Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Rostou u vás? Já nic nevím, protože jsem nevystrčila nos z Prahy. Ale pravá houbařská sezona prý začne až v srpnu…
Nicméně, připravit se na ni můžeme. Košíky a výbava do lesa nebude problém; zbývá ještě oprášit vědomosti z atlasů a vypátrat osvědčené recepty. S těmi vám určitě pomohu, ale přidávám ještě pár základních rad, které se mohou hodit k sušení:
1 Sušíme – Houbové koření lze koupit i v obchodě. Ale, ochutnejte svoje vlastní a nedáte na něj dopustit. Je to výborný způsob, jak využít i sušší druhy hub, jako jsou třeba bedly (na blogu poradila paní Anna). Koření skladujte v pevně uzavíratelné dóze.
2. Vaříme – Kyselo bylo jídlem prostých lidí z Podkrkonoší. Polévka se zdravým kváskem dokázala zasytit, i když chudá políčka vydala obvykle jen trochu cibule a brambor. K obživě sloužil i les. Když dal houby, bylo veselo. Ta spousta másla a vajec, co do polévky dávám, už patřila k výsadám bohatých statkářů.
3 Plníme – Houby jsou vynikající samy o sobě, ale pokud velké hlavičky naplníte směsí slaniny, sýra a zeleniny, budou ještě lepší. Aby se vám při úpravě nepřipalovaly, využijte kvalitní litinovou pánev.
4 Houbová specialita – Houbařský jídelníček je opravdu bohatý. Vždy si říkám, kéž bych stihla za sezonu v kuchyni uvařit vše, co tak milujeme. Houbové pirohy patří k výjimečným obědům. Vyzkoušejte je a mrkněte na video, jak snadné je pirohy vytvarovat pomocí speciálního tvořítka.
5 Vaříme – Kulajda s houbami jde uvařit jak z čerstvých hub, tak i ze sušených. V zimě je spíše problém s koprem, ale i to se dá zvládnout díky sušení. Tato tradiční česká polévka vám bude nejvíce chutnat z pěkných polévkových misek.
6 Nakládáme – Sezona ryzců je ještě jaksepatří vzdálená, ale do nálevu, který vám předkládám, si naložte jakékoli houbové přebytky. Zavařování hub je snadné i rychlé a v zimě si pochutnáte nejen na pikantních salátech, ale i na divokých masíčkách, ke kterým nakyslé houby podáváme.
7 Když nerostou – A ještě jedna legrácka. Když se zkrátka vrátíte z lesa s prázdnou, nevadí. Já vždy říkám, že jsem si vyprala hlavu a nakonec si houbičky třeba i napeču z bílkového sněhu. Vůbec nejsou špatné…
Nakonec rada ke stolu – pokud se někdo ze strávníků ozval, že je mu obvykle z hub těžko, zkuste je před přípravou osolit a pokapat citronovou šťávou. Měla by s trávením pomoct.