VÁNOČNÍ TRIFLE S DÝŇOVÝM KRÉMEM

10 TIPŮ, KDYŽ JDOU HOSTÉ
16.12.2015
RYCHLÝ POMERANČOVÝ DŽEM
18.12.2015

stuha_hneda

Název trifle, představující něco jako „maličkost“ je mi zcela záhadou. Vrstvený dezert, který většinou obsahuje našlehaný smetanový krém, ovoce, piškoty a velmi často i alkohol, bývá v britských receptech rozepsán tak pro 10-15 porcí. To už je pořádná maličkost…

Ještě úžasnější jsou servírovací nádoby, ve kterých se trifle připravuje. Představte si opravdu veliký pohár se širokou rovnou základnou na silné a krátké nožce. Jak jinak, vždyť nese pořádnou váhu. První zmínka o tomto výjimečném receptu je z roku 1587, kdy byl zaznamenán v Anglii v knize s názvem Klenoty dobré hospodyňky a obsahoval našlehanou smetanu ochucenou cukrem, zázvorem a růžovou vodou. Receptura, kterou vám předkládám, má tedy hluboké kořeny. Jen mi stále chybí správná servírovací mísa. Pro jednotlivé porce mi posloužily alespoň objemné sklenice na červené víno. Měla jsem je po ruce v okamžiku, kdy jsem připravovala adventní aranžmá se svíčkami (viz rubrika Návody, Advent ve skle).

Tento výstřední dezert se už dávno uhnízdil v naší domácnosti. Máme totiž rádi perník a mě lákají neznámé kombinace chutí. Toto je moje výsledná verze a je to nádherně předvánoční lahůdka.

stuha_hneda
VRSTVENÝ PERNÍKOVÝ TRIFLE S DÝŇOVÝM KRÉMEM A GRANÁTOVÝM JABLKEM

Příprava: hodina + pečení + skládání

Brusinková omáčka

  • 200 g šťávy z granátového jablka
  • 350 g naložených brusinek
  • ½ šálku cukru krupice
  • špetka soli
  • 3 polévkové lžíce whisky

Perník

  • 3 šálky mouky (napůl polohrubá, napůl hladká)
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 ml smetany
  • 1 šálek oleje
  • 2 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 1 malá sklenice naložených brusinek
  • mletá skořice, badyán, hřebíček (příp. 2 lžičky koření do perníku)
  • špetka mletého zázvoru

Dýňový krém

  • 1 šálek 33% smetany
  • 200 g smetanového sýra (Philadelphia, Macsarpone ap.)
  • 2/3 šálku dýňového pyré (čerstvě připravené nebo koupené, příp. nahraďte rozmixovaným kompotem)
  • 2/3 šálku cukru krupice
  • 1 lžička perníkového koření

Na dozdobení rosolovité míšky se semeny z 1 granátového jablka

1. Nejprve si připravte omáčku, klidně i den dopředu. Veškeré ingredience dejte do kastrůlku a míchejte, až k bodu varu. Potom plamen zmírněte a tekutinu nechte asi 15 min odpařovat, až začne omáčka houstnout. Tu a tam míchejte do zchlazení a nakonec nechte omáčku v chladničce. Omáčka by měla krásně zrosolovatět.

2. Perník připravte tak, že ve velké misce metličkou prošlehejte vejce, brusinky a 3 lžíce medu do pěny. Přimíchejte ostatní suroviny a těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané kulaté formy. Těsto by mělo mít výšku asi 2,5 cm. Dejte péct do trouby předehřáté na 160 °C asi na 45 minut. Vychladlý perník nakrájejte na kostičky 1 × 1 × 1 cm.

3. Pro dýňový krém nejprve připravte smetanu, ušlehejte ji do tuha a odložte. V druhé míse smíchejte sýr a ostatní ingredience a ručním šlehačem je ušlehejte do hladkého krému. Nakonec ručně vmíchejte smetanu do základu.

Trifle vrstvěte podle posledního obrázku.

pernik1

Veškeré suroviny jsou v tuto dobu k dostání, takže s přípravou trifle není žádný problém. Použila jsem mascarpone a čerstvé dýňové pyré. Dýni uvařte v neosolené vodě a vychladlou rozmixujte na kaši. Pyré vám vydrží v chladničce několik dní. Využijete ho k masu, k ochucení bramborové kaše apod.

pernik2

Chcete-li mít perník tmavý, přidejte při pečení 2 lžičky kvalitního kakaa. Vychladlý perník rozkrájejte na malé kostičky a připravte si krém. Nakonec vysvoboďte míšky z granátového jablíčka. Vidíte, jak brusinky z předchozího dne nádherně zrosolovatěly? Vše můžete dokončit a začít skládat trifle.

pernik3

Na první patro perníkových kostiček navrstvěte dýňový krém. Je nádherně lehounký a trošku se zabarvil od dýně do okru. Výsledný dojem bude efektní.

pernik4

Do 4 sklenic navrstvěte vždy 3 vrstvy kostek, 3 části krému a 2 vrstvy brusinkové omáčky. Vršek dozdobte semínky z granátového jablka. Odspodu tedy máte:  perníkové kostky/ krém/ omáčku/ kostky / krém/ omáčku / kostky/ krém/ granátové jablko. Sklenice nechte vychladit v chladničce, nejlépe do druhého dne. Teprve pak perník nádherně zvláční a chutě se vzájemně propojí.

Tahle dobrota je trošku pracnější. Ale – pokud chcete připravit něco mimořádného na poslední adventní neděli, zkuste to. Perník a omáčku si připravuji den předem. K večeru ušlehám krém a naplním sklenice. Druhý den můžete mlsat.

Šťávu z granátového jablka lze koupit pod zn. Pfanner nebo Relax. Dvě deci dáte snadno dohromady i se šťávou z brusinkového kompotu. A ještě jedna rada, jak nejlépe dostat míšky se semeny z granátového jablka. Jablko rozřízněte, trošku pomačkejte a nějakým předmětem poklepejte na slupku. Semena začnou lehce padat ven.

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.