SLADKÉ HOUSTIČKY Z KYNUTÉHO TĚSTA

TYPICKY PODZIMNÍ DÁRKY
4.10.2017
PODZIMNÍ ARANŽMÁ NA STŮL
6.10.2017

stuha_ruzova

Kynuté těsto je takový domácí poklad. Vyrobíte z něj cokoli vás napadne. Sladkosti k nedělním ránům, slaná jídla, jenž vás nasytí v poledne, i čerstvý chléb, který nic nenahradí. Přitom si činí nároky jen na vaše vlídné zacházení.

Aby se těsto správně podařilo, je třeba věnovat mu čas. Tady rozhodně nic neuspěcháte. Ale na druhé straně – než těsto pořádně vykyne, stihnete nějakou další práci, nebo si docela dobře odpočinete.

Vyzkoušejte si tradiční vánočkové těsto, protože zanedlouho bude doprovázet naše nejkrásnější svátky. Ovšem ve spoustě rodin se připravuje v různých úpravách i v průběhu roku. Pokud budete péct ze svého vyzkoušená těsta, jen lehce poradím, jak vtipně zamotat housku. Tyto a další podobné tvary pekly už naše prababičky. A vy teď můžete udělat radost svým dětem, protože housky tvarem připomínají králíčky. K receptu se pokusím ještě přidat pár rad pro začátečníky, které dělají kynutému těstu dobře.

Zatím si připravte plechy, mísy na kynutí těsta, a především doporučuji malý silikonový vál, který vám na práci úplně postačí. Vše potřebné seženete zde.

stuha_ruzova

KYNUTÉ TĚSTO NA VÁNOČKY A MAZANCE

Těsto vypracujte podle tohoto receptu. Jen vynechte rozinky a mandlové sypání.

Aby se těsto dobře povedlo, dodržujte pár osvědčených pravidel:

  • Poznáte čerstvé droždí? Nesmí mít okoralé hnědé kraje, a mělo by vonět trochu kysele. Pokud s pečením začínáte, vyzkoušejte nejprve sušené droždí, které se jen smíchá s moukou.
  • Suroviny nechte v teple. Vše, co dáte do těsta, by mělo mít pokojovou teplotu. To je takový termín, že je třeba ho vysvětlit. Ideální je, když suroviny mají teplotu lidského těla – tedy 36 °C. Mléko však ohřejte jen na 30 °C, jinak droždí ztratí schopnost kvasit.
  • Přesně toto teplo udělá dobře kvasinkám. Když je totiž necháte ve větším teple, zlikvidujete je! Těsto pak tzv. spadne. Dalším nepřítelem kynutí je průvan. Takže těsto vždy přikryjte utěrkou a odložte na teplém místě, ovšem dále od zdroje tepla. Droždí si také nerozumí se solí, zastavila by proces kynutí.
  • Připravte si svaly. Pokud nemáte silného partnera, nebo výkonného robota, pak těsto zpracujte rukama, minimálně po dobu 10 minut. Při práci s ním vesele tlučte o vál, aby bylo pružné a bez bublin vzduchu. Zpočátku těsto lepí, ale nechte ho jen tak akorát nabrat mouku, aby zůstalo měkké. Babičky říkávaly, že těsto je akorát, když je vláčné jako ušní lalůček!
  • Pečení snese vysokou teplotu. Obyčejně troubu vyhřejte na 200-220 °C, dle receptu. Drobné kousky a housky pečte ve střední poloze asi 15 minut / koláč asi 20-35 minut / a chléb pečte v dolní poloze od 40-60 minut.

zajici1

Připravte si těsto a vyválejte z něj prameny malého průměru (asi 2 cm – tvary hodně nabudou pečením) a dlouhé zhruba 25 cm. Pramen v polovině přehněte a konce dvakrát překřižte. Prstem trošku rozšiřte smyčku s otvorem a opačné konce seřízněte do stejné výšky, vzniknou tak ouška. Ze zbytku těsta vytvořte malou kuličku a vložte ji doprostřed smyčky, jako ocásek. Houstičky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 20 minut kynout. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 15 minut.

zajici2

Sladké houstičky nechte vychladnout a pocukrujte je. Můžete je podávat s ovocnou zavařeninou a dětem je nazdobit barevnými mašličkami.

zajici3

Chcete-li si dát záležet na slavnostním prostírání, přidejte k snídani bílé ubrousky zdobené kraječkami. Připomínají dávno zašlé časy a vykouzlí romantickou neděli plnou sladkého nicnedělání.


 

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.