UBROUSKY DOKONČUJÍ STYL

KOUZELNÝ VÁLEČEK + VIDEO
16.11.2015
5 PRAVIDEL PRO DOMÁCÍ PŘEZOUVÁNÍ
18.11.2015

ornament_01

Je to tak, jsou-li prostřeny látkové ubrousky, děje se u stolu něco mimořádného. Pro dny všední mi naprosto stačí papírové ubrousky. Prodávají se s krásnými dekory a není těžké doladit s nimi každé posezení u stolu. Na ubrousky mám krabici jako hrom a s nejrůznějším nádobím mi pak ladí každý proužek (dost si na to potrpím). Pro slavnostnější chvíle je však příjemné prostřít s veškerou noblesou. Pak přijdou ke slovu ubrousky z efektního textilního materiálu.

Látkové ubrousky jsou neodmyslitelnou součástí prostřené tabule. Skládám je nejrůznějším způsobem do rozmanitých tvarů, nebo je pouze sroluji a spoutám kroužky na ubrousky. Záleží na kvalitě textilie, co mi dovolí.

ornament_02
krouzky1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Možná vám bude výchozí materiál připadat příliš obyčejný. Když si ale dáte záležet, na výsledku nikdo nepozná, s čím jste pracovali. Připravte si:

  • kousky reliéfních papírových tapet (v některých tapetových studiích vám dají malé vzorky)
  • lepidlo na découpage a štětec
  • řezák, pravítko a podložku nebo otočný nůž
  • kolíčky na prádlo
  • 6 malých plechovek od potravin o průměru 5 cm
  • kuchyňský otvírák na odstranění víček (takový, co nedělá ostré zoubky)
  • perleťové knoflíky, barevné šňůrky a dekorace na dozdobení

Nejprve odstraňte z vyprázdněných krabiček víčka na obou stranách. Případné nerovnosti začistěte. Plechovky lze nalakovat barvou, která se bude hodit k dekorování pláště. Celek může být bílý, šedý, krémový, jak se vám bude hodit. Mě se líbil původní okraj s odstínem staré mosazi – pěkně ladil s připravenými odstřižky tapet. Nechala jsem tedy krabičky bez úpravy.

krouzky2

NENÍ TO NIC SLOŽITÉHO

Řezákem si nařezejte proužky tapety, přesně v šířce, kterou naměříte mezi ohrnutými okraji plechovky. Samozřejmě můžete použít zbytky pěkné samolepicí fólie, která vám zbyla v domácnosti po nějaké práci. Pak nebudete muset používat lepidlo, pouze stáhnete z rubu ochranný papír a samolepku přitisknete. Lepení lepidlem vyžaduje strpení; tapeta se musí dobře provlhčit a pak přilne. Než se tak stane, přidržte si proužek tapety na místě pomocí kolíčků na prádlo. Po zaschnutí zbývá už jen dozdobit hotový kroužek. Přidejte perleťový knoflík, papírový kvítek, nějakou přírodninu – prostě jakoukoli dekoraci, která se vám líbí. Ubrousky, ke kterým jsem vyráběla kroužky, mají vyšívaný lineární motiv. Jsou natolik výrazné, že kroužky musely ustoupit do pozadí. Zdobí je tedy čistota a jednoduchost. Třeba vám bude obojí vyhovovat.

S barvou ubrousků si chvíli lámejte hlavu. Měla by ladit nejen se stolním nádobím, ale také s jídlem, které přijde na stůl. Prostřený stůl je samozřejmě přehlídkou vašich kulinářských schopností, ale okamžik, než se snesou na stůl, by měl patřit k těm, kdy strávníky upoutají hezké maličkosti. Patří k nim i kroužky na ubrousky. Textil svázejte několika stébly trávy, barevnou stužkou, vytvořte si kroužky z korálků navléknutých na kovovém lanku. Je to jen na vaší fantazii a na vaší chuti připravit pro ostatní něco milého.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.