SNĚŽÍTKO PRO MALÉ I VELKÉ

DOMÁCÍ HORKÁ HRUŠKA
11.1.2018
KUŘE NA ŠPEJLI
15.1.2018

ornament_01

Vzpomínám na skleněnou kouli z dětství, v níž se pomaličku snášel sníh na malý domek obklopený lesními zvířátky. Nebyla moje a nesmírně jsem si ji přála. Pokaždé spustila řetěz fantazie a neopakovatelně fantastické nálady. Možná mi kousek zůstal dodnes…

Pomalu snášející se třpytivý sníh je krásný. Třeba kolem staré lucerny na nároží. Jen si vybavte zlatavé světlo pomalu se ztrácející do tmy. Vytváří úplně stejný dojem, jen ho zavřít do skleněné sněhové koule. Najdete-li pěkný drobný předmět, na který by vás bavilo se koukat, docela jednoduše si můžete sněžítko vyrobit doma. Pro sebe, pro děti i kamarády všech věkových kategorií. Protože snít můžeme občas všichni.

ornament_02

IMG_1877

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA VÝROBU SNĚŽÍTKA

Připravte si menší sklenici od zavařeniny, ale vybírejte podle tvaru figurky, kterou vlepíte dovnitř. Hned vás upozorním na jedno úskalí – čím užší hrdlo má sklenice, tím hůře se předměty vkládají dovnitř. Jenomže čím užší, tím bude sněžítko hezčí. A pochopitelně bude všem vrtat hlavou, jak jste tam všechny detaily dostali. Prostě efekt plachetnice v láhvi. Připravte si:

  • obyčejnou sklenici se šroubovacím víčkem
  • figurku z keramiky, skla, plastu nebo jiného vodě odolného materiálu
  • je-li třeba dostat figurku výš, tak ještě nějaký podstaveček (použila jsem 2 do sebe zasunuté hliníkové kalíšky od čajových svíček)
  • lepidlo v tavné pistoli
  • větvičky nastříkané stříbrnou barvou
  • stříbrné glitry, případně rozdrcenou vánoční ozdobu
  • umělý sníh (nemusí být)
  • destilovanou nebo obyčejnou vodu
  • glycerin (tzn. glycerol, zakoupíte v lékárně)
  • dekorační pásku a proužek silnějšího kartonu
  • řezací nůž a zahradnické nůžky

Sklenici umyjte a vysušte. Pokud nemáte vysokou figurku, pak ji umístěte na malý podstavec, aby později seděla nebo stála u paty rozšiřující se sklenice a nezapadla do jejího hrdla. Může to být plastová kostička ze stavebnice nebo kousek samotvrdnoucí hmoty. Použila jsem hliníkový kalíšek od svíčky, který jsem nastřihla a vložila do druhého dnem proti sobě.

IMG_1881

FIGURKU PŘILEPTE

Pomocí horkého lepidla jsem přilepila sněhuláčka na podstavec tak, aby za ním vzniklo místo pro několik větviček nastříkaných stříbrným sprejem. Loužička lepidla může být docela vysoká.

IMG_1885

STROMEČKY

Z větviček jsem odstřihla krátké rozvětvující se úseky. Postarají se o to, aby koule byla prostorově vyplněná. Přidržela jsem je ve vyšší vrstvě horkého lepidla za sněhulákovými zádíčky. Pozor na prsty, ale tuhne to rychle. A teď to přijde. Výšku stromků odhadnete přibližně podle sklenice, kterou celý výjev poměřujete; ale je jasné, že úzkým hrdlem projde jen tak tak sněhulák, větve jsou záměrně širší. Proto nechte celou práci dobře uschnout do druhého dne. Pak si klidně troufnete větvičky smáčknout a provléknout hrdlem sklenice. Jde to – ladila jsem 3×, a všechno drží.

IMG_1889

A PLNÍME…

… nejprve jsem vlepila podstavec doprostřed víčka. Opět platí, vyšší vrstva lepidla a nechat pořádně uschnout. Mezitím si do sklenice namíchejte zhruba 2/3 glycerínu a 1/3 destilované vody. Promíchejte a přidejte třpytky nebo trošku bílého sněhu. Můžete pracovat pouze s vodou, ale glycerínem zvýšíte hustotu kapaliny a proto se budou třpytky pohybovat pomaleji. Sklenici si dejte na talířek, protože i když ji nenaplníte až po okraj, trošku vody vytěsníte ven, až začnete manipulovat svým košatým stromořadím. Je pěkné, když je sklenice plná a neudělá nahoře prázdnou kapsu. Víčko před uzavřením sklenice natřete vodě odolným lepidlem, aby voda neunikala.

IMG_1894

DOZDOBTE VÍČKO

Kolem víčka jsem přilepila proužek pevného kartonu polepeného dekorační páskou. Sněhulák vypadá spokojeně, tak snad je vše v pořádku :o)

Ještě důležitá poznámka – hodně drobné a lehoučké třpytky zavíří, a často vyplavou opět vzhůru na hladinu. Například glitry na scrapbooking jsou jemné jako prach. A třpytky, které jsem vyrobila z roztlučené kouličky, jsou zase robustnější a poměrně rychle padnou na dno. Chce to něco mezi tím. Nedalo mi to, takže další sněžítko jsem naplnila roztlučenou kouličkou, ale hodně najemno (igelitem vystlaný hmoždíř) a roztok (půl napůl) se choval nejlépe. Pozor ovšem na lepidla a barvy. Pokud je na kouličce dekor, zjistila jsem, že se voda zakalí.

Netroufáte si na výrobu, ale rádi byste si domů trochu sněhových vloček donesli? Máme pro vás řadu produktů s motivem sněhové vločky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.