SVÍCEN S MOŘSKÝM AKVÁRIEM

ZMRZLINOVÉ RŮŽE
25.8.2016
BYLINKY NA ZIMU I / SUŠENÍ A SOLENÍ
29.8.2016

ornament_01

Patříte-li k lidem, kteří se z každé své prázdninové cesty tahají s kamínky, pískem, vyplavenými kousky dřívek a s lasturami od všech dostupných mořských potvůrek, pak si je také chcete doma vystavit, aby vám připomínaly místa, kde vám bylo hezky.

Když mám v dlani vybělenou lasturu vonící solí a mořem, mám pocit, že si kus toho zdravého povětří vezu domů. A když ji doma znovu obrátím v prstech, cítím pod nohama jemný písek a jsem zpět na horké pláži. Letos jsem nic takového neprožila, tak si alespoň sním. To se nedá nic dělat. Naštěstí mám v nasbíraných i nakoupených lasturách neskutečně nádherný stavební materiál ke spoustě tvoření. Asi díky vzpomínkám došlo na skleněné mořské svícny.

Zřejmě mě inspirovaly poslední horké dny plné slunce. Taky mám chuť na rybu s opraženými brambůrkami a na zeleninovým salátem. Myslím, že bude krásný víkend, tak si na něj posviťte zbrusu novým svícnem, který uděláte za půl hodinky. Zvláště, pokud jste letos byli u moře.

Budete potřebovat pouze skleněný válec a sklenici nebo hlubokou misku, která se zachytí za jeho hrdlo. Ve skleněných válcích u nás pořád něco bydlí, určitě si také nějaký pořiďte. Na květiny ze zahrádky, na přírodniny, na aranže s umělých květin. Napadlo mě do válce ponořit sklenici se svíčkou. Je to bezpečné a oddělený prostor, který je pod sklenicí, využijete podle svého. Ne, voda tam není, to ani není potřeba. Písek a lastury vypadají i tak nádherně.

Svícen si ale můžete zabydlet čímkoli. Naplňte ho sušenou levandulí, kamínky, lískovými oříšky, to už záleží jen na vaší fantazii i na tom, co vám venku – i v našich vodách – cvrnkne o klobouk…

ornament_02

DSCF2792

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Svícen může být jakkoliv velký; důležité je pouze to, aby se rozšiřující se sklenice (velikosti na whisky) zachytila o hrdlo válce. Pro srovnání uvádím rozměry skla, které jsem měla po ruce. Připravte si:

  • válec o průměru 9 cm a výšce minimálně 15 cm
  • sklenici na svíčku rovněž s průměrem 9 cm a výškou 7-8 cm
  • čajovou svíčku
  • mořský nebo rybniční písek
  • drobné kamínky
  • hrst škebliček a lastur, schránku z mořského ježka apod.
  • kousky nevadnoucích rostlin (například z kaktusu, ze sukulentů apod.)

DSCF2784

AKVÁRIA

Do válce se toho zase tolik nevejde, což je škoda. Na dno jsem dala písek, hodí se i drobné oblázky nebo dekorační kamínky, které zakoupíte v obchodech s dárkovými předměty a v květinářstvích. Pak už jen poskládejte přírodniny, které máte. Válcem si při aranžování otáčejte, aby byl obsah ze všech stran pěkný. Rostlinky, které jsem použila, jsou z takového zvláštního kaktusu. V přírodě roste epifitně a nazývá se Rhipsalis. Nakonec vložte do nízké sklenky zapálenou čajovou svíčku a válec uzavřete.

DSCF2764

SVÍCEN JE HOTOV

Čím budete mít válec vyšší, tím více atrakcí se do něj vejde. Skvělé je to, že horní sklenička válec uzavře a do obsahu se nepráší. Aranžmá vydrží dlouho v nezměněném stavu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.