SVÍČKY DO SKLA / RECYKLACE

SVÁTEČNÍ KUSKUSOVÝ SALÁT S GRANÁTOVÝM JABLKEM
23.11.2017
Dopis Ježíškovi
27.11.2017

ornament_01
Nejsem až takový šetřílek, ale zbytky vosků schovávám. Někdy totiž vysvítím svíčku a zbude dost velký kus vosku, který už nejde probrat k činnosti. Ale vím, co s ním udělám…

Zbytky mi zůstávají většinou z robustních svíček, a pak také nasbírám fůru konců ze štíhlých vysokých svíček, které jsou zasunuté hluboko ve svícnu a tam neuhoří. Svíček mám velkou spotřebu, protože svítím prakticky kdykoli to jde. Nejsou právě nejlevnější, takže jednou za čas ty nepotřebné kousky roztavím a bleskově vyrobím svíčky nové.

Jeden čas bylo hodně v módě odlévat různé tvary svíček. To mě nijak nechytlo, protože si tím naděláte docela slušný nepořádek, a při mé frekventovanosti svícení, si svíčky raději kupuji. Pak přišla éra gelových svíček, v nichž poletovaly třpytky, mušličky, korálky a kdoví co ještě. Tak to se mi zas nikdy nezalíbilo. Za nejlepší způsob recyklace vosku považuji odlévání svíček do skla. Je to rychlé, práce se odbude bez nadbytečného gruntu, a při použití pěkných tvarů sklenic, se mi zdá výsledek smysluplný. Vzniknou pěkné dárky pro přátele a v tento předvánoční čas je to taková hezká relaxační činnost.

Všem milovníkům červenozelených Vánoc jsem připravila svíčky v této barevnosti. Inspirovala mě tradiční tartanová kostka Snow, kterou si můžete pořídit na polštářích, ubruse i záclonkách.

ornament_02

svicky1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

S žárem rozsvícených svíček se nejlépe vypořádá varné sklo, tedy silnostěnné skleničky od vysvícených světýlek. Tyto malé tvary jsou myslím z Ikea. Určitě něco podobného doma máte. Ale dobře poslouží i malé sklenky na zavařování. K nim si připravte:

  • voskované knoty do svíček opatřené plíšky
  • zbytky vosku, nakrájené na menší kousky
  • špejle a malé kolíčky pro upevnění knotů
  • drobné hvězdičky nebo třpytky
  • širší kastrůlek s vodou
  • skleničky od marmelád na roztavení vosků

Jednotlivé kousky barevných vosků vložte do skleniček od marmelád a umístěte je do kastrůlku s vodou. Vodu ohřejte, ale stačí tak na 75 °C, aby sklenice uvnitř neposkakovaly a nesrazily se. Vyšší skleničky jsou šikovné, protože se jejich horní okraj tolik nerozpálí, a můžete je dobře vylovit z kastrůlku. Ale i tak dávejte pozor. Vosky se rychle rozpustí a jsou pořádně horké! Patrně vám tam zůstanou i zbytky původních knotů, ale ty se lehce přichytí na špejli, kterou je vyndáte. Připravte si čisté skleničky na budoucí svíčky.

svicky2

JAK UDRŽET KNOT UPROSTŘED SKLENIČKY

Na dno sklenice kápněte vosk v barvě, která bude tvořit první vrstvu, a ihned do něj přitiskněte plíšek knotu. Když pěkně drží, druhý konec upevněte nitkou nebo dárkovým mini kolíčkem ke špejli položené přes okraj sklenice. Opatrně přilijte první barevný vosk. Zkontrolujte, zda je knot ve správné vertikální poloze, a první proužek nechte vychladnout. Pokud budete vyrábět jednobarevnou svíčku, i pak lijte vosk po vrstvách, z nichž každou nechte trochu ztuhnout a pak pokračujte. Já budu vyrábět pruhované svíčky ke skotské kostce, takže vystřídám ještě bílý a zelený vosk.

svicky3

DRUHÝ PROUŽEK

Tvoří ho bílý vosk. Rozpuštěný vosk vypadá téměř jako voda. Tím, že je průhledný, vidíte spíše spodní, červený vosk, který se v něm zrcadlí. Až vosky ztuhnou, objeví se i bílá barva. Nakonec ji vidíte na okraji skla, kam mi bílý vosk ukápl. Svíčku chci zakončit zeleným proužkem. Barvy vosku si můžete samozřejmě i namíchat. Například poslední proužek na další svíčce bude růžový. Vznikne tak, že do červeného vosku přidáte ještě bílý. Jo, zapomněla jsem říct, že připravené knoty jsem koupila v papírnictví. Jsou povoskované a skvěle hoří. V sáčku jej jich asi 6 a stojí 9 korun, ale seženete různá balení i ve výtvarných potřebách.

svicky4

SKOTSKÉ VÁNOCE JAKO VYŠITÉ

Tento trend má letos zelenou (a vlastně i červenou). Líbí se mi; není tak vzdálený od našich Vánoc, že? Svíčky krásně hoří, jejich povrch jsem dozdobila třpytivými hvězdičkami, které se naštěstí nijak nepálí, ale klidně plavou na hladině roztopeného vosku. Vánoční čas už mám pořádně pod kůží, a těším se jak malá…


6 Comments

  1. Dáša napsal:

    Šikovná holka, svíčky určitě vyzkouším. Děkuji Dáša

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Dášo,

    rádo se stalo! Vyzkoušejte, výroba svíček je taková hezká kratochvíle. Určitě Vám po svátcích zbyly kousky vosku. Hezký rok přeji! :o)

  3. V3ronika♥ napsal:

    Jsou nádherné 🙂 taky si chci schovávat vosky 🙂 já si pamatuju když jsem byla menší dělaly jsme s maminkou gelové svíčky doma ty byly parádní 😀

  4. Jana napsal:

    Děkuji, Veroniko,
    moc vás zdravím. Gelovky byly pořádným hitem, také vzpomínám… Svíčky mají velkou moc, dokážou na chvilku zpomalit naše tempo, a za to jim dík :o)

  5. Eluška napsal:

    Chci se zeptat co dělám špatně. Dělala jsem si doma ze zbytků nevyhořelých svíček nové, ale hotové mě moc nehořely, nevím čím to je, poraďte, dík E.

  6. Jana napsal:

    Eluško,
    jen se zeptám, zda jste použila voskem napuštěný knot? Je to nutné, protože nenapuštěné knoty hoří špatně, nevedou teplo a většinou uhoří. Pak je ještě potřeba zvolit správnou tloušťku knotu do určitého průměru svíčky. Pravidlo na to nemám, ale když je tenký knot a silná svíčka, většinou se utápí v malé loužičce vosku, a když je knot naopak moc silný, tak vše roztopí, rychle uhoří a svíčku jen očadí. Zkuste změnu, snad to pomůže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.