SRDÍČKOVÉ DONUTY

OŘECHOVÝ SUŠENKOVÝ DORT
2.2.2017
KOŘENĚNÉ MASO V ASPIKU
6.2.2017

stuha_ruzova

O masopustu nelze zapomenout na koblížky, ale letos jsem je zkusila udělat jinak.

Období od Tří králů po Popeleční středu (letos bude 1. března, datum je závislé na startu Velikonoc) se označuje jako masopustní. Je to čas mezi dvěma půsty a končil většinou zabíjačkou a lidovým veselím. Jako připomínku těchto tradičních oslav dělávám pravidelně koblihy. Je to období předjaří, často oblev a pošmourných dní, takže chuť zavrtat se za kamny, a dát si něco dobrého, opravdu nechybí.

Pro mě je smažení koblížků impulzem, že pak je s dobrotami konec, a jako každoročně (marně) si slíbím dietu a hubnutí. Než se tak stane, je tu vbrzku ještě svátek sv. Valentýna. Má-li váš milý rád koblihy, neváhejte, a trénujte. Napadlo mě totiž vytvořit donuty, ale ve tvaru srdcí.

Moje koblihy už znáte, recept naleznete zde. Těsta jsem udělala jen poloviční dávku a srdcí bylo 18 kusů. To však závisí na velikosti vykrajovátek.

stuha_ruzova

donut1

Na kynutá těsta nejsem žádný přeborník, ale když se má fotit, tak se naštěstí pokaždé předvedou. Tady je těsto ještě před akcí, ale uvidíte dále. Těsto poprašte moukou a dejte kynout pod utěrkou na teplé místo. K práci si pořiďte silikonový vál (mám jich několik velikostí a nedám na ně dopustit) a vykrajovátka ve tvaru srdcí. Moje velké srdce má šířku 11 cm (objednejte si vykrajovačku na perník zde, má velikost 10,5 × 10 cm) a pak jsem zkoušela různé velikosti dovnitř. Poměrově se mi líbilo srdce široké 4 cm.

donut2

Těsto po kynutí pořádně zvětšilo svůj objem, takže beru do ruky dřevěný váleček a jdu na to.

donut3

Z těsta vykrojte nejprve velký tvar, pak odstraňte vnitřní srdíčko. Než donuty osmažíte, nechte je ještě chvíli kynout na válu. Vidíte, jak se během chviličky ty vpravo nafukují a zakulacují.

donut4

O zbytek se postará olej při smažení. Donuty se ještě pěkně vytvarují dokulata. Jsou to docela obříci. Přebytečného tuku je zbaví vrstva papírových ubrousků. Správně vykynuté těsto plave na hladině a od toho vznikne ten pěkný proužek v pase.

donut5

Přemýšlela jsem o všelijakých cukrových polevách a zdobení. Ale donuty budou zbytečně sladké. I čokoládu dám raději na jiný druh pečiva. Nejlepší jsou totiž ještě teplé a jen mírně pocukrované. Zbude po nich takto vyzdobený talíř.

Chcete-li, podávejte je s ostřejší zavařeninou, zvolila jsem rybízovou.


 

stuha_ruzova

 

2 Comments

  1. DvorackovaStsnislavs napsal:

    Pred mesicem jsem vam poslala objednavku a dnesnihi dne ji nemam vyrizenou dekuji Dvorackova Stanislava Velke Prilepy

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Dvořáčková,
    Váš dotaz předávám do e-shopu. Předpokládám, že jste ji posílala tam a máte zpětnou vazbu. Zcela jistě došlo k nějakému nedorozumění, které vyřešíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.