SKOŘICOVÝ LIKÉR DO LETNÍCH DRINKŮ

ELEGANTNÍ ÚKLID ANEB JAK NA BROUŠENÉ SKLO
17.5.2018
SÝRY VE SLANÉ KUCHYNI I
28.5.2018

Víte co je cukrkandl? S tímhle termínem už se moc nesetkáte. Vypadá jako veliké bílé krystaly, jejichž jemná chuť vám příjemně osladí bylinkový čaj.

Tedy za předpokladu, že sladíte. Právě si koleduji o připomínky, že sladit se nemá. Ale ve svých toulkách kulinárním světem nemohu tuto formu cukru opomenout. Kandysový cukr, kandys (kdysi se mu říkalo cukrkandl), tvoří cukr a voda a vyrábí se v krystalizačních nádobách, v nichž se odpařuje vysoce koncentrovaný cukrový roztok. Bílý kandys vzniká z bílého rafinovaného cukru, ale mě více zaujal hnědý kandys, který je jeho karamelizovanou formou. Vypadá nádherně, protože jeho robustní krystaly připomínají jantar. Vyznačuje se karamelovou chutí a výtečně doplňuje výrazné anglické čaje i pochopitelně silnou kávu, sladíte-li. Jen s pitím musíte chvíli počkat, protože cukřík se rozpouští hodně pomalu. Možná jste se někde v restauraci setkali s atraktivní formou servírování kandysu – kde je cukr součástí míchátka na dřívku, jimž si nápoj dochutíte. Nezřídka ho vypijete dříve, než se krystaly cukru rozpustí. Ale i to stačí pro sametovou chuť na jazyku.

Nemyslím si, že vás vybízím k nestřídmé konzumaci cukru. Nicméně občas přece jen sladíme, a skloubit dobré chutě, je víc jak příjemné. Právě hnědý kandys se hodí třeba do grogu a punče. Když už spojíte cukr s alkoholickými nápoji, nebývá to častěji, než párkrát do roka a v omezeném množství. Abych pravdu řekla, malou 500g krabičku mám doma několik let, a moc cukru neubylo (nezkazí se vám). Sáhla jsem po ní asi před dvěma měsíci, kdy jsem nakládala domácí skořicový likér. Hodí se k letnímu stolování i k přípravám výborného pečiva a všude tam, kde potřebujete luxusní francouzský likér Cointreau.

Chystáte-li malou zahradní oslavu, doporučím vám k tomu také praktickou výbavu plastových pohárů na nožce i bez. Jsou opravdu nerozbitné, tudíž nezničitelné. Jen je musíte udržovat stále plné, aby si s nimi nepohrál vítr :o)

(recept z originálního balení hnědého cukru KANDYS, Diamant)

Příprava: 20 minut + 6-8 týdnů zrání * Získáte: 0,5 l

  • tenká kůra z velkého pomeranče, bez chemického ošetření
  • 1 lusk vanilky
  • 6 svitků kůry skořice
  • 100 g hnědého kandysového cukru
  • 0,5 l tmavého rumu, 40%

1. Z kůry pomeranče oloupejte svrchní slupku tak, aby příliš nezasahovala do spodní bílé hořké části. Dejte ji do vymyté zavařovací sklenice a přidejte zrníčka vanilky i s celým luskem. Vložte svitky skořice, krystaly cukru a vše zalijte rumem. Obsah promíchejte.

2. Láhev pevně uzavřete víčkem a nechte v chladu a temnu odpočívat 6-8 týdnů. První den kontrolujte, kdy se rozpustí cukr, a láhví vždy zatřepte.

3. Po uplynutí zrání likér přeceďte přes jemné pláténko a uzavřete v pěkné karafě.

Likér podávejte s ledem nebo ho využijte do krémů a pečiva, kde se přidává silný pomerančový likér.

Zde je vše co pro výrobu likéru potřebujete. Pomerančová kůra musí obsahovat jen svrchní tenkou slupku, ale čím více jí bude, tím lépe. Vanilkový lusk a skořice se postarají o nádhernou vůni likéru. Podobné ingredience patří o do známého destilátu Cointreau, který kromě pomerančů obsahuje kardamom a muškátový oříšek. Můžete experimentovat i s nimi.

Když je likér hotový - zhruba po 8 týdnech, můžete jej přefiltrovat do čisté karafy. Rum získá ještě sytější barvu a jiskru. Nápoj je pořádně silný, takže jej můžete ředit ledem v poměru 1:4 nebo jej přidávat do kávy se šlehačkou.

  • Cointreau patří k oblíbeným francouzským likérům. Pochází z Angers na Loiře, kde ho začali vyrábět už v roce 1849. Podává se s ledem a limetkou.
  • Skořicovým likérem s karamelovým kandysem tento luxusní destilát docela dobře nahradíte.
  • Hnědý kandys se hodí také ke kořeněnému svařenému vínu, punči a grogu.
  • Úplně nejlepší je k nakládání ovoce do alkoholu. Nezapomeňte, že právě začala sezona jahod, a těmi začíná nakládání rumtopfů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.