BYLINKOVÉ ŠPÍZY Z MASOVÝCH KULIČEK

DOMÁCÍ LIMONÁDY II / JAHODOVKA A OSTRUŽINOVKA
4.7.2016
DÁRKY PODLE HOROSKOPU – PRO RAKY
6.7.2016

stuha_hneda

Mleté maso je skvělou surovinou. Sáhnu po něm pokaždé, když potřebuji uvařit rychle, a když čekám strávníky, jejichž chutě moc neznám.

Mleté maso ochotně přijme nabízené příchuti, takže je pokaždé a pro každého jiné. Může být namixováno z různých druhů masa a upraveno pikantně, nebo naopak jemně s bylinkami. Hodí se k němu ostré omáčky, letní salzy i lahodné majonézy a samozřejmě různé druhy ovoce a zeleniny. Tím, že je maso tvárné, rovněž si s ním můžete dělat ledacos – tvarovat ho pomocí forem, zpracovávat rukama, nebo z něj dělat špízy. Na ty potřebujete zformovat malé kousky a nejjednodušší jsou masové kuličky.

Ty, které jsem připravila, jsou z vepřového masa. Jsou výtečné, přitom recept je strašně jednoduchý. Hotové kuličky lze smažit na pánvi, v troubě i na grilu pod širým nebem. Přišlo mi vtipné špízy podávat na hranatých táccích, jejichž papírovou předlohu jejich výrobce přepracoval do porcelánu.

POZN.: V tuto chvíli porcelánové tácky na e-shopu nenajdete, jsou totiž vyprodané. Mějte prosím strpení, až doběhne další dodávka. Na táccích jsem servírovala před časem kakaové palačinky a tácky se tak líbily, že se ve skladu dalšího uveřejněného materiálu nedočkaly.

stuha_hneda

BYLINKOVÉ ŠPÍZY

Příprava: 1 hodina * Získáte: 36 ks kuliček / 18 špízů

kuličky

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 2 plné lžíce parmezánu
  • velká hrst hladkolisté petrželky nebo koriandru
  • 2 větší stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce smetany
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • čerstvá strouhanka pro případné zahuštění

dokončení špízů

  • 9 větších cherry rajčátek
  • 2 ks mozzarelly
  • hrst nasekané bazalky
  • otužilci, přidejte do špízu kousky feferonky

příloha

  • jogurtový dip s rozmělněným česnekem
  • kousky tmavé bagety

1. Mleté maso vložte do robotu, přidejte veškeré ingredience a zpracujte na vláčnou kaši. Pokud pracujete raději rukama, směs dobře propracujte. Dále budu péct v troubě, protože focení se odehrávalo doma.

2. Troubu předehřejte na 220 °C. Mokrýma rukama vytvořte větší kuličky a naskládejte je těsně vedle sebe do pekáčku s několika lžícemi oleje. V oleji je třeba kuličky omastit ze všech stran, aby se neslepovaly.

3. Pečte zhruba 30 min, během pečení je třeba kuličky alespoň 2× otočit.

Kuličky nechte lehce vystydnout na papírových utěrkách. Mezitím rozkrojte napůl cherry rajčátka, mozzarellu rozkrájejte na větší kusy a obalte je v nasekaných bylinkách. Na špízovou jehlu navlékněte masovou kuličku, mozzarellu, rajče, mozzarellu a kuličku. Podávejte s jogurtovým dipem a kouskem opečené cereální bagety.

kulicky1

Pokud použijete techniku, pak masová směs vznikne téměř bez vás. Při dalším zpracování si nezapomeňte několikrát namočit ruce. Pak jdou kuličky krásně kutálet. Nezapomeňte, jak je důležité mleté maso okamžitě zpracovat. Můžete si ho nechat namlít u řezníka nebo koupit připravené ve vaničce, ale v každém případě ho přeneste rychle do chladničky. Správná teplota pro skladování masa je do 2 stupňů C. Dejte přednost masu balenému v ochranné atmosféře.

kulicky2

Aby byly bylinkové kuličky z vepřového masa ještě bylinkovější, klidně k nim přidejte pár snítek tymiánu. Hlavně je celé obraťte v oleji, aby se při pečení neslepovaly. Výborné zkušenosti mám s keramickými pekáčky. Mám mnoho tvarů a střídám je podle potřebné velikosti. Pekáčky se výborně myjí a udržují. Nezapomeňte na kvalitní chňapky a utěrky, protože pekáče dokážou být pořádně horké.

kulicky3

Špízová skládačka vychází z chutí, které se vzájemně doplňují. Veškeré ingredience by však neměly přehlušit chuť masa. Pokud ve výsledku cítíte šťavnaté maso, bylinky a sladkost rajčete, pak máte na jazyku to, co jsem si přála.

Dobrou chuť!

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.