ŠTĚDROVEČERNÍ STŮL S PANETTONE

TEPLO PO TĚLE I PO DUŠI
13.12.2017
SLADKÉ RYCHLOVKY NA POSLEDNÍ CHVÍLI
15.12.2017

stuha_zelena

Jaké letos zvolíte barvy pro svůj domov? Vánoce – to je lesk, třpyt i oslňující kombinace barev. Máte tolik možností, kolik je lidské fantazie…

Středobodem celých svátků je Štědrý večer. Má kouzelnou moc, a málokoho ponechá bez emocí. Již brzy zasedneme k večeři, nejčastěji ke kapříkovi (nad nímž každoročně zamáčknu slzu) a domácímu salátu, k ovocným dezertům i k cukroví, nad nějž na celém světě není. Zbývá ještě vybrat ubrus a barvy, které prozáří zlatavé plamínky svíček. Můžete hýřit třpytivými zlatými tóny a celý prostor převléknout do křehkého luxusu, nebo v souznění s přírodou za okny, prostřít jednoduše a mile.

Vánoce neznamenají za každou cenu kýč. Ty naše byly odedávna posvěceny panenskými jablíčky, voskovými svícemi z medových pláství a ozdobami ze slaného těsta. Voněly po hřebíčku a po skořici. Pro tohle prastaré kouzlo se každoročně těšíme na to, že usedneme všichni kolem jednoho stolu. Ten letošní se může obloukem vrátit k tradicím. K Vánocům patří červená a zelená barva a tvoří neodolatelnou kombinaci. Je to barva jehličí a zimních bobulí. Pro letošní svátky znamená trendové spojení slušící přírodním tónům dřeva, i zlatým kombinacím.

Protože doba pokročila, můžete přece jen vyzkoušet něco, pro náš kraj méně typického. Místo vánoček z kynutého těsta (nebo lépe řečeno mezi pečením další várky) si vyzkoušejte tradiční italský sladký chléb panettone s bílou čokoládou na povrchu. Těsto je podobné tomu našemu, takže jeho přípravu máte vlastně v malíčku. Jenom je díky ukrutně dlouhému kynutí o poznání nadýchanější. Panettone má tvar kopule a ta by se měla vyšplhat alespoň do výšky 15 cm. Podává se s likérem amaretto.

stuha_zelena
PANETTONE

Příprava: 40 minut + kynutí * Získáte: 17 cm vysoký korpus

  • 450 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 150 g třtinového cukru
  • 15 g instantního droždí
  • 1 celé vejce + 2 žloutky
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 180 ml vlahého mléka
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 130 g másla
  • 50 g kandované kůry + 50 g rozinek namočených v rumu

Poleva

  • 50 g bílé čokolády
  • 3 lžíce smetany na šlehání
  • pekanové ořechy
  • opražené lupínky mandlí

Dále potřebujete

  • dortovou formu o průměru 20 cm a pečicí papír

1. Máslo dejte rozpustit a nechte ho zchladnout. Ostatní suroviny ponechte v pokojové teplotě.

2. Do robota prosejte mouku a vmíchejte do ní sůl. Pak přidejte cukr, droždí, vejce a žloutky, vanilku, mléko, nastrouhanou kůru, a zhruba 7 minut hněťte. Ke konci této doby zapracujte po lžičkách máslo. Pak těsto přesuňte na vál, podsypejte moukou dle potřeby a těsto zpracujte. Výsledkem je vláčné, nelepivé těsto. Vraťte ho do mísy, povrch poprašte moukou, přikryjte utěrkou a na klidném místě nechte asi 5 hodin kynout.

3. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vyndejte ho na vál a vytvořte z něj rukama obdélníkovou placku. Posypejte ji kandovaným ovocem a rozinkami vymačkanými z rumu. Těsto přeložte zprava i zleva na prostřední třetinu, pak celek zespoda nahoru srolujte a podhrnutím vytvořte bochánek. Přikryjte ho utěrkou a nechte ještě 3 hod kynout. Vydržte, čím déle, tím lépe.

4. Připravte si formu. Ze 2 obdélníků pečicího papíru vytvořte přeložením pruhy vysoké asi 10-11 cm, konce zasuňte do sebe. Vzniklý kruh vložte do máslem vymazané dortové formy a urovnejte. Vykynuté těsto vložte dovnitř, povrch potřete rozšlehaným vajíčkem nebo jen máslem, a po chvíli pečte v troubě vyhřáté na 200 °C po dobu 15 minut, pak stáhněte teplotu na 165 °C a pečte ještě asi 45 min, dokud těsto není dokonale propečené. Kontrolujte ho pomocí špejle, měla by nakonec být suchá. Během pečení chraňte povrch panettone pečicím papírem.

Vychladlé panettone polijte čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni, naředěnou smetanou. Do ještě měkkého povrchu jemně zatlačte ořechy a vše posypejte opraženými mandlovými lupínky.

Vysoké těsto musí i dlouho vychládat. Aby zůstalo nadýchané, vytvořte kruh ze srolovaného ručníku, a upečené panettone položte bokem do jeho středu tak, aby bylo trochu nad podložkou. Během chladnutí ho můžete převrátit na protější stranu.

panettone1

V Itálii se těsto nechává kynout i 20 hodin. Nechci vás odradit, protože příprava kynutého těsta je jednoduchá, jen pečení se nezvykle natáhne. Pokud budete péct hodně zprudka, těsto se může na povrchu potrhat. Vyplatí se tedy nespěchat. Panettone můžete před slavnostním podáváním ozdobit manžetou z kartonu s vánočním potiskem. Těsto se často peče pouze v papírové formě a i s ní se podává na stůl. Patří to k němu. Ještě se chci zmínit o kostkovaném ubruse – výborně se žehlí a na stole vypadá upraveně. To jsem zvlášť ocenila.

panettone2

Keramické talíře se zvlněnými okraji slavnostní stůl jaksepatří dokončily. Společně s ubrusem věrně imitujícím tartanovou kostku, vytvoří krásně prostřený stůl, u kterého strávíte večer plný kouzelných očekávání. Už aby to bylo tady :o)


stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.