SKLENĚNÝ SVÍCEN

KAPSY NA PŘÍBORY
5.11.2015
ROHLÍČKY V DÁRKOVÉM BALENÍ I
9.11.2015

ornament_01

Nevím jestli se vám to stává, ale já třeba uklízím spíž, a jak dávám prázdné sklenice do polic, napadne mě, že z jedné by byl pěkný svícen. Bezpečný, takový, který mi může zpříjemňovat chvíle při práci v kuchyni. Všeho nechám, a za chvíli je svícen na světě. Stačí tenoučký drátek a pár korálků, které mám vždycky v zásobě.

Podívejte se do svých zásob, určitě najdete nějaký vhodný objekt k tvoření. A kdyby ne, zavařovací sklenice se dají koupit i teď. Beztak ještě neskončila sezona nakládání a ukládání. Mě ještě čeká výtečné zelí a červená řepa. Ale přiznávám, že s korálky byla větší zábava :o)

ornament_02

svicinek1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • tenký stříbrný vázací drátek
  • nůžky
  • hrst libovolných korálků – asi 35 ks robustních a 10 ks drobných
  • zavařovací sklenici o průměru 10 cm
  • bílý dekorační písek
  • stříbrnou svíčku 6 cm vysokou

Vezměte drátek a navlékněte na něj všechny korálky, které máte. Střídejte za sebou skupinky velkých korálků a každou oddělte 1 drobným korálkem. Potom si vytvořte něco jako korálkový řetěz. Začněte prvním drobným korálkem; drátek kolem něj zakruťte (čímž ho zajistíte na místě, aby se neposouval) a v odstupu asi 6–10 cm ponechte 2 až 3 větší korálky. Znovu drátek zakruťte kolem nich a pokračujte s nepravidelnými rozestupy střídavě malým korálkem a skupinkou, až do délky asi 2 m. Nakonec řetěz namotejte pod hrdlo sklenice a konce spojte zakroucením. Při namotávání zachycujte drátek za korálky předchozí řady. Dovnitř sklenice nasypte písek, doprostřed vtlačte svíčku a můžete postavit na kávu!

Svícínek může vypadat i hodně vánočně. V obchodech se prodávají takto připravené dekorační řetězy, stačí je jen namotat na sklenici. Zrovna včera jsem si koupila jeden s měděným drátkem a dřevěnými výseky vloček…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.