SRDCE Z BŘEČŤANU II / PODZIMNÍ VARIACE

BYLINKY NA ZIMU II / DÁRKY ZE SPÍŽE
22.9.2016
JAK NA OVOCNÉ ČOKOLÁDOVÉ FONDUE
26.9.2016

ornament_01

Podzim vkročil do ulic a pomalu se vkrádá do našich myslí. Alespoň u mě to tak funguje. Najednou vnímám pozitivně tlumenější barvy – a nevadí mi to, začínám plánovat, co doma před zimou vylepšit – aby bylo útulno, a (ne moc nadšeně) myslím na pořádný grunt. Aby to tak nebolelo, začínám vždy od květin. 

Některé přesadím, ty velké rozdělím a věnuji kamarádkám, a další přenesu ze zahrady do tepla. V tuto chvíli patrně děláte to samé. Vzpomínám si, že jsem někdy v únoru připravila článek o tom, jak aranžuji domácí břečťan. Protože se přes léto zase pěkné rozrostl, dala jsem zakořenit pár mladých výhonků. A už zase pěstuji další srdce na drátku. Než srdíčková opora pěkně obroste, bude to trvat. Tak jsem se rozhodla srdce zkrášlit, abych se v zimě nekoukala jen na samotný drát.

Napadlo mě provázat srdce světlým provázkem a do vzniklé sítě zaplést snítky mého oblíbeného vřesu. Dopadlo to velice hezky. Doufám, že vřes na výpletu proschne a zůstane pěkný po celou zimu. Až bude potřeba břečťan na jaře zaplést do konstrukce, špagátky jednoduše vystříhám a odstraním. Také květináč si zaslouží pěkný obal; líbil by se mi třeba smaltovaný hrnek s levandulí.

ornament_02

dscf3021

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA DRÁTĚNOU OPORU

Především je to silnější, ale měkce ohebný drát (kupuji ho v zahradnických potřebách). Je potažený umělou hmotou, ale možná dáte přednost černé barvě místo zelené. Na výplet si připravte:

  • světlý (nebo chcete-li barevný) provázek
  • kousek přírodního provázku na upevnění dekorace
  • dřevěného ptáčka (nemusí být)
  • nastříhaný vřes
  • zahradnické nůžky
  • bílé oblázky na zkrášlení zeminy

Mladé výhonky zakořeněného břečťanu vsaďte do květináče. Ze silného drátu vytvarujte srdce zhruba 18 cm široké a 15 cm vysoké. Jeden konec drátu ponechte delší pro zapíchnutí do zeminy – viz uvedený článek, kde naleznete i základní pokyny pro pěstování břečťanu. Drátěné srdce zapíchněte do středu rostlinek a jemně si je zatižte, aby se vám nepletly pod prsty.

dscf2977

PROVÁZKOVÝ VÝPLET 

Provázek, který se mi líbil, patří do kuchyně. Je to klasický potravinový provázek, který zakoupíte v každé drogerii. Můžete použít i barevnou bavlněnou přízi, která vám zbyla z pletení. S výpletem začněte dole, u začátku konstrukce. Provázek dost odmotejte a ustřihněte (nedokážu vám říct, jak byl dlouhý, ale myslím, že tak 2,5 m). Pevně ho přivažte a dále už ho jen mírně napínejte do protějších stran. Kolem drátu ho vždy 2× obtočte a překřižte, jinak se vám po oblé konstrukci sesmekne. Až se vám bude výplet líbit, práci ukončete.

dscf2982

ČERSTVÝ VŘES

S tím se vám bude pracovat nejlépe. Usušený by vám při proplétání opadal. Proplétala jsem poměrně krátké snítky. Stačí je vždy zachytit jen na dvou místech. Mnohde se konstrukce kříží, takže vřes se pěkně upevní. Takto vypadá výplet při práci z jedné strany – květina bude stát na okně, takže bude vystavena jednostrannému pohledu. Pokud chcete mít srdce oboustranné, zaplétejte snítky vřesu i z druhé strany.

dscf2992

ROMANTICKÝ DEKOR

Chcete-li, zavěste do středu srdce nějakou ozdobu. Ptáčka jsem přivázala za očko obyčejným hrubým provázkem. Zeminu můžete nechat jen tak, ale také ji nějak zakrýt. Bílé kamínky vypadají efektně, ale po čase se zašpiní a je třeba je vyměnit. Praktičtější je třeba jílový keramzit.

K břečťanu chovám náklonnost i proto, že je jednou z nejvýkonnějších praček vzduchu. Látky, které se uvolňují z nového nábytku, koberců, či z kancelářské elektroniky, dokážou výborně likvidovat mnohé rostliny. Břečťan si poradí s těmi nejhoršími, k nimž patří formaldehyd a benzen. Pěstujte ho v blízkosti svého počítače, v dětských pokojích i v místnostech s novým zařízením.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.