UTOPENÝ BROSKVOVÝ KOLÁČ

TISKÁTKA Z LISTŮ HORTENZIE
16.9.2016
DÁRKY PODLE HOROSKOPU – PRO PANNU
20.9.2016

stuha_ruzova

Asi se ptáte, co jsem to s tím docela normálně vypadajícím koláčem dělala? Nic, co byste neznali. Jedná se o koláč z okruhu francouzských moučníků clafoutis, kdy se z absolutně tekuté směsi v troubě vytvoří těsto. Jak? U některých receptů také kroutím hlavou. Vím jen, že to funguje, a že k tomu potřebujete dobrou šlehací mísu s víkem.

Těmto koláčům říkám soukromě „cákací koláče“. To proto, že kdysi, při jejich přípravě, jsem uklízela následky šlehání po celé kuchyni. Budete totiž šlehat zcela tekutou směs a lít ji na koláč ve formě hodně řídkého krému. Oficiálně se těmto koláčům říká krémové koláče. Jsou jemné a mouku obsahují jen tak na okraj. Strašně dobré jsou koláče clafoutis s třešněmi nebo višněmi, ale ty už můžete dělat jen z kompotovaného ovoce. V zimě si v krémovém koláči utopte také sušené ovoce a kousky oříšků. Například sušené švestky v kombinaci s vanilkou jsou naprosto neodolatelné.

Příprava koláče je jednoduchá a rychlá. Základ tvoří křehké těsto, které v tomto případě nemusíte péct naslepo (tzn. zatížené keramickými fazolemi). Jen ho namačkáte do formy, rozložíte na něj plátky broskví (na focení jsem použila nektarinky) a zalijete krémovou směsí. Koláče pokaždé peču dva, a to už je šlehající se směsi víc a cáká od metel na všechny strany. Pokud ještě nemáte šlehací misku s víkem a otvorem pro mixér, honem si ji pořiďte. Příprava smetany a všech dalších krémů bude pro vás i vaši kuchyň o poznání příjemnější.

stuha_ruzova

UTOPENÝ BROSKVOVÝ KOLÁČ

Příprava:  křehké těsto 15 min + 20 min pro krém a ovoce  *  Forma o průměru: 25 cm

Křehké těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 170 g studeného másla nakrájeného na kostičky
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 lžíce ledové vody

Krémové těsto

  • 3 žloutky
  • 200 g krupicového cukru
  • 35 g hladké mouky
  • 150 ml zakysané smetany

Na dokončení

  • 3 velké broskve nebo nektarinky na náplň + 1 ks na dozdobení
  • drobenka ze 4 lžic hladké mouky + 50 g másla + 50 g krupicového cukru + mleté skořice dle chuti

1. Suroviny na křehké těsto vhoďte do robotu, ušetříte si práci. Nejprve vložte mouku, máslo a sůl, a krátce promíchejte. V okamžiku, kdy se ingredience spojí do hrudek, přidejte chladnou vodu a ještě 2-3 vteřiny mixujte. Pak těsto vyjměte, studenýma rukama rychle prohněťte a vytvořte z něj kouli. Formu vymažte máslem a těsto vložte dovnitř. Malým válečkem ho rozválejte a vytvořte vysoké okraje. Můžete je ozdobně zvlnit pomocí čajové lžičky – viz foto níže. Formu s těstem vložte na chvíli do chladničky.

2. Troubu nastavte na 200 °C, oloupejte 3 broskve. V případě nektarinek slupky ponechávám, v těstě zcela zmizí. Nakrájejte je na tenké plátky. Z uvedených surovin vypracujte jemnou drobenku.

3. Připravte si suroviny na krémové těsto. Do mísy s víkem vložte nejprve žloutky s cukrem a ručním šlehačem je ušlehejte do pěny. Pak přidejte ostatní ingredience a krátce prošlehejte. Vznikne napěněná tekutá směs.

4. Základ koláče propíchejte vidličkou, broskve/nektarinky naskládejte do kruhu a hustě vyplňte celý prostor. Našlehaný krém pomalu nalijte na koláč, až je ovoce zcela potopené. Koláč vložte na střed do vyhřáté trouby a pečte asi 25 minut.

5. V okamžiku, kdy krémové těsto vyskočí a viditelně se zpevní, koláč vyndejte a rychle posypejte střed drobenkou. Rošt přesuňte na spodní polohu, aby se propeklo křehké těsto. Nechte péct ještě asi 15 minut do zrůžovění.

Koláč podávejte vychlazený a ozdobený plátky ovoce.

001

Křehké těsto budete potřebovat na veškeré druhy koláčů s krémovými, pudinkovými i čokoládovými náplněmi. Neobsahuje cukr a většinou se peče „naslepo“, tedy bez náplně, a teprve pak se naplní a znovu peče. Tentokrát to dělat nemusíte, takže je příprava rychlá. Pokud si chcete vytvořit parádní vlnkovaný okraj, dělám to tak, že vmáčknu lžičku do těsta, zatlačím proti formě a prsty druhé ruky prohloubím vlnku dovnitř formy. Pokračujte hned vedle, vlnky se tvoří krásně samy.

002

A cáákáá! Ačkoliv si našleháte cukr se žloutky, smetana náplň naředí a hned to lítá kolem. Šlehací miska je robustní (obsahuje 2,5 l), takže o šlehání ani neví, a zvládne bez problémů mnohem větší dávky ingrediencí. Součástí této mísy je plastová odměrka, kterou můžete použít při hrnkových receptech.

003

Použijete-li koláčovou formu většího průměru než uvádím, pak se vám broskve nepotopí. Čím bude forma menší, tím lépe. Vidíte, jak je krémová náplň hodně tekutá. To, že v troubě vyskočí, je malé překvapení. Vyzkoušejte však, zda je koláč správně propečený. Poznáte to tak, že na konci pečení zapíchnete špičku nože doprostřed krému. Když zůstane nůž suchý, je krém správně ztuhlý.

Ještě jednu misku s víkem vám mohu doporučit – tato mísa na šlehání má rovněž objem 2,5 l, takže vám bude dobrým pomocníkem při každé práci související s pečením. Rozhodně se v kuchyni bez ní neobejdu.

stuha_ruzova

2 Comments

  1. Dana Nováková napsal:

    ÚŽASNÉ.Díky

  2. Jana napsal:

    Paní Nováková, jsem potěšená, také děkuji! Rovněž si myslím, že není nad ovocné koláče :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.