek. Připravte si:

  • korpus věnce o průměru 20 cm, nastříkaný bílou akrylovou barvou
  • svazek čerstvé levandule
  • trochu bylinek na dozdobení, použila jsem saturejku
  • režný provázek
  • nůžky

levandulovy2

Kytičku levandule jsem rozdělila na dvě stejné části. Stvoly jsem srovnala vedle sebe, zkrátila konce a kytičky jemně převázala, aby stvoly držely pohromadě. Připravila jsem si 4 stejně dlouhé kousky provázku.

levandulovy3

Pak každou z kytiček ohněte do oblouku sledujícího tvar věnečku. Dvěma provázky každou z nich přivažte pomocí uzlíku a mašličky ke korpusu. Konce stvolů zkraťte nůžkami dokulata tak, aby sledovaly okraj věnce. Po připevnění horní kytičky upevněte spodní, ale zrcadlově ji převraťte. Teprve pak odstřihněte pomocné vázací provázky. Ještě jsem zapíchla několik stvolů saturejky po obvodu věnečku, aby zjemnily celkové kontury.

Na teplém vzduchu levandule uschne velice rychle. Ale to nevadí, věneček bude hezký i tak. Pokud si chcete nasušenou levanduli schovat, pak ji po pár dnech z věnečku sundejte a květy uložte do plátěného sáčku. Během sušení nevystavujte bylinku slunečnímu svitu.


bylinky_02

1 komentáře

  1. Tereza napsal:

    Levanduli mám moc ráda!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.