SUŠÍME, VAŘÍME A NAKLÁDÁME HOUBY

LANGOŠE SE ZAKYSANOU SMETANOU
17.7.2017
PIKNIK V PŘÍRODĚ
19.7.2017

Rostou u vás? Já nic nevím, protože jsem nevystrčila nos z Prahy. Ale pravá houbařská sezona prý začne až v srpnu…

Nicméně, připravit se na ni můžeme. Košíky a výbava do lesa nebude problém; zbývá ještě oprášit vědomosti z atlasů a vypátrat osvědčené recepty. S těmi vám určitě pomohu, ale přidávám ještě pár základních rad, které se mohou hodit k sušení:

  • Pakliže dojde na sušení, znamená to, že jste našli spoustu hub. Uskladnění hub pomocí dehydratace je jedním z nejstarších způsobů konzervování. Jakmile totiž odstraníte z plodin vodu, přestane se dařit všem mikroorganizmům, a o to jde. Sušit můžete jak houby, tak celou řádku zeleniny. Ideálně k tomu poslouží rám se síťkou nebo děrovaný plech umístěný tam, kde proudí vzduch, ale nesvítí přímé slunce. Důležité je, aby se jednotlivé plátky hub nepřekrývaly. Pod houby se mi osvědčilo používat místo doporučovaných papírových ubrousků pečicí papír. Vlhkost se na něm nádherně odpaří a nevsákne se.
  • Sušíte-li v troubě, pak ji nastavte na nejnižší možnou teplotu – 50 °C a dvířka nechte mírně pootevřená, aby vzduch mohl cirkulovat. Houby je třeba obracet. Plátky jsou usušené, pokud se scvrknou na polovinu, ale zůstanou stále pružné. Neměly by praskat přesušením.
  • Pokud vás nebaví zdlouhavé krájení hub, pořiďte si kráječ s oboustranným keramickým ostřím, rozhodně vám to půjde rychleji.
  • Uvažujete-li o pořízení elektrické sušičky, je to dobré rozhodnutí. Mimo houbové úrody v ní nasušíte každý zbytek bylinek, ovoce i zeleniny.
  • Uskladnění nasušených hub je zcela jednoduché. Přesvědčte se, zda jsou houby zcela vychladlé (pokud jste sušili rychlým zdrojem tepla) a přesuňte je do skleněné dózy. Kdyby v houbách zůstala pára, celá úroda by mohla zvlhnout a zplesnivět. K suchým houbám přidejte do skleniček pár zrnek rýže, protože dokáže absorbovat případnou vlhkost a udrží houby v pořádku. Pokud se obáváte potravinových molů, pak můžete houby mírně poprášit mletým bílým pepřem. Beztak se potom do řady pokrmů přidává.

houby1

1  Sušíme Houbové koření lze koupit i v obchodě. Ale, ochutnejte svoje vlastní a nedáte na něj dopustit. Je to výborný způsob, jak využít i sušší druhy hub, jako jsou třeba bedly (na blogu poradila paní Anna). Koření skladujte v pevně uzavíratelné dóze.

kyselo_nahled

2. Vaříme – Kyselo bylo jídlem prostých lidí z Podkrkonoší. Polévka se zdravým kváskem dokázala zasytit, i když chudá políčka vydala obvykle jen trochu cibule a brambor. K obživě sloužil i les. Když dal houby, bylo veselo. Ta spousta másla a vajec, co do polévky dávám, už patřila k výsadám bohatých statkářů.

houby

3 Plníme – Houby jsou vynikající samy o sobě, ale pokud velké hlavičky naplníte směsí slaniny, sýra a zeleniny, budou ještě lepší. Aby se vám při úpravě nepřipalovaly, využijte kvalitní litinovou pánev.

houby2

4  Houbová specialita – Houbařský jídelníček je opravdu bohatý. Vždy si říkám, kéž bych stihla za sezonu v kuchyni uvařit vše, co tak milujeme. Houbové pirohy patří k výjimečným obědům. Vyzkoušejte je a mrkněte na video, jak snadné je pirohy vytvarovat pomocí speciálního tvořítka.

houby3

5  VařímeKulajda s houbami jde uvařit jak z čerstvých hub, tak i ze sušených. V zimě je spíše problém s koprem, ale i to se dá zvládnout díky sušení. Tato tradiční česká polévka vám bude nejvíce chutnat z pěkných polévkových misek.

houby4

6  Nakládáme – Sezona ryzců je ještě jaksepatří vzdálená, ale do nálevu, který vám předkládám, si naložte jakékoli houbové přebytky. Zavařování hub je snadné i rychlé a v zimě si pochutnáte nejen na pikantních salátech, ale i na divokých masíčkách, ke kterým nakyslé houby podáváme.

houby5

7  Když nerostou – A ještě jedna legrácka. Když se zkrátka vrátíte z lesa s prázdnou, nevadí. Já vždy říkám, že jsem si vyprala hlavu a nakonec si houbičky třeba i napeču z bílkového sněhu. Vůbec nejsou špatné…

Nakonec rada ke stolu – pokud se někdo ze strávníků ozval, že je mu obvykle z hub těžko, zkuste je před přípravou osolit a pokapat citronovou šťávou. Měla by s trávením pomoct.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.