JARNÍ SALÁT S BULGUREM A VEJCI

PRUHOVANÝ MAZANEC
13.4.2017
JARNÍ PRÁCE NA ZAHRADĚ
19.4.2017

stuha_ruzova
Svátky jsou čerstvě za námi, ale jaro je radostně v plném květu kolem nás. Máme chuť se hýbat, jíst zdravě a rozumně, a pokud právě děláte podobná rozhodnutí, jsem tu s jedním kvalitním a super chutným tipem…

Po velikonočním koledování leckde zůstala v kuchyních uvařená i neuvařená vejce, která je třeba zkonzumovat. Protože už je možná nechcete ani vidět, nenápadně je začleňte do talíře plného salátového mixu, který se skládá z bulguru, avokáda a jarní zeleniny. Kdybyste nevěděli, jak jídlo připravit, nebo jak úhledně nakrájet zmíněná vajíčka, mám právě u ruky malého šikovného kuchyňského pomocníka.

O likvidaci vaječné invaze jste se do této chvíle asi dočetli úplně všechno. Přemýšlela jsem, jak vás odvést od vaječné chuti, a přitom s vejci dobře naložit. Jo, naložit jdou vlastně také. Nicméně nemusela jsem chodit daleko, protože vám připomenu pokrm, který ochutnáte jen jednou, a v kuchyni se vám usadí už napořád. Jeho základem je bulgur, což je usušená drcená celozrnná pšenice, z jejíž mouky se vyrábí semolinové těstoviny. Je už předvařená, takže její úprava pak trvá max. 15 minut. S bulgurem jsem se potkala poprvé, když jsem pracovala na knize Hojnost (Yotam Ottolenghi). Nešlo jinak, než poslechnout pokynů tohoto mistra zeleninové kuchyně, a pochopitelně jsem u práce vařila a ochutnávala. Bulgur připravuji na více způsobů, ale zde je ten nejjednodušší, takový ochutnávkový, který vychází z proslulého libanonského bylinkového salátu Tabbouleh, k němuž budete mít doma vždy dostatek surovin. Říkám, opravdu jen vychází, protože do správného salátu patří bylinky v obrovském množství a je doplněn sladkými rajčátky.

stuha_ruzova

SALÁT S BULGUREM, AVOKÁDEM A VEJCI

Příprava: 30 minut * Získáte: 4 porce

Bulgur

  • 200 g bulguru
  • dvojnásobné množství vody
  • svazek petrželky, asi 70 g
  • hrst lístků čerstvé máty
  • 2 větší stroužky česneku, rozmačkané
  • 1 červená cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • kuličky růžového pepře
  • pár kapek citronu nebo limetky

Na dokončení 1 porce

  • 4 plátky měkkého nearomatického zrajícího sýra, např. Blaťácké zlato, Gyros, Roháč
  • polovina menšího avokáda
  • 1-2 vejce uvařená natvrdo
  • na dozdobení listy mladého červeného mangoldu, špenátu, červené řepy apod.

1. Bulgur odměřte a do hrnce dejte dvojnásobné množství osolené vody. Dobře ho propláchněte teplou vodou a následně vařte 12-15 minut. Během této doby by se měla voda vstřebat, pokud jste dali vody více, zbytek slijte. Pak nechte hrnec ještě 5 minut zakrytý.

2.  Nabobtnaný bulgur dejte do velké mísy a načechrejte ho vidličkou. Nadrobno nakrájejte petrželku, z máty otrhejte lístky. Do bulguru přidejte rozmačkaný česnek, kroužky červené cibule, 4 lžíce olivového oleje, směs osolte a opepřete mletým pepřem. Přidejte růžový pepř, pár kapek citronu, vše promíchejte a ochutnejte. Nakonec lehce vmíchejte celé množství bylinek. Teprve teď bude mít salát charakteristickou výraznou chuť.

3. Salát rozdělte na 4 talíře, přidejte sýr poprášený sladkou paprikou, vejce a avokádo. Celek dozdobte čerstvými lístky libovolného salátu.

001

Zde vidíte bulgur – pozor nezaměňujte ho za kuskus. Opravdu nemá nic společného s těstovinami a má zcela odlišnou chuť. Má nižší glykemický index než rýže, i více vlákniny. Pokud seženete celozrnný kuskus, bude tmavší a po uvaření získá výraznější oříškové aroma. Na uvařená vejce jsem využila tento kráječ na vejce a brambory. Obsahuje stojánek a tři díly, z nichž každý rozkrájí potraviny na jiné tvary. Podívejte se dále…

002

….toto jsou všechny 3 kráječe – krájí na kolečka, na šestinky a na čtvrtiny. Poslední kráječ jsem využila na avokádo, ale oceníte ho hlavně při přípravě klasického teplého řeckého bramborového salátu s vejci a olivami, kdy potřebujete brambory rozdělit na velké kusy. Dva zbývající kráječe využijete nejvíce na rozdělení vajec při zdobení chlebíčků a dalších dobrot ze studené kuchyně. Nejvíce jsem ale ocenila, že kráječem na kolečka mohu vytvořit skvělé plátky ze sýra. Měkké sýry se v podstatě úhledně rozkrájet nedají, protože tenké plátky se přilepí na nůž a vždy je roztrhám. To byl důvod, pro který jsem je nepoužívala na zdobení, přitom tyto druhy sýrů chuťově dokončí mnoho pokrmů lépe, než sýry tvrdé.

Shrnutí o bulguru

  • Bulgur je velice zdravý, spolu s ním přijmete velmi příjemným způsobem celozrnnou stravu bohatou na vlákninu. Bude vám chutnat samotný, ale lze ho použít všude tam, kde byste podávali rýži.
  • Jedná se o loupanou, předvařenou rozdrcenou pšenici, z které během okamžiku vytvoříte hodnotné jídlo. Způsob uchování pšeničných zrn má své logické vysvětlení. V zemích, kde by se vlivem horka pšenice zkazila, se touto úpravou v sušeném stavu mohla poměrně na dlouho zakonzervovat. My jsme tak získali naprosto skvělý přírodní polotovar.
  • K bulguru můžete přidat všechny své oblíbené zeleninové chutě. Základ vždy tvoří jemně nasekaná petrželka ve velikém množství a máta na dochucení. Sladkost dodávají zralá rajčata, ochucení kvalitní olej, česnek, sladká cibule a koření. K dokonalosti přispívají další efektní kombinace chutí – semínka granátového jablka, koriandru, ořechy a rozinky.

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.