PLNĚNÉ VELIKONOČNÍ MUFFINY

ZAJÍČCI Z UBROUSKŮ + VIDEO
24.3.2016
STOJÁNEK NA VEJCE Z KVĚTINÁČKU
28.3.2016

stuha_ruzova

Svátky už přešlapují za dveřmi, takže dnes se hlásím ještě se super rychlovkou, kterou můžete vzít s sebou na návštěvu, na chalupu, nebo si ji schovejte, jako polotovar do spíže.

Občas se hodí (hlavně, když je hodně vaření) mít něco připraveného dopředu. Například pláty piškotového těsta, trubičky k naplnění a tak. Dva, tři dny vydrží i napečené muffiny z třeného těsta. Uložte je v uzavřené krabici do chladu, a až na ně dojde, jen je naplníte. Muffiny jdou totiž plnit tak, že připomínají rozpůlená vajíčka, což je v tuto chvíli docela vtipné. Výsledkem je úžasně vláčný dezert, který překvapí svou chutí, pokaždé jinou.

Muffiny plním a) citronovým krémem (Lemon curd, naleznete zde), což je neoddiskutovatelná lahůdka. Za b) vanilkovým pudinkem pro děti, to je osvědčená kombinace a jen se po ní zapráší, a za c) vaječným koňakem pro dospěláky. Počítejte s tím, že omdlí blahem.

Budete potřebovat jen keramickou formu na muffinysilikonovou cukrářskou zdobičku a papírové košíčky.

stuha_ruzova

VELIKONOČNÍ MUFFINY PLNĚNÉ CITRONOVÝM KRÉMEM

Příprava: 30 minut * Získáte: 12 muffinků

  • 190 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečení
  • 220 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 125 ml mléka nebo smetany
  • 70 g rozpuštěného másla
  • nastrouhaná kůra z poloviny bio pomeranče
  • 40 g namletých mandlí

Na náplň

  • kulatá vykrajovací formička o průměru 3-3,5 cm
  • hotový citronový krém / trošku řidší pudink / vaječný koňak

1. Do misky dejte přesetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a cukr, směs dobře promíchejte.

2. Přidejte vejce, mléko a máslo a těsto vyšlehejte do hladké hmoty.

3. Přisypte nastrouhanou kůru a mandle a znovu promíchejte. Hotové těsto vložte do formy s papírovými košíčky a naplňte je do 2/3.

4. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20-25 minut. Dozlatova upečené muffiny vyndejte z formy a nechte vychladnout.

Z muffinů vytvořte vykrajovátkem mističky a naplňte je podle fotografií vybranou náplní.

DSCF1503

Kulatou formičku vmáčknu do těsta, odstraním ji a vykrojenou část těsta vyndám lžičkou. Jde to snadno a vytvoří se malá mistička. Vykrojené středy nezbývá, než sníst ke kafi. Muffiny hodně nacukruji, abych vytvořila zdání vaječného bílku.

DSCF1509

A teď vytvořím žloutek – silikonová zdobička je přitom neocenitelným pomocníkem. Snadno se plní, dobře se myje a na plnění muffinů je výborná. Nedoporučuji vám trefovat se do těsta lžičkou. Citronový krém (ale i puding) je hustý, a vždy vám žbluňkne někde přes okraj. Hubička zdobičky muffin dokonale vyplní, bez zbytečného přetáhnutí. Povrch můžete jemně uhladit lžičkou.

DSCF1518

Musím dodat, že uspokojíte každý mlsný jazýček. Necháte-li muffiny hodinku rozležet, náplň je jemně provlhčí a pak už je to opravdová báseň.

Vyzkoušejte i náplň s hustým domácím vaječným koňakem. Ale ošidit děti o tuhle dobrotu prostě nejde. Klidně dejte přednost pudinku a pozvěte koledníky na svačinu. Pokud jedete slavit na chalupu, vezměte sklenici citronového krému (máte-li ji v chladničce) s sebou a muffiny v krabici také. Naplníte je přímo na místě a máte napečeno.

Přeji vám ty nejkrásnější Velikonoce plné radosti a zábavy!

stuha_ruzova

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.