VELIKONOČNÍ PLNĚNÉ ROHLÍČKY + VIDEO

6 TIPŮ Z KVĚTINOVÉHO JARA
22.3.2017
BAREVNÝ KOKOS NA SVÁTEČNÍ LASKOMINY
24.3.2017

stuha_hneda

Na Velikonoce se všichni chceme blýsknout něčím moc dobrým. Pečeme cukroví, beránky, mazance a vedle tradičních receptur zkoušíme nové nápady. Jeden šikovný a rychlý tu mám.

Těmto rohlíčkům jsme začali doma říkat „mazané rohlíčky“. Ne, že by byly něčím natřené (kromě vajíčka, což je obvyklé), ale tak mazaně se vyrábějí, že se dají vyrábět jak na běžícím pásu. Takových receptů si cením. Rohlíčky jsou tak jemné a nadýchané, že je prostě musíte vyzkoušet. Vedle tradiční tvarohově pudinkové náplně zařaďte své osobní oblíbence – např. náplň makovou, povidlovou s jablky nebo ořechovou. Všechny jsou skvělé.

Protože se o svátcích často přesouváme na návštěvy i do svých víkendových stavení, to se pak hodí vzít něco dobrého do přenosky na potraviny, sbalit rychlé a praktické plastové prostírání (Retro, máme 5 variant) a hurá ven! Možná, že nám sluníčko dovolí prostřít i venku…

stuha_hneda

BLESKOVÉ PLNĚNÉ ROHLÍČKY

Příprava: 50 minut * Získáte: 30 ks rohlíčků

Těsto

  • 250 g odtučněného tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g moučkového cukru
  • 250 g změklé Hery
  • citronová kůra, nastrouhaná

Náplň

  • Pudink – z 300 ml mléka, 3 lžic krupicového cukru a 1 balíčku vanilkového pudinku
  • 250 g polotučného tvarohu 
  • 2 plné lžíce moučkového cukru

POZOR na celé množství těsta budete potřebovat 1,5 dávky.

Na dokončení

  • prošlehané vejce

1. Ingredience na těsto vložte do větší misky, mouku prosejte. Ručním šlehačem vytvořte základ těsta, pak ho dejte na vál a rychle ho zpracujte do vláčné konzistence. (Můžete pracovat přímo na válu, ale těsto je zpočátku dost mokré a lepí se na ruce.) Vypracujte kouli a nechte ji odpočinout v chladu.

2. Mezitím si připravte náplň. Uvařte hustý pudink tak, že v části mléka rozmíchejte pudinkový prášek a cukr, zbytek mléka zahřejte, směs vlijte do teplého mléka a míchejte do zhoustnutí. Po zchladnutí do pudinku zašlehejte po částech tvaroh a 2 lžíce moučkového cukru.

3. Část těsta odkrojte a na pomoučněné ploše vyválejte placku vysokou asi 3-4 mm. Rozdělte ji na pruhy 8 cm široké. Tvarohový krém vložte do cukrářského sáčku s hladkou nebo zoubkovanou hubicí a podél každého pruhu těsta, asi 1 cm od okraje, ho nastříkejte.

4. Pak lehce zvedněte kraj těsta, kde leží náplň, a po celé délce ji zabalte. Jde to krásně, těsto se ihned přilepí k tvarohu. Na vzniklou ruličku však netlačte. Pak ji tupým nožem rozkrájejte na válečky 10 cm dlouhé. Zbudou-li vám někdy nerovné a krátké konce, upečte je tak pro ochutnávače.

5. Válečky přesuňte na plech s pečicím papírem a zároveň je vytvarujte do mírného oblouku. Rohlíčky natřete prošlehaným vejcem a zprudka je pečte asi 15 min při teplotě 185 °C až zrůžoví.

Více na instruktážním videu:

Rohlíčky jsou vážně luxusní. Doplnila bych jen drobnou radu – pečte skutečně zprudka, při mírnější teplotě rohlíčky trošku povolí. Takto zůstanou krásně kulaté. Např. maková náplň je samozřejmě pevnější, než tvarohová, a bude se vám s ní lépe pracovat.

stuha_hneda

2 Comments

  1. Miluse napsal:

    Dobrý den , máte tady hodně receprtu a tak sem se rozhodla upect velikonočni rohličky a musím Vám dát zapravdu sou výborný,křehký prostě dobrota.F.M……Přeji krásnej den

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, udělala jste mi radost! Jsem moc ráda, že vše funguje. Děkuji a také přeji prima víkend.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.