VELIKONOČNÍ NÁDIVKA VE SKLE

PLYŠOVÉ PROSTĚRADLO
15.3.2018
5 TIPŮ NA SLADKÉ VELIKONOČNÍ PEČENÍ
20.3.2018

Recepty na nádivky patří k tradičním českým receptům. Patří do nich nejrůznější koření, masa a spousta bylinek. Chuťové variace se dokážou výrazně lišit, takže záleží na tom, co máte rádi. Důležité však je, neošidit základ o poctivé a čerstvé ingredience a nádivku nadlehčit tuhým sněhem.

Musím říct, že nádivky milujeme. Různé. Vyzkoušela jsem jich řadu. Poctivou trojctihodnou – z uzeného, vařeného a pečeného masa, plahočila jsem se za kopřivami, vylepšovala jsem ořechy i mandlemi, ochutnávala jsem u kamarádek. Posledních pár let peču tu, kterou vám předkládám. Na jaře ji jíme samotnou (výtečná je i studená), přidávám ji úhledně nakrájenou k pečením, nadívám s ní krůtu o Vánocích. Takže ochutnejte, a posuďte, zda je dostatečně jarní. Bylinek dávám víc než dost, a podle rodiny je tak dobrá, že se mi všichni shluknou v kuchyni dřív, než je dopečeno.

K nádivce úplně postačí čerstvě uvařené brambůrky s trochou másla a oblíbených bylinek. A ještě něco. Navzdory tomu, že nádivka je nejkrásnější ve  smaltovaném pekáči, třeba otlučeném, perfektně ji upečete ve skle. Nikdy ji nepřipeču, a porcovat se dá rovnou na jarně vyzdobeném stole. Skleněný pekáč je naprosto všestranný. Mělké víko použiji pro usušení toustového chleba v troubě a hluboký pekáč s nádivkou pak nechám odkrytý, protože je zapotřebí, aby se na nádivce vytvořila kůrčička. Celý komplet využijete při pečení masa. Samotné víko používám při přípravě buchet nebo závinů. Vybrat si lze také z kombinací kovu a skla. Aby vám však pekáč poskytl obě funkce v jednom, vynechte při nákupu pekáče s rovnou poklicí.

TRADIČNÍ NÁDIVKA S BYLINKAMI A KUŘECÍMI JÁTRY

Příprava: 45 minut + pečení * Získáte: 10 porcí v pekáčku o objemu 2,8 l

  • 4 lžíce másla + kousek na vymazání
  • 200 g libové anglické slaniny, nakrájené na kostičky
  • 2 šalotky, nakrájené nadrobno 
  • 250 g drůbežích jater, odblaněných a nakrájených
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 8 plátků světlého toustového chleba
  • 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 200 ml smetany, 30%
  • velká hrst nakrájeného čerstvého koriandru nebo hladkolisté petrželky
  • jarní cibulka na dozdobení

1. Na pánvi rozehřejte lžíci másla a nechte zesklovatět slaninu a drobně nakrájenou šalotku.

2. V druhé pánvi orestujte na zbytku másla očištěná játra okořeněná tymiánem (můžete přidat i snítku rozmarýnu), přidejte sůl a pepř. Toho dávám poměrně dost, ale hotová játra ochutnejte podle sebe. Obě směsi přesuňte do mísy a nechte chladnout.

3. Toustový chléb nakrájejte na kostičky a vložte do víka pekáče. Můžete ho slabě vytřít máslem a chléb promíchat. Nechte krátce vysušit v troubě při teplotě asi 170 °C. Mezitím ušlehejte pevný sníh ze 3 bílků a špetky soli.

4. Pak chléb smíchejte s vychladlou masovou směsí, vše zalijte žloutky rozšlehanými ve smetaně a přidejte nasekaný koriandr. Podle potřeby dosolte a nakonec lehce vmíchejte sníh. Nádivku vložte do máslem vymazaného pekáčku, povrch urovnejte a dejte péct do vyhřáté trouby na 175 °C. Pečte na dolním roštu 30 minut, pak dejte pekáček na chvilku pod gril, aby se vytvořila zlatá kůrčička. Povrch nádivky dozdobte jarní cibulkou a podávejte.

nadivka1

Kuřecí játra můžete orestovat také na olivovém oleji a do nádivky přidat s hrstí na hrubo nasekaných vlašských ořechů. Pod slaninu dávám jen lžíci másla, protože si rychle pustí tuk. Slaninu dávám vždy co nejvíc libovou, ale ve výsledném efektu se tučné ztratí, takže se ho nebojte. Vždy je nositelem chuti.

nadivka2

Tady už mám vše připraveno na finále. Masová směs vychládá, zatímco vysuším toustový chléb pěkně dozlatova. Tento krok neošiďte. Suchý chléb se totiž okamžitě nerozmočí a umožní, aby v nádivce zůstaly jednotlivé kousky ingrediencí viditelné. Kromě toho se pak všechny obalí sněhem a nádivka zůstává nadýchaná. Sníh ušlehám do tuha, až vytvoří sněžnou horu, a připravím bylinky. Zbývá už jen máslem vymazat pekáč, a za chvíli to v kuchyni zavoní…

Tyhle bachraté skleněné pekáče mám ráda. Jsou zhotoveny z boritokřemičitého skla, které je teplotně velmi odolné. Vydrží teplotu od -50 do +500 °C, což se zcela vymyká mojí kontrole :o) V žádném případě je však nevystavuji prudkým změnám teplot. Protože sklo nemá porézní povrch, velice dobře se myje, protože na stěnách nic moc neulpí, anebo se po akci dobře odmočí. Pekáče klidně svěřuji myčce na nádobí.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.