SLADKÁ ČESKÁ KLASIKA

KUŘE NA ŠPEJLI
15.1.2018
CO NESMÍ CHYBĚT V KUCHYNI
17.1.2018

Dát si čas od času něco sladkého, je takové malé soukromé blaho. Dopřejte si ho, a pokud máte trochu času, pak jej věnujte domácímu pečení. Teprve pak to stojí za to.

Když tak cestuji po naší vlasti, všímám si, že cukrárny prosperují o sto šest. Myslím však, že vedle nadýchaných dortíků je ještě větší zájem o tradiční sladké pečivo. Pekárny a supermarkety prodají buchet a koláčů nepočítaně. Nicméně stále není nic útulnějšího, než domácí kuchyně, kde cosi voní pod utěrkou. Nakouknou tam dokonce i ti, co se počítají mezi ortodoxní masožrouty.

Pokud i vy patříte k těm, kteří si často kladou otázku – co upéct, dobře víte, že babiččiny buchty nebo máminy koblížky beztak nic nepřekoná. A tak své recepty předáváme dál a spolu s nimi veškerou pohodu. Ale ještě jedna věc tu je, pro niž se tak snažíme a trávíme čas v kuchyni. Je to pohostinnost. Většina z nás si neumí představit, že by kohokoli přivítala s prázdnýma rukama. A tak zavoní-li káva nebo čaj a zazní pozvání ke stolu, byť chvilkové, většinou se neobejde bez něčeho dobrého, na co se jen srdce směje.

Takže vesele pečte, a mlsejte nejlépe po ránu, abyste přes den vyběhali kalorie. A pokud potřebujete nějaké pomocníky do kuchyně, je tu náš e-shop momentálně stále ještě s novoročními slevami!


klasika1

1 Jablka v županu nahradí teplé jídlo  Konec zimy nahrává zpracování loňské úrody. Uskladněná jablíčka pomalu ztrácejí svou pevnost a šťavnatost, a tak není divu, že ideálně končí v žemlovkách a štrúdlech. Dobrou pochoutkou mohou být i jablíčka zapečená v těstě. Jejich rozmarný název napovídá, že si je máte upéct k pořádně dlouhé nedělní snídani; ale jinak patří jablka v županu k vybraným dezertům. Jak je rychle zabalit, uvidíte na videu.

klasika2

2 Buchty z pekáče  Tak to je klasika ze všech nejlepší. V tuto dobu je to ideální způsob, jak spotřebovat zásoby z mrazáku. Rybízové, ostružinové nebo borůvkové proměny jednoho těsta budou pokaždé naprosto úchvatné. Pořiďte si hezký pekáček, aby to kuchyni náležitě slušelo.

klasika3

3 Nadýchané kremrole  Přijedou hosté? Pak není nic jednoduššího, než si dopředu napéct kremrole a v den D je bleskurychle naplnit. Když mám shon, dávám takovým přípravám přednost, protože je maximálně nutné, rozložit si práci podle potřeby. Jen udělejte pořádnou várku, protože se po nich jen zapráší.

klasika4

4 Kulaté koláče  Nevím, co je lákavějšího, než linecký koláč. Těsto je hotové hned, a pokud se nechcete zdržovat vykrajováním srdíček, rychle povrch přikryjte mřížkou vykrojenou speciálním válečkem, nebo ji vytvořte z úzkých proužků těsta. Zase úplně postačí, když se naučíte jedno křehké těsto. Každý koláč bude jiný díky náplni, na kterou dostanete momentálně chuť.

klasika5

5 Žloutkové rakvičky  Tak to je zlatý hřeb každé české cukrárny. Však také bývají pěkně rychle vyprodány. Možná za to může lákavá čerstvě ušlehaná smetana. V každém případě je doma vyzkoušejte, abyste si jich užili dosytosti.

Vytvoříte-li si doma něco nadmíru mimořádného a lahodného, nebudete litovat času, který jste pečení věnovali.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.