SVÁTEČNÍ KUSKUSOVÝ SALÁT S GRANÁTOVÝM JABLKEM

HRNEC JE KRÁLEM KUCHYNĚ
22.11.2017
SVÍČKY DO SKLA / RECYKLACE
24.11.2017

stuha_ruzova
Tradiční kapřík se neobejde bez bramborového salátu, na který jsme už všichni poctivě natěšení. O svátcích pak projde kuchyní celá plejáda pečených masíček, k nimž se hodí podávat nějakou odlehčenější verzi salátu. Řeším to kuskusem.

Tento výborný salát se hodí k pečené krůtě, ke kachním prsům na medu i k studeným masovým nářezům, protože je díky korálkům z granátového jablka lehounce nasládlý. S velkým gustem ho jíme i jako samostatné jídlo; doporučuji ho v okamžiku, kdy už jste přesycení komplikovaných svátečních chutí. Důležité je, aby kuskus byl ve výsledku sypký a načechraný. Připravit ho je rychlé a velice snadné.

K servírování jsem využila velkou elegantní misku s designem dřeva. Uvnitř oboustranného pláště je utajený plast, což vás na první pohled nenapadne. Miska je lehoučká a ideální právě na saláty všeho druhu, včetně zeleninových. Ve stejném zpracování máme ještě další výrobky, které vypadají neméně dobře; mrkněte do galerie pod článkem.

stuha_ruzova

KUSKUSOVÝ SALÁT S GRANÁTOVÝM JABLKEM

Příprava: 30 minut * Získáte: 6-7 porcí

  • 250 g kuskusu
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 250 ml horké vody se lžičkou soli
  • silnější plátek másla
  • 1 menší červená cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 plechovka kukuřice, zcezená
  • 4 natvrdo vařená vejce
  • 50 g slunečnicových semínek
  • ½ zralého granátového jablka
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • pár lístečků máty na dozdobení

1. Na pánev nalijte olej, přidejte kuskus a ihned promíchejte, aby se kuskus dobře obalil. Hned pak přilijte horkou vodu, v které jste rozmíchali 1 lžičku soli. Míchejte, aby se voda dokonale vsákla, pak oheň vypněte a pánev přikryjte poklicí. Nechte 5 minut odpočinout.

2. Pak zapněte oheň, na střed pánve přidejte kousek másla a vmíchejte ho do kuskusu. Kuskus je hotov, nepřikrývejte ho.

3. Do servírovací mísy dejte nadrobno nakrájenou cibulku, na malé kostičky nakrájenou papriku, zcezenou kukuřici a na kostičky nakrájená vejce. Směs lehce promíchejte.

4. Na suché pánvi opražte slunečnicová semínka. Chvilku to trvá, semínka musí vonět a jemně zezlátnout. Hlídejte, aby se nespálila.

5. Z poloviny granátového jablka vyškrábněte, nebo vytlučte semínka. Nejprve ho na šířku přepulte. Semínka vyškrábnu obvykle mocca lžičkou, protože je kolem menší nepořádek. Ale správně se pracuje tak, že si dáte jablko řezem do dlaně (nad miskou, či talířem) a druhou rukou do jablka něčím tlučete tak, že semínka sama vypadávají. Ze zralého jablka ale dost stříká šťáva, pracujte nejlépe nad dřezem.

6. Nyní se vraťte k chladnoucímu kuskusu. Vezměte vidličku zoubky nahoru a kuskus jemně nadlehčete, aby se rozpadl do jednotlivých kuliček. Pak jej přidejte ke směsi surovin, lehce promíchejte, osolte a opepřete dle chuti. Nakonec přidejte opražená semínka slunečnice i semínka z granátového jablíčka.

Dozdobte lístečky máty a salát ihned podávejte. Pokud zbytek uložíte do chladničky, před servírováním ho opět nechte chvíli v pokojové teplotě. Salát je skvělý například ke studenému nářezu z krůtího masa.

kuskus1

Z tak nádherných surovin nemůže vzniknout nic jiného, než výtečné jídlo. Nasucho opražená semínka slunečnice chutnají podobně, jako piniová semínka. Všechny chutě nenápadně směřují do sladkého tónu – kukuřice, cibulka i paprika. Granátové jablko vše završí.

kuskus2

Hotový kuskus je třeba načechrat zoubky vidličky. Je sypký, pánev vypadá zcela suchá. Obsahuje máslo, přibude sůl a pepř. Vyrobíte ho za 10 minut jako základ pro celou řadu dobrých příloh. Opražená slunečnice dostala zlatavou barvu a v salátu hraje významnou roli. No, a o zdraví prospěšných látkách obsažených v granátovém jablku, snad ani nemusím mluvit.

Dáte-li si salát samostatně, podávejte k němu růžové víno. Nechte si chutnat!


stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.