SVÍCNY PRO LETNÍ VEČERY

VIŠNĚ V ŽELÉ NA ZMRZLINU A DORTY
30.6.2016
DOMÁCÍ LIMONÁDY II / JAHODOVKA A OSTRUŽINOVKA
4.7.2016

ornament_01

Dnes začaly prázdniny! Každý rok mě to rozradostňuje, i když volné dny počítám jak vzácné korálky. Mezi nebem a zemí se však něco změní. Vzduch se už chvíli tetelí létem, města se trošku uprázdní od obyvatel a je tu to nejbáječnější – teplé večery.

I když je dlouho vidět, je příjemné, když snášejícím se šerem problikávají plamínky svíček. Posezení venku i doma na kanapi je najednou plné povídání, plánování hezkých věcí i zážitků. Přece jen je o trošku víc času, než po zbytek roku. Zraje ovoce, les vydá své vzácné zásoby hub, malin i borůvek a večer se leckde dá jít do letňáku na pěkný film nebo pod kaštany do zahradní hospůdky.

K těm domácím posezením jsem ihned něco vyrobila. Malé, obyčejné svícínky. Ozdobila jsem je přesně v tomhle duchu prázdnin; dřevěnými medailonky z větví stromů, drobnými kvítky i těmi malinami…

ornament_02

DSCF2235

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Ráda pracuji s obyčejnými zavařovačkami. Schovávám všechny možné tvary a už dopředu je mi jasné, co v nich bude. Tyhle téměř rovné sklenice jsem si nechala stranou právě na svíčky. Oblé sklo se samozřejmě hůře zdobí, tady to byla hračka. Připravte si:

  • zavařovací sklenice (moje mají průměr 8 cm a výšku 9 cm)
  • slabý provázek
  • jutovou stuhu 1,5 a 5 cm širokou
  • dřevěná kolečka s kůrou (zakoupíte je ve výtvarných potřebách nebo např. 100 ks/105 Kč na www.drevenapistalka.cz a kolečka větších průměrů jsou k dostání v mém oblíbeném obchodě www. ljus.cz, 25 ks/199 Kč)
  • svazek drobných papírových kvítků, aranžérské ostružiny a jakékoli jiné bobule
  • velký malovaný dřevěný knoflík
  • bílé nebo barevné čajové svíčky
  • lepidlo v tavné pistoli

DSCF2231

DŘEVĚNÉ MEDAILONKY

Dřevěná kolečka se prodávají s vyvrtanými otvory na pověšení. Provlékněte jimi provázek, udělejte uzlík a medailonek dozdobte aranžérskými drobnostmi podle své inspirace. Knoflík jsem přilepila pomocí horkého lepidla, kvítky i ostružiny byly na drátku, tak jsem je jen zamotala kolem stuhy a provázku. Také širokou jutovou stuhu jsem zajistila kapkami lepidla. Nakonec dřevěné medailonky zavěste pod hrdlo sklenice.

Přírodniny mám moc ráda a takto lze zdobit bez starosti, že plaménky čajových svíček na cokoli dosáhnou. Přesto buďte vždy opatrní. Pokud budete pracovat s podobnými sklenicemi, které mají výrazně plastický okraj pod šroubovacím hrdlem, můžete je omotat pevným drátkem a vyrobit ucho na zavěšení. Vzniknou z nich vkusné lucerničky.

Užijte si krásné léto!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.