SIRUPY A MEDY ANEB ZLATO V LÁHVI

JARNÍ PRÁCE NA ZAHRADĚ
19.4.2017
ARANŽMÁ DO SKLENKY NA VÍNO
21.4.2017

Pokud vám došly zimní zásoby lahodných sirupů stejně jako mně, měli bychom si dát ještě jedno kolo. Myslím, že třeba zázvorový sirup se v současném počasí skvěle hodí.

V podhůří sněží, a ve vnitrozemí čekáme, kdy k nám to divoké počasí dorazí. Znovu saháme po prošívaném oblečení a teplých botách. Teď nevím, zda tu mohu mluvit o bylinkách a rozkvetlých pampeliškách. Ale jsou tu! Příroda si jde svou cestou, a stejně, jako se i my musíme přizpůsobovat jejím vrtochům, dokážou to i rostliny. Jen doufám, že včely a čmeláci jsou letos dostatečně chlupatí, aby to cestování za sladkým nektarem bez úhony zvládly.

Ani my se bez sladidel neobejdeme. Dochucené palačinky, dukátové buchtičky a lívance patří k pochoutkám, které si čas od času můžeme dát. A pokud si dosladíte přírodní jogurt, smoothie nebo čaj, a nepřijímáte spousty cukru v dalších produktech, je to naprosto přirozené. Tím spíše, když základ sirupů spočívá v celé řadě zdraví prospěšných látek, které nám dává příroda.

Takže si ochotně a rádi uzavřete trochu té sladkosti do pěkných láhví a dóz s klipovými uzávěry. Pokud rádi zavařujete, soustředila jsem pár receptů a informací o sirupech, které patří k domácímu zlatu.


sirup1

1  Zázvorový sirup  Tomuto sirupu okamžitě podlehla celá rodina. I já, ačkoli zázvor vlastně jíst nemohu. V této ředěné formě ho zvládá i můj žaludek. Se zázvorem se totiž musí opatrně, i když dosah jeho účinků je mimořádný. Více se dozvíte v následujícím článku. Poté velmi rychle zjistíte, že dávkovací dóza plná tohoto zlatého moku nemůže chybět na vašem stole. Uvařte si lahodný čaj, který vám výrazně pomůže při nachlazeních, o něž není v chladném jaru nouze.

sirup2

Mátový sirup  Tady jsou teprve naložené ingredience, hotový sirup světle zlatavé barvy vidíte na úvodní fotografii. Vypěstované keříky máty už lehce udržíte doma na slunném parapetu. Když si přinesete květináč s bylinkou domů, doporučuji nechat ji chvíli zdomácnět a jen lehce zaštipovat výhonky. Když skleníkovou bylinku hned hodně prostříhám, protože ji potřebuji do vaření, někdy mi i uhyne. Když nechám keřík zesílit, pak už roste, jak potřebuji.

sirup3

3  Pampeliškové medy  Vyrábím je pravidelně, a to ve světlém a tmavém provedení. Tmavého zabarvení docílíte tím, že místo bílého cukru použijete třtinový. Dodá medu i trochu zajímavější chuť. Z loňské zásoby jsem nedávno načínala poslední sklenici. Med zhoustl a je skvělý do celé spousty dalších pokrmů. Připravuji z něj granolu, sladím s ním smoothie i pudinky, a senzační je na vločkové sušenky, které se dají péct s minimem cukru. Oslaďte si je mnohem zdravěji, až při konzumaci.

sirup4

4  Javorový sirup  Tento sirup uvařit nelze a musíte si ho koupit hotový. Ovšem nemohu ho nevzpomenout. Putuje za námi většinou ze Severní Ameriky, kde se vyrábí z mízy javoru cukrového. Žádný americký film ho nevynechá ze záběru, podávají-li se lívance; všimněte si. Není divu že jsem ho hned přidala na neméně slavný mléčný pudink, který není připravený z prášku. Pochutnejte si z nějakého pěkného hrnečku


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.