UBROUSKOVÉ RŮŽE

BÁBOVKA S VÍNEM A RŮŽEMI
19.5.2016
EGG CUPS
23.5.2016

ornament_01

Je spousta způsobů, jak efektně prostřít a nádherně naaranžovat ubrousky. Tento nápad se sklenicemi a růžemi patří k mým oblíbeným.

Využívám ho tehdy, mám-li na stole vysoké sklenice a prostírám pro více osob. Když se nad stolem vznáší řada pěkně stočených růží, pohled na ně je úžasný. Docela stojí za to mít jednu sadu látkových ubrousků jen pro podobné příležitosti. Třeba i v nějaké pastelové barvě; představte si růže v jemně žlutém nebo růžovém odstínu.

Ještě jedna věc je příjemná. Ubrousky se při tomto aranžování příliš nepomačkají. Když si je hosté vyjmou ze sklenic a rozmotají, nemají vedle sebe nevzhledně pomačkané kusy látky. Zjistila jsem, že mnohé způsoby skládání jsou fajn, když je prostřeno, ale v okamžiku, kdy složitě tvarované ubrousky rozložíte, je po parádě. Tady to neplatí. Způsob tohoto prostírání je tak jednoduchý, že vám snad ani nemám co předvést…

ornament_02

ruze1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Růže jsem zkoušela skládat z různých materiálů. Nejlépe ze všeho vyšel len. Má výraznou strukturu a vytváří objemné hrany. Připravte si:

  • vysokou nápojovou sklenici nebo sklenici na víno, horní průměr od 8 cm
  • látkový ubrousek velký 33 × 33 cm

Ubrousek rozložte, čtverec přehněte po úhlopříčce a vytvořte trojúhelník. Položte si ho cípy nahoru – viz obrázek, a spodní okraj ohrňte směrem vzhůru do výšky asi 5 cm. Nyní stočte pravý cíp směrem vlevo a smotejte ruličku až k levému cípu.

ruze2

VZNIKNE LÁTKOVÁ PALAČINKA

V okamžiku, kdy ruličku stočíte zprava doleva, vznikne něco jako palačinka – viz levý obrázek. Vidíte, že spodní přeložená hrana ubrousku vytvořila krásnou spirálu, tvořící růži. Volný levý cíp ubrousku ponechte nahoře (moc tam nedrží, ale hned ho zajistíme) a nyní uchopte protější špičky (později budou tvořit listy) a ubrousek zlomte směrem k sobě tak, aby špičky (listy) přesahovaly květ. Růže je hotová. Na pravém obrázku jsem ji otočila listy dolů, protože předchozí úkon by se mi rozvinul.

ruze3

UBROUSEK VLOŽTE DO SKLENICE

Smotanou růži drží pohromadě pouze hrdlo sklenice. Ubrousky vypadají nádherně i v robustní sklence na červené víno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.