UBROUSEK S VĚNEČKY ZDOBENÝMI VŘESEM

JAK NA POUTKA NA RUČNÍKY
12.10.2017
VENKOVSKÝ BÍLÝ KMÍNOVÝ CHLÉB
16.10.2017

ornament_01

Tak nějak jsem zapomněla na mé milé ubrouskování. Léto jsem prožila z pořádně splašeného rychlíku, a myslím, že už je čas trochu koukat po kraji. Všude vykvetly vřesy, a asi se najde málo domácností, do nichž se nezatoulal alespoň jeden květináček.

Vřes mám nesmírně ráda, a tak, když jsem si nedávno přinesla velkou kytici všech barev, hned jsem pomyslela na pěkně prostřený stůl. Je fakt, že skládání ubrousků se věnuji s velkou oblibou. Ale dny všední, bleskové i ustarané, se často musejí obejít s „tahacími ubrousky“. Znáte takovou tu bezednou krabičku, z níž se neustále hrnou další kapesníčky? (Také máme v nabídce – viz galerie pod článkem.)

Slíbila jsem si, že se polepším a na tento víkend vymyslím něco nového. V rukou jsem stále obracela miniaturní proutěné věnečky, které jsem si nedávno koupila v podkrkonošském městečku Lázně Bělohrad. Tam měli věcí! Koupila jsem si je na něco úplně jiného, ale najednou mi svitlo, že z nich budou senzační kroužky na ubrousky (použijte jakékoli, které máte doma). A protože jim neslušely nějaké složité skládačky, provlékla jsem jimi ubrousek přeložený do úzkého proužku. Stůl s minimalisticky seřazenými ubrousky vypadal čistě a úhledně. Vřes se pokaždé postará o něhu a jemné kouzlo…

ornament_02
ubrousek vres1

CO BUDETE POTŘEBOVAT KE SKLÁDÁNÍ

  • látkové ubrousky
  • miniaturní věnečky nebo libovolné kroužky na ubrousky
  • snítky čerstvého vřesu
  • nitku na zavázání

Čtvercový ubrousek si rozložte před sebe. Přehněte ho v polovině směrem vzhůru, a pak ještě jednou. Během minutky vznikne primitivně jednoduchý pruh látky.  Chcete-li, můžete ho sežehlit, ale nechala jsem hrany tak, aby ve výsledku ubrousky nevypadaly tak přísně.

ubrousek vres2

ARANŽOVÁNÍ

Do kroužků byly ubrousky ještě dost široké, tak jsem každý naskládaný pruh ještě jednou přeložila a pak provlékla kroužkem. Ubrousek položte na talíře tak, aby tvořil rozevřené písmeno V. Nakonec přidejte malý svazeček vřesu, a je hotovo. Mám ráda skládačky, které pak u stolu fungují. To znamená, že hosty neobtěžuje jejich složité rozebírání, a to je právě tento případ. Čerstvý vřes neopadává a nedrobí se do talířů, a vytáhnout ubrousek z kroužku je jednoduché.

ubrousek vres3

Každá malá kytička může být svázaná nitkou. Nezapomeňte dát na stůl malou sklenici nebo vázičku, kam si vřes každý odloží.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.