VÁNOČNÍ CAMEMBERT

CUKROVÍ JAKO DÁREK + ŠABLONA
9.12.2016
4 TIPY NA ŽLOUTKOVÉ A SNĚHOVÉ CUKROVÍ
13.12.2016

K vánočním bezmasým pochoutkám nabízím camembert v těstíčku nadívaný brusinkami. Je to efektní rychlovka, kterou můžete mít v záloze pro nečekané hosty.

Milovníků smažených sýrů je mezi námi hodně. Touto dobrotou je postrčíte přímo do sýrového nebe. Camembert je tučný sýr s bílou plísní na povrchu. Je pojmenovaný po francouzské vesnici v Normandii, kde vznikl. Má charakteristickou chuť, kterou výtečně doplní ostřejší brusinky. Nebojte se sladké chuti, v sýru se téměř vstřebá a zůstane po ní lahodné souznění. Nicméně, brusinky jsou k sýru tak dobré, že je ještě podávám mimo, na přidání. Všechno nakonec dotáhne pár kuliček růžového pepře. Je sladký a peprný zároveň.

Tuhle lahůdku jsem si vybrala pro testování hluboké pánve, která patří k sadě nerezového nádobí KING Hoff. Využila jsem ji proto, že se mi s ní lépe manipuluje, než s plechem, a také proto, že ji lze dát díky kovovému držadlu do trouby.


TESTUJEME NEREZOVÉ NÁDOBÍ KING HOFF

camembert3

Sada nádobí z nerezové oceli a skla je určena pro všechny typy sporáků včetně indukčních. Celkem obsahuje 12 dílů. Hrnce i pánev mají kvalitní sendvičová dna a patří k nim skleněné poklice s otvorem pro únik páry. Každý z hrnců má na vnitřní stěně vyznačené měrky. Hluboká nerezová pánev s nepřilnavým povrchem se hodí pro přípravu dušených mas a omáček, díky objemu 2,5 litru může nahradit i  pánev wok. Hrnce je možné umývat v myčce. Objemy hrnců: 5,6 l / 3,2 l / 2,4 l / 1,7 l; rendlíku 1,7 l a pánve 2,5 l.


camembert1

PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM   Na silikonovém válu těsto vyválejte do tenké placky. Sýry balím tak, že z těsta vykrojím kruh tak velký, aby po obalení dosahoval téměř až ke středu horní strany sýra. Pomohla jsem si porcelánovým talířkem, který měl správnou velikost. Na další tvoření už mám menší zoubkovaná vykrajovátka.

camembert2

ZABALENÍ SÝRŮ   Sýr rozkrojte a na spodní část naneste brusinky. Horní díl přiklopte, kruh těsta přehněte přes okraj sýra, vytvořte na něm pravidelné záhyby a uprostřed je prsty stiskněte. Prošlehaným vejcem těsto nahoře potřete. Z těsta vykrojte zoubkovaný nebo hladký kruh velký jako sýr a přitiskněte ho nahoru. Zabalený sýr přesuňte na talířek, celý natřete vejcem a dozdobte drobnými hvězdičkami. Také ty potřete vejcem a připravený sýr přeneste na olejem vymazanou pánev.


CAMEMBERT S BRUSINKAMI

Příprava: 40 minut + pečení 25 minut

  • 3 porce sýrů camembert
  • 400 g čerstvého listového těsta (trocha zbude)
  • naložené brusinky
  • 1 vejce
  • růžový pepř

1. Troubu vyhřejte na 190 °C. Listové těsto rozválejte na plát silný asi 3-4 mm a podle sýrů vykrojte 3 kola tak, aby sýry později zabalily téměř až k hornímu středu.

2. Každý sýr rozkrojte a na spodní část naneste brusinky. Přiklopte horní část, kruh těsta přehněte přes okraj sýra, vytvořte na něm pravidelné záhyby a uprostřed prsty přitiskněte. Prošlehejte vejce a nahoře těsto potřete. Z těsta vykrojte zoubkovaný nebo hladký kruh ve velikosti sýra a přitiskněte ho nahoru jako pokličku.

3. Zabalený sýr přeneste na talířek, natřete vejcem a dozdobte drobnými hvězdičkami vykrájenými ze zbytků těsta. Také je potřete vejcem. Hotové sýry přesuňte na olejem vymazanou pánev a pečte v troubě zhruba 25 minut, až bude povrch těsta zlatý.

Porce dozdobte kuličkami růžového pepře a servírujte okamžitě, aby horký sýr vytékal po rozkrojení ven. Jako přílohu nabídněte křupavý ledový salát s přelivem citronového panenského oleje.


SEČTENO A PODTRŽENO

Už mám s nádobím více zkušeností, protože v hrncích jsem navařila tresčí šunku s čočkovým salátem a nyní jsem prověřila pánev v troubě. To ještě netušíte, že zatěžkávací zkoušku pánve na plotně podnikly krajkové palačinky (ty se na blog teprve chystají). Ale já už vím, že mohu nejen pochválit smažení a pečení v pánvičce, ale souhrnně celou sadu nerezového nádobí. Ocenila jsem silná sendvičová dna, která rovnoměrně rozvádějí teplo. Velice mi vyhovují skleněné poklice, protože vidím, co se děje uvnitř hrnců. Ale nejen to. Protože vařím na plynu, vím, jak je rychlý a při mé nepozornosti mi pára pokličky zvedá (mám obyčejné nerezové bez otvorů na páru) a nechává vytékat obsah hrnců ven. Tak, to se vám se skleněnými poklicemi nestane. Pára uniká pomocí otvorů, takže nedochází k přetlaku. Je to vážně úleva. Výrobce pamatoval i na mírky uvnitř hrnců. To je fajn; vařím dost přesně a to, že mám kontrolu nad objemem vody, kterou jsem dovnitř nalila, mi urychlilo práci.

No, a pánev – tu chválím hodně. Žádné z testovaných jídel k pánvi nepřilnulo. Stačilo ji omýt pod tekoucí vodou. Vždyť i na fotce s hotovými sýry téměř ani neuvidíte mastnotu, ač je pánev čerstvě vytažená z trouby. Její nepřilnavý povrch tuk ani nepotřebuje, což oceníte při přípravě celé řady jídel. Nádobí prošlo bez úhony myčkou, ale samozřejmě vám doporučím pro generální čištění jednou za čas použít speciální přípravek na čištění nerezu určený pro gastro – např. Cif, W5 apod., aby vaše nádobí bylo stále krásné.

S velkou chutí uděluji sadě nádobí všechny hvězdičky!

razitko_03

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.