SVÁTEČNÍ PAŠTIKA S TYMIÁNEM

MOHOU ZA TO MUCHOMŮRKY
9.12.2015
SVÍCEN Z JABLÍČEK
11.12.2015

bylinky_02

… ANEB TALÍŘ PLNÝ DÁRKŮ

Vánoční dárky určené pro muže nám dávají někdy zabrat. Běda, když partner nepěstuje žádné hobby, pak je o nápady nouze. V tu chvíli se schovávám za jedinou možnost – vyrobit něco dobrého na zub.

Dárky pro mého muže se chystají báječně. Má spousty zájmů, rád čte, rád jí. Když vymýšlíme společné dárky pro rodinu i kamarády, naučil mě jednu pěknou věc. Vymyslet pár drobností na jedno téma, dát je na hromadu a vytvořit jim společnou ambaláž. Můžete to zkusit, funguje to.

Vezměte například velký keramický servírovací talíř (ten, který jsem použila má průměr 32 cm – viz poslední obrázek) a sneste na něj připravené drobnosti. Nakonec vše zabalte do celofánu a přidejte gratulaci. Vzniklou pyramidku vám nepředvádím, protože přes celofán nebylo vidět, co je uvnitř. Zato vám odhalím lahůdkovou vánoční paštiku, kterou dělám s oblibou. Věnujte ji s keramickou dózou a s příslibem, že ji občas zase naplníte…


VÁNOČNÍ PAŠTIKA S TYMIÁNEM

Příprava: 30 minut + dokončení a zdobení druhý den

Na pánev

  • 20 g másla
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 cibuli šalotku, nasekanou na drobno
  • 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 1 lžíci čerstvých tymiánových lístků
  • 500 g krůtích jater
  • 50 ml bourbonu

Do mixéru

  • 120 g změklého másla
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na dozdobení

  • snítky tymiánu
  • růžový pepř

1. Máslo s olejem rozpusťte ve velké pánvi, přidejte cibuli a opékejte 2 minuty.

2. Přidejte nakrájený česnek, bylinky a na drobno nakrájená, očištěná játra. Restujte dalších 5 minut.

3. Přilijte bourbon a nechte veškerou tekutinu odpařit.

4. Játrovou směs dejte trochu zchladnout a pak ji rozmixujte s máslem a smetanou. Vznikne hladký krém, ke kterému přidejte mírně soli a čerstvě mletý pepř.

5. Směsí naplňte porcelánové misky vymazané máslem. Povrch uhlaďte lžičkou a paštiky dejte do druhého dne do chladničky.

6. Přepusťte máslo a po lžičkách ho nalijte na paštiky, aby vznikla tenká vrstva. Když začne povrch mírně tuhnout, paštičky dozdobte podle fantazie větvičkami tymiánu a růžovým pepřem.

Chcete-li, do rozmixované paštiky můžete pro změnu zamíchat vlašské ořechy, rozkrájené na kousky. Vůbec to není špatné.

pastika1

Máslo tuhne na vychlazeném základu poměrně rychle, takže můžete zároveň zdobit. Při práci si pomáhám špejlí; paštiku, kterou chystám jen pro sebe, zasypu tymiánovými lístky a spoustou růžového pepře. Ten je na paštice nejdůležitější. Jeho nasládlá chuť je v sousedství masové směsi absolutní slastí.

pastika2

Ještě zbývá snést všechny dárky na velký talíř a doprostřed umístit paštiku v dóze s víčkem. Přidejte gratulaci a připravenou mašlí dozdobte celofánový obal. Pokud na obrázku něco uniklo vašim zrakům, pak prozrazuji, že vedle paštiky je nerezová placatka s dobrým obsahem, malý dřevěný svícen a pod alkoholem krabička s houbařským nožem. Zkrátka první pomoc na chalupu.

bylinky_02

6 Comments

  1. Květa napsal:

    úžasný recept na paštiku !!

  2. Jana napsal:

    Paní Květo,
    děkuji, jsem ráda, že vám chutnalo. Krásné svátky!

  3. Misa napsal:

    Dobry den, nevim, kde jsem udelala chybu, na prvni pohled vypada pastika dobre, chutove je vyborna, ale vubec mi ve sklenicce neztuhla. Mozna jsem odmerila malo masla do mixeru..?? V lednicce byla celou noc, nemyslim, ze jeste ztuhne. Ted ma konzistenci jogurtu . Da se s tim ted, kdyz ma pastika na sobe krustu masla a v ni tymian a pepr, jeste neco delat, prosim?
    Moc dekuji!!!

  4. Jana napsal:

    Míšo, zdravím,
    to je mi líto, že paštika není akorát. Nevím, kolik jste dala másla, recept funguje, dělala jsem ho mnohokrát. Je víc možností – nechala jste zredukovat alkohol? To je důležité, a pak je třeba dodržet 50 ml tučné smetany ke šlehání (třeba mléko a smetanu na vaření bych nezkoušela). Myslím, že když není paštika krémová už na začátku, neztuhne do jiné konzistence. Až budete mít náladu, zkuste ještě jednou, určitě to vyjde :o)

  5. Gita napsal:

    Hezky den, jak dlouho paštika vydrží? Děkuji

  6. Jana napsal:

    Hezký den, Gito,
    paštiku dělám k okamžité konzumaci. Doporučuji max 3 dny v lednici – a sníst, přece jen jsou tam játra. Paštiku po načetí můžete vždy přikrýt kouskem alobalu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.