RÝMOVNÍK V PYŽAMU / RECYKLACE

UTAJENÝ BROSKVOVÝ DORT
2.3.2017
SVÁTEČNÍ ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE
6.3.2017

bylinky_02

Řeč bude o zajímavé bylince, po které jsem se dlouho rozhlížela. Konečně mám rýmovník na parapetu a je nejvyšší čas pořídit květináč, který mu půjde k pleti.

Rýmovník – on se tak vážně jmenuje (jinak Plectranthus ambcinicus, bylina z čeledi hluchavkovitých, které se také říká molice, mexický eukalyptus, kubánské oregáno a pod.), je taková módní rostlinka poslední sezony, ale mě zajímala proto, že mám v rodině rýmové alergiky a o této rostlině jsem si přečetla tolik pozitivního, že ji prostě musíme vyzkoušet. V závěru článku naleznete pár informací, ale především recepty paní Miluše, která se v diskusi podělila o celou řadu cenných rad.

K rýmovníku, ale nejen k němu, vám chci ukázat moc hezký způsob, jak převléknout do nového obal na květináč, který se vám ve svém původním vzhledu nehodí do bytu. Takových doma máme všichni spousty. Květiny rostou, přesazují se, a brzy se do původních obalů nevejdou. Stává se, že z těch odložených je za pár let pořádná sbírka, protože ne vždy se dočkají uplatnění.

Proto se obaly na květináče zabývám pořád dokola. Dají se natírat, citlivě dozdobit technikou découpage, schovají se za mozaiku, ale jdou i potáhnout látkou. Nemyslete, že je to nepraktické, obal zůstane voděodolný a co se týče venkovní špíny, je na tom stejně, jako třeba proutí a přírodní výplety. Takže, s chutí do toho, máme před sebou víkend a rostlinky se probouzejí…

rymovnik1

Napsala jsem, že můj květináč dostal pyžamo. Není tomu tak, látka byla z blůzy, ale mohla být i z pyžama, proč ne. V každém případě budete potřebovat pružný materiál – slabý úplet, ideálně směsový. Celkem si připravte:

  • obal na květináč s jakýmkoli povrchem
  • dámské nebo dětské triko z pružného úpletového materiálu
  • univerzální lepidlo na découpage (na keramiku, textil, papír apod.), používám zn. Art e Miss
  • nůžky a šicí potřeby
  • plochý štětec

Z trička nastříhejte 2 stejné lichoběžníky. Pokud nestřihnete na ostro, vytvořte si nejprve papírový střih: změřte si keramický obal na výšku a přidejte asi 15 cm. Od základny odměřte asi 4 cm a zde naměřte spodní míru, která by měla odpovídat polovině obvodu pláště. Přidejte výšku obalu a v tomto místě naměřte opět polovinu pláště. Oba vyznačené body spojte a protáhněte vzhůru. Na šířku přidejte k dílům 2 cm na každé straně a lichoběžníky vystřihněte. Boční strany prošijte na stroji. Obal vsuňte dovnitř a vyzkoušejte ho. Jde o to, aby látka byla po obvodu mírně napnutá a přiléhala, přičemž dole visí asi 4 cm přesah a zbytek látky nahoře později upravíte odstřižením.

rymovnik2

Textilní obal je třeba dobře přilepit. Odlijte si trochu lepidla, vsuňte ruku do obalu a celý plášť bohatě natřete. Sešitý látkový obal pak opatrně navlékněte na keramiku. Pracujte rychle, lepidlo je dost aktivní. Honem látku přitiskněte do lepidla, dokonale vyrovnejte a nechte chvíli zavadnout. Když se vám někde vytvoří faldík, klidně látku odtrhněte a narovnejte. Jde to dobře. Kdybyste chtěli, aby plastická manžeta na látce více vystupovala, pak ji podvažte špagátkem a nechte obal schnout převázaný.

rymovnik3

Lepidlo schne rychle, takže látkový plášť už je součástí obalu. Nyní, je-li to třeba, odstřihněte přebytečný materiál ze dna, ale nechte přesahovat asi 2,5-3 cm materiálu. Obvod dna natřete lepidlem a látku dokola přitiskněte. Vytvořte mírné faldíky, aby látka přilehla.

rymovnik4

Štětcem namočeným do lepidla látku shora pořádně provlhčete. Lepidlo působí zároveň jako lak, takže úplet dokonale zakonzervuje. Jak lepidlo schne, tak bílá konzistence ustoupí a zprůhlední, přitom látka neztratí barvu. Nechte dobře uschnout.

rymovnik5

Máte-li obal s plastickou manžetou, odstřihněte přebytečný materiál tak, aby překryl manžetu uvnitř obalu. Hrdlo hladkého obalu začistěte do hloubky 5 cm.

rymovnik6

Udělejte totéž, co u dna obalu. Nejprve vnitřní manžetu natřete lepidlem, přitiskněte do ní úplet a po chvilce materiál shora bohatě provlhčete. Textilní potah se nyní stal součástí keramiky a dole i nahoře jste ho zafixovali proti vlhkosti.

…a kdyby se vám nechtělo do tvoření, pak si s jarem pořiďte nové květináčky – třeba s malovanými tulipány!


Proč a jak pěstovat rýmovník

  • Především se mi zdá tato dužnatá rostlina se stříbrnými chloupky hezká, a těším se na její intenzivní vůni, připomínající směsici máty, meduňky a eukalyptu. To jsou rostlinky, které mám v kuchyni ráda.
  • Jak napovídá název, vonné silice rýmovníku se užívají ve chvíli, kdy zjistíte, že na vás jde nachlazení. Stačí jen odtrhnout list, zlomit ho, promnout v prstech a potom pomalu vdechovat jeho vůni, ideálně přes spaním. Během dne klidně noste lístek v kapse a čichejte; list je houževnatý a uvadá velice dlouho.
  • Jakkoli je lidem tato vůně příjemná, hmyz ji vůbec nesnáší. Takže – ideálně patří rýmovník na každý parapet. Komáři, mouchy i moli se vám prý na hony vyhnou!
  • Vzhledem k tomu, že je to rostlina nenáročná na pěstování, nevadí jí občasné odlamování listů, ale roste o sto šest. Potřebuje dost světla a má ráda teplo, takže ji nevystavujte průvanu a studenému větrání. Dokonce jí nevadí ani horký vzduch v blízkosti radiátoru. Rýmovník zalijte až tehdy, když si o vodu řekne. Přelití rozhodně nemá rád. Každé jaro ho přesaďte do směsi zeminy a písku, a aby se pěkně rozkošatěl, zaštípněte vrcholy.
  • V kuchyni se dá rýmovník využít podobně jako šalvěj, tedy k přípravě zvěřiny, paštik nebo při grilování.
  • Pokusím se ho i rozmnožit pomocí řízků. Zapíchnou se do písčité zeminy a přikryjí klasicky sklenicí. Rovněž ve vodě by výhonek měl pustit kořínky. V zimě může krátce vykvést bílými kvítky, které se však odstraňují.
  • Tak uvidím, a ráda prozradím víc, až budu mít rostlinku déle. Nevím, jestli jsme si to nevsugerovala, ale od rána na mě něco jde…

bylinky_02

Moc děkuji naší čtenářce Miluši za RECEPTY Z RÝMOVNÍKU

SIRUP Z RÝMOVNÍKU

Ingredience: 35 lístků rýmovníku, 1 granátové jablko, 1 pomeranč, 1 citron, 1 kg třtinového cukru, voda
Technologický postup: Minimálně 24 hodin musíme nechat očištěné rýmovníkové lístky louhovat. Vložíme je do hrnce, přidáme plátky ovoce (nejlépe v bio kvalitě) a zalijeme vroucí vodou tak, aby vše bylo dokonale ponořeno. Hrnec zakryjeme čistou utěrkou a necháme v pokojové teplotě louhovat klidně i 2 dny. Z hrnce odstraníme lístky i ovoce nebo celé přecedíme. Přidáme cukr a zahříváme a mícháme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí. Pak ztlumíme plamen a pozvolna za občasného míchání necháme sirup zredukovat, abychom dostali hustější konzistenci světle měděné barvy. Mějte na paměti, že po zchladnutí sirup ještě dost zhoustne. Horký sirup ihned plníme do menších a pokud možno ještě horkých skleniček, pevně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.

ČAJ Z RÝMOVNÍKU

Čaj z rýmovníku tlumí bolest hlavy, spouští se po něm rýma a účinkuje při kašli.
Čaj je vhodné připravovat z čerstvých listů. Rýmovník je totiž opravdu šťavnatý a plný vody a dalších látek, a tak je velmi náročné jej usušit. Ve srovnání s jinými bylinami trvá sušení listů rýmovníku velmi dlouhou dobu, někdy se to dokonce úplně nepodaří. Pokud si tedy chcete připravit čaj z rýmovníku, natrhejte a omyjte čerstvé lístky. Na přípravu čaje do jednoho hrnku postačí jeden list rostliny, listy jsou poměrně velké a jejich aroma i obsah látek jsou dostatečné. Zalijte horkou vodou a nechte několik minut louhovat, poté můžete okamžitě popíjet. Čaj krásně voní. Trápí-li vás chrapot nebo kašel, oslaďte si jej medem a brzy se vám uleví.

TINKTURA Z RÝMOVNÍKU

Ingredience: 500 ml 80% alkoholu, 20 listů z rýmovníku
Technologický postup: Alkohol nalijeme do nádoby a přidáme čerstvě otrhané listy z rýmovníku. Nádobu zakryjeme utěrkou a dáme do tmavé místnosti louhovat. Doba louhování trvá cca 3 měsíce. Každý den bychom měli tinkturu promíchat. Pokud listy začnou hnědnout, tak je okamžitě odstraníme. Hotovou tinkturu slijeme do čisté nádoby a konzumujeme.
Tinktura se užívá při rýmě, nachlazení nebo k posílení imunity. Při výrobě tinktury se louhováním uvolňují léčivé silice. Tinktura se užívá 3× denně po 10 kapkách, které se přidávají do smoothie, čaje nebo šťávy.

MAST Z RÝMOVNÍKU

Ingredience: 200 g rostlinného tuku, 10 listů rýmovníku

Technologický postup: Tuk rozehřejte při teplotě zhruba 110 °C, přidejte čerstvé listy rýmovníku a za stálé teploty nechte směs louhovat 2 hodiny za občasného promíchání. Poté dejte tuk s listy do chladu na 24 hodin a následně celý louhovací proces ještě jednou zopakujte. Mírně vychlazenou, ale stále tekutou mast je třeba přecedit přes plátno a nalít do nachystaných nádob.

77 Comments

  1. Miluse napsal:

    Dobrý večer ,líbí se mi Váš nápad na květináč pro rýmovnik ,tuto bylinku mám rok doma a nedám na ni dopustit a hodně sem ji rozdala protože je to opravdu bylinka která pomuže .Hezký zbytek večera přeje F.M.

  2. Jana napsal:

    Dobrý večer,
    jsem moc ráda, že jste se ozvala. Já s rostlinkou nemám víc zkušeností, než tuto první. Musím se smát, protože jsem si při psaní asi přivolala rýmu, takže inhaluji… Také přeji hezký večer.

  3. Miluse napsal:

    Dobrá je voda, celý nakrájený citrom a 3listky rýmovníku ,dobře se to pije. Těší mě, že při rýmě pomuže a nemusím kupovat drahé spreje do nosu.Mám vyzkoušený i když se třeba říznete tak stačí potřít lístkem ,má to hojivý učinky .M.F.

  4. Jana napsal:

    …děkuji za cenné rady. Tak to dužnina funguje na drobné rány jako šťáva z Aloe. Zase o jeden důvod víc, proč mít rýmovník doma.

  5. Miluse napsal:

    Krásný den , ještě mám vyzkoušený pokud chodíte do lesa tak natřít nohy i ruce lístkem rýmovníku a pak si dát do každé boty jeden lístek.Aloe mám doma už moc dlouho a jako kaktus taky pomáhá.

  6. Jana napsal:

    Dobrý večer, ta klíšťata mě nenapadla, děkuji za radu. Rostlinka se za těch pár dnů očividně vytahuje, tak se těším, že ji vypěstuji i na rozdávání. Přeji hezký večer.

  7. Miluse napsal:

    Hezký den , psala jste , že rýmovník se Vám pěkně vytahuje , stačí tak 15 cm víc ne protože jak se bude vytahovat do výšky bude slábnout , tak opravdu stačí 15 cm, pak uštípnout vršek a spodní listy a nechat rozvětvit , a na rozmnožování je dobrá teplá voda tak na 10 dní a pak přesadit do hlíny s pískem a nechat na parapetu na sluníčku.Snad se na mě nezlobíte že takhle radím , ale je škoda aby bylinka umřela…..Mějte se hezky

  8. Jana napsal:

    Paní Miluše, jste moc milá, že jste napsala, to jsou cenné rady, o to cennější, že ze zkušenosti. Jistě budou k užitku spoustě čtenářek, soudím podle velkého zájmu o tento článek. Děkuji i za ostatní a přeji Vám pěkný víkend!

  9. Miluse napsal:

    Hezký večer,chtěla sem se zeptat co bylinka roste.

  10. Jana napsal:

    Dobrý den,
    no nádhera! Děkuji za optání. Okamžitě jsem výhonky zkrátila, tak jak jste řekla. Základní rostlina je teď bohatě rozvětvená, má velké listy. A výhonky pustily kořínky téměř na den… Už mám 3 mladé rostlinky a slibuji kamarádkám…
    Všem nadšeným pěstitelkám jste skvěle poradila, díky!

  11. Miluse napsal:

    Sem moc ráda,že sem mohla taky trochu pomoct a jak jste psala sou tou zkušenosti tak proč se nepodělit s ostatními.Ani nevíte jakou mám radost .Krásnej večer M.

  12. Jana napsal:

    Pomohla jste, a jak. Rostlinku jsem koupila za 150 Kč – kdybych jen věděla, jak rychle a jednoduše se dá získat, už mám na to živnost :o) Také přeji pěkný večer…

  13. Miluse napsal:

    Teda musím se smát, z pěstování bylinky pomalu milionářka……já ji koupila za 70kč ale nikdy by mě nenapadlo po nikom chtít peníze.

  14. Jana napsal:

    No, to já bych taky nedokázala; ale právě, když teď vidím, jak se snadno pěstuje, tak si říkám, že jsou lidé pořádně vynalézaví….

  15. Miluse napsal:

    Krásnou neděli
    tak koukám ,že z nás by nebyly milionářky 0) já bych tohle pro peníze nedělala ,nic to neptá jen trochu vody a hlinu a trochu lásky ke květinkám a bylinkám……mějte se hezky

  16. Jana napsal:

    Také přeji pěkné dny! Musím vám říct, že o článek je velký zájem, takže jste velmi mnoho přispěla. Děkujeme!

  17. anna napsal:

    pěstuji tež rýmovnik ale dost věcí jsem nevěděla.diky za tipy

  18. Miluse napsal:

    Dobrý večer
    Já mám doma takovou malou pěstírnu a na bylinku nedám dopustit.

  19. Jana napsal:

    Dobrý den, rádo se stalo.
    Já jsem se přiznala, že jsem pěstitel začátečník, ale už chystám nějaké recepty na letní limonády i další možnosti využití.

  20. Jana napsal:

    Dobrý den,
    díky Vám mám už bylinek 8, jsou silné a naprosto zdravé. Původní bylinka z fotografie je přes veškeré zaštipování 2x tak velká a nádherně rozvětvená.

  21. Miluse napsal:

    Krásný den
    Ani nevíte jak mě to těší,že sem mohla přispět a bylinka dělá radost a otom to asi je.Já z ní dělam malou bonsai a vubec ji to nevadí.Ted sem dostala další druh rýmovníku ,ale je to uplně něco jinýho jak vuní tak tvarem rostlinky tak jsem zvědavá jak se bude dařit. Přeji krásnej den

  22. Jana napsal:

    Děkuji, a krásný den i vám, tak ať se vám stále daří!

  23. Miluse napsal:

    Krásný den
    tak jak se daří v pěstování bylinky,u nás to roste jak plevel.

  24. Jana napsal:

    Zdravím Vás, paní Miluše,
    jo, jo, kmenová bylinka prospívá, a už dala život asi 7 dalším květináčkům – pilně rozdávám, a dělají radost. Právě dnes jsme fotografovali bylinkové limonády, a i když džbán není v záběru, obsahoval pár listů rýmovníku. Už se nerozpakuji rostlinu olámat. Mějte se hezky.

  25. Evelin napsal:

    Zdravím Vás Všechny.
    Stále jsem nevěděla kde jej sehnat a co je to za rostlinku, jen jsem o ní četla. Dcera mi donesla Rýmovník, rostlinka do dlaně. Během 1,5 roku jsem rozdala do 8 květináčů všem, kdo o něj stál, ale pro každého to bylo překvapení. Roste jako blázen, mám jej všude a je úžasný. Mnu si jej v dlani na dýchání, ze 3 až 4 lístků po nakrájení na nudličky udělám čaj, v obýváku mám plnou misku lístků celý týden, dávám je do ovocného i zeleninového smoothie, proti klíšťatům jak zde jedna pisatelka uvedla a k tomu lístek strčím na zahradě pod tkaničku a klíšťata nikde, je to prostě malý zázrak s velkým růstem. Jak zde bylo uvedeno – zaštipovat a držet jej nízko. Někdy skoro nevím co s ním, ale vždy se někdo najde. Je to krásná rostlinka.
    Všem přeji krásné prázdniny a dovolené.

  26. Jana napsal:

    Také moc zdravím, paní Evelin!
    A děkuji za nadšený komentář plný dobrých rad. Zvláště vyzdvihuji opatření proti klíšťatům. Už jen kvůli tomu stojí za to rostlinku pěstovat. Máte pravdu, každému udělá radost. I těm, kdo nemají „zelené ruce“ a ledacos jim zajde. Rýmovník nezklame. Potvrzuji též minimální výskyt komárů v domácnosti. Takže, všichni pěstujte a množte :o) Také Vám přeji krásné prázdniny!

  27. Miluse napsal:

    Dobrý večer
    Zdravím Vás dámy. Taková malá bylinka a co v ní člověk najde využití které opravdu pomáhá.Ted jsem zkoušela mast z rýmovníku tak uvidíme ,ale věřím ,že to bude zas pomoc kterou využiji.Taky sem už hodně rozdala a rozdávám.Přeji krásnej večer

  28. Jana napsal:

    Dobrý den,
    paní Miluše, o výrobě masti už jsem slyšela, měla by pomáhat na popáleniny a drobné odřeniny, že? Pokud byste se chtěla rozdělit o recept, a poradíte s účinky masti, ráda o ní s vaším svolením napíši. Postup by se dal nafotografovat, rýmovníků mám pěknou řádku :o) Beztak plánuji, že se k této zajímavé tématice vrátím. Příjemný víkend!

  29. Miluse napsal:

    Ingredience: 200 g rostlinného tuku, 10 listů rýmovníku
    Technologický postup: Tuk se rozehřeje při teplotě zhruba 110 °C, přidají se čerstvé listy rýmovníku a za stálé teploty se nechá směs louhovat 2 hodiny za občasného promíchání. Poté se tuk s listy dá do chladu na 24 hodin a následně se celý louhovací proces ještě jednou zopakuje. Mírně vychlazenou, ale stále tekutou mast je třeba přecedit přes plátno a nalít do nachystaných nádob.
    Zdravím vespolek přeposílám recept na mast z rýmovníku ,používám ji na odřeniny , popáleniny , na modřiny a udereniny.skusila sem i do jedné z mastiček přidat čerstvé rozemleté listy rýmovníku. Přeji hezkej den

  30. Miluse napsal:

    Tinktura se užívá při rýmě, nachlazení nebo k posílení imunity. Při výrobě tinktury se louhováním uvolňují léčivé silice.
    Ingredience: 500 ml 80% alkoholu, 20 listů z rýmovníku
    Technologický postup: Alkohol nalijeme do nádoby a přidáme čerstvě otrhané listy z rýmovníku. Nádobu zakryjeme utěrkou a dáme do tmavé místnosti louhovat. Doba louhování trvá cca 3 měsíce. Každý den bychom měli tinkturu promíchat. Pokud listy začnou hnědnout, tak je okamžitě odstraníme. Hotovou tinkturu slijeme do čisté nádoby a konzumujeme.
    Tinktura se užívá 3x denně po 10 kapkách, které se přidávají do smoothie, čaje nebo šťávy.

  31. Miluse napsal:

    Chtěla sem jen dodat ,že hledám na internetu rýmovník a jeho využití a našla sem i tuhle tinkturu tak jestli taky pomuže budu ráda.Já osobně používám rýmovník jen na rány, modřiny a od bolesti ohledně mé nemoci a ráda se podělím pokud to opravdu pomáhá……

  32. Jana napsal:

    Děkuji za všechny čtenáře! Mast ráda vyzkouším…

  33. Jana napsal:

    Paní Miluše,
    ještě jednou srdečný dík za recepty, a především Vám přeji pevné zdraví!

  34. Miluse napsal:

    Paní Jano
    neděkujte já sama sem ráda , že to pošlete dál a hlavě , že to pomuže. Mastičku kterou sem dělala a používám ji tak tu bolest hlavně tlumí a čerstvým listem si potírám postižená místa tak to trochu kombinuji.Vnuk si odřel koleno na kolečkových bruslích tak sem mu to potřela bylinkou a pěkně se to do dvou dnu zatáhlo a hlavně to tak nebolelo.Mastičku mám v lednici už měsíc a sem s ní opravdu spokojená. Kamarádka má syna astmatika a bylinku mu rozemele a inhaluje ji dvakrát denně .Proč nevyužít bylinku pokud opravdu pomuže a tahle bylinka je nezmar když se ji daří tak děla radost. Dostala sem rýmovník oregano a už mám pár rostlinek rozesazených tak snad zas najdou lidičky co s ní budou spokojeni. Přeji hezkej den

  35. Miluse napsal:

    Pokud by jste měla zájem a rýmovník oregáno není problém poslat.

  36. Jana napsal:

    Jste zlatá, ale zatím ne; u nás to občas vypadá jak v šípkovém království :o)

  37. Miluse napsal:

    Hezký den
    No u nás to vypadá jak v zahradnictví protože květiny mám ráda.Já mít velkej barák a k tomu zahradu tak to mám samý zelený.

  38. Miluse napsal:

    Jak udělat čaj z rýmovníku
    Čaj z rýmovníku tlumí bolest hlavy, spouští se po něm rýma a účinkuje při kašli.
    Čaj je vhodné připravovat z čerstvých listů. Rýmovník je totiž opravdu šťavnatý a plný vody a dalších látek, a tak je velmi náročné jej usušit. Ve srovnání s jinými bylinami trvá sušení listů rýmovníku velmi dlouhou dobu, někdy se to dokonce úplně nepodaří. Pokud si tedy chcete připravit čaj z rýmovníku, natrhejte a omyjte čerstvé lístky. Na přípravu čaje do jednoho hrnku postačí jeden list rostliny, listy jsou totiž vcelku velké a jejich aroma i obsah látek jsou dostatečné. Zalijte horkou vodou a nechejte několik minut louhovat, poté může okamžitě popíjet. Čaj krásně voní. Trápí-li vás chrapot nebo kašel, oslaďte si jej medem a brzy se vám uleví.

  39. Miluse napsal:

    Recept na sirup
    Ingredience: 35 lístků rýmovníku, 1 granátové jablko, 1 pomeranč, 1 citron, 1 kg třtinového cukru, voda
    Technologický postup: Minimálně 24 hodin musíme nechat očištěné rýmovníkové lístky louhovat. Vložíme je do hrnce, přidáme plátky ovoce (nejlépe v bio kvalitě) a zalijeme vroucí vodou tak, aby vše bylo dokonale ponořeno. Hrnec zakryjeme čistou utěrkou a necháme v pokojové teplotě louhovat klidně i 2 dny. Z hrnce odstraníme lístky i ovoce nebo celé přecedíme. Přidáme cukr a zahříváme a mícháme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí. Pak ztlumíme plamen a pozvolna za občasného míchání necháme sirup zredukovat, abychom dostali hustější konzistenci světle měděné barvy. Mějte na paměti, že po zchladnutí sirup ještě dost zhoustne. Horký sirup ihned plníme do menších a pokud možno ještě horkých skleniček, pevně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.

  40. Miluse napsal:

    Hezký den
    tady je pár receptu…..

  41. Jana napsal:

    Paní Miluše,
    opět děkuji za všechny naše společné čtenáře! Recept na sirup a čaj jste skvěle načasovala. Kolem mě začíná kdekdo kýchat a smrkat. Je nejvyšší čas připravit zásoby.
    Přeji dobrý a zdravý podzim.

  42. Míla napsal:

    Dobrý den a zdravím Vás paní Jano i paní Miluši 🙂
    moc děkuji za cenné rady o rýmovníku i jak ho použít. Nyní se mi dostala do ruky rostlinka
    ,, angínovník,, . Zatím jsem o ní neslyšela a třeba paní Miluše by věděla jak jí pěstovat a používat.
    Ještě jednou děkuji za rady a přeji hezké dny bez rýmy 🙂

  43. Jana napsal:

    Dobrý den,
    paní Mílo, i Vám přeji pevné zdraví! Rýmovníku mám plné kuchyňské okno, tak jsem snad na zimu vybavená :o) O angínovníku jsem dosud neslyšela – vypadá jinak?? Rozhodně zapátrám, ale možná se nám ozve paní Miluše.
    Přeji hezký den a díky za zprávu.

  44. Miluse napsal:

    Dobrý večer dámy
    moc Vás zdravím o angínovníku vím jen od kamarádky , která ho používá když má bolesti v krku ,ale já osobně ho nemám nepoužívám. Rýmovník množím a rozdávám a taky mám plnej parapet rostlinek…..

  45. Miluse napsal:

    Angínovník čínský je znám pro své léčivé využití, které má několik možnostíː

    Žvýkání listů – listy této květiny obsahují glykosidy, třísloviny a silice, po několika minutách žvýkání by měly vydezinfikovat krk.[2] Toto léčení se používá nejčastěji při nemocích, jako je angína (od toho jméno Angínovník) nebo zánět dýchacích cest.
    Odvar z oddenku – pomáhá při revmatizmu, nadýmání a zácpě, lze jej i kloktat pro dezinfekci ústní dutiny.
    Vzhledem k obsahu alkaloidů může ve vyšších dávkách působit mírně toxicky[3] a u některých jedinců může způsobit alergickou reakci.

  46. Miluse napsal:

    tahle bylinka vypadá moc krásně , určitě na internetu se dá najít hodně informací , které Vám paní Mílo pomužou.

  47. Míla napsal:

    Přeji hezký den paní Jano a paní Miluše,
    děkuji za odpověď a radu. Bylinku angínovníku mám malou a doufám že se mi rozroste, jako vám rýmovník 🙂

  48. Jana napsal:

    Hezký den, paní Mílo a Miluše,
    také moc zdravím, angínovník už mám nastudovaný, je to nádherná rostlinka (pro ostatní třeba zde – http://www.zahradaapriroda.cz/anginovnik-cinsky-pestovani-a-vyuziti/). Připomíná mi denivky, kterých mám fůry a mám je ráda. Angínovník se dá pěstovat i pokojově, jestli i kvete, tak paráda. Třeba se nám ozve někdo, kdo má zkušenost…
    Krásný víkend!

  49. Míla napsal:

    Dobrý den, paní Jano 🙂
    Moc Vás zdravím a děkuji za odkaz na www. Ta bylinka je velmi hezká a doufám, že mi aspoň jednou vykvete 🙂
    Ještě jednou děkuji a přeji hezký den.

  50. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Mílo,
    také Vás zdravím. Až pokvetete, dejte vědět, ať dodáme odvahu ostatním :o)

  51. Lenka napsal:

    Dobrý den, jak si Rýmovník řekne o vodu, prosím ? 🙂 Už několik mi jich umřelo, asi přelitím 🙁

  52. Jiří Pokorný napsal:

    Dobrý den
    Mám dotaz. Kde seženu semena rýmovníku, k zasazení?

  53. Jiří Pokorný napsal:

    Mám dotaz. Kde seženu semena rýmovníku, nebo sazeničky?

  54. Miluše napsal:

    Dobrý den paní Jano
    Moc Vás zdravím a posílám recept na sirup z rýmovníku , který jsem našla na internetu a zkusila.
    Reklama: 0:13
    Recept na pomerančovo citronový sirup s rýmovníkem
    Potřebuješ zhruba 20 lístků rýmovníku, ½ pomeranče a ½ citronu, ½ litru vody a ½ kg cukru.

    Pomeranč a citron oloupej a nakrájej na plátky, vlož do hrnce s převařenou horkou vodou a přidej listy rýmovníku. Vše nechej cca 24 hodin louhovat. Pak sceď a přidej cukr. Povař na mírném ohni do hustého sirupu. Poté ještě horké naplň do uzavíratelných sklenic a ulož na chladném místě.

  55. Miluše napsal:

    Dobrý den
    pane Jiří semínka se nedají nikde sehnat , je to bylinka kterou si koupíte a až Vám vyroste tak se uštipují odnože , které se pak zasadí. ….

  56. Miluše napsal:

    Dobrý den paní Lenko
    pokud máte rýmovník a moc zalíváte zčernají Vám listy , já zalívám tak jednou za 3dny trochou odstáté vody , opravdu jen štamprdlu vody a stačí , má rád světlo a hlanvě hlínu s pískem .

  57. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Lenko,

    paní Miluše, vám už níže odpověděla, za což jí děkuji. Zalívám dokonce i jednou za 5 dní, a je to v pohodě. Záleží na tom, kde rostlinku pěstujete. V teplejší místnosti zalívám také dřív. Ale ještě jeden tip pro Vás mám – když mladé výhonky uštípnu a dám zakořenit do vody, některé pak dám do vysoké vázy, vyšší než je vzrůstající rostlina. Prostě jí vytvořím takový skleníček. Vody nechám dole tak na 2 prsty a později tolik, aby kryla kořenový bal. Rostlinky ve skleníčku neskutečně krásně prospívají. Budou vám dobře růst a nemusíte mít strach, že je přelijete. Když už je kořínků moc, pak je zasadím.
    Ať se daří!

  58. Jana napsal:

    Dobrý den, pane Pokorný,
    jistě jste četl odpověď paní Miluše níže, děkuji za ni; a jen dodávám, že s jistotou rostlinku nakoupíte v subtropickém zahradnictví KRUH, sazenička stojí 49 Kč. V květinářství jsem za svou první rostlinku platila 120 Kč, což je hodně přitažené, když pak vidíte, jak se rostlina rychle rozrůstá. Předávám odkaz, třeba jste i někde poblíž: https://www.zahradnictvikruh.cz/rymovnik-ean6358-skup51.php
    Srdečně zdravím.

  59. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Miluše,
    velice děkuji za zodpovězení dotazů!
    Moc Vás zdravím, doufám, že jste díky rýmovníku přestála zimu v bezpečí :o) U nás také tak. Sirup vypadá výborně, určitě vyzkouším, mám totiž ráda vše z pomerančů. Děkuji.
    Přeji Vám pěkně předjaří…

  60. Miluše napsal:

    Dobrý den paní Jano
    sirup určitě vyzkoušejte já to každý ráno beru po lžičce , taková prevence proti rýmě a kašli , kamarádka sirup dává dětem do čaje protože sirup je opravdu sladký a výborný. Přeji také krásné dny

  61. Miluše napsal:

    Dobrý den paní Jano
    skleníček pro mladé výhonky se mi líbí , člověk pořád něco zkouší a když to vyjde je to paráda.

  62. Jana napsal:

    Srdečně zdravím, paní Miluše,
    sirup zvládnu připravit asi až o svátcích, ale vyzkouším ráda, a děkuji.
    Mám také malý tip – lístky rýmovníku jsem dozdobila dort. Oproti křehkým bylinkám, které uvadnou, tyto lístky jsou úžasné. Obrázky budou na blogu nejspíš příští týden :o) Přeji krásný víkend.

  63. Janina napsal:

    Já ještě jeden tip k látkovému obalu…nejjednodušší je ustřihnout kus dlouhého rukávu z trika co už nenosíte a navléknout na květináč…nahoře i dole zalepit to je stejné, jen rychlejší a lépe napnuté

  64. Miluše napsal:

    Krásnou neděli
    paní Jano rýmovník jsem na zákusku viděla a vypadalo to moc hezky jako ozdoba , jak bude péc zakusek taky zkusím ozdobit , na obrázky se těším. M

  65. Jana napsal:

    …díky, paní Janino, právě tak je můj květináč vyroben – na první krokovkové fotce je vidět, že jsem ustřihla kus pyžama, proto ten název článku. Tentokrát to byla nohavice, myslím :o)

  66. Jana napsal:

    …díky, paní Miluše, i Vám krásnou neděli!

  67. Martina napsal:

    Dobry den, mam dotaz, obdrzela jsem od kolegyne rymovnik, v praci a celou cestu domu jsem citila jeho vuni, ale jen co jsem si ho doma umistila na stolek (mistnost je mensi), uz nic necitim. Jak je to mozne a cim to muze byt? Dekuji za radu. Martina

  68. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Martino,
    nejsem odborník, ale řekla bych, že si na každou vůni zvykneme, a po čase na ni nejsme citliví. Také rýmovník v místnosti nevnímám. Ale postačí, když odlomíte lístek, polámete ho a necháte si ho poblíž místa, kde třeba sedíte u práce nebo odpočíváte; určitě budete vonné silice cítit. Pak je také možné, že když jste nesla rostlinku domů, mohla mít čerstvě odlomené lístky a pak voněla mnohem intenzivněji. Až vám rýmovník zkošatí, nebude vám líto lístky odlamovat a vůni si užívat. Natřete si třeba nárty rukou, při rýmě je to příjemné.

  69. Miluše napsal:

    Moc Vás zdravím dámy
    mám rýmovník v každém pokoji a pokud chci aby voněl stačí s ním zatřepat a vuně se rozline….je to užasná bylinka. Paní Jano zkoušela jste sirup…F.M

  70. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Miluše,
    to je fakt, jakmile se na rýmovník sáhne, rozvoní se, třeba když zalévám a otočím květináčem. Momentálně mám čtyři silné rostliny a mladé rostlinky stále rozdávám. Sirup s pomerančem jsem dělala, a je výtečný. Ještě jednou díky za recept. Právě ho mám v plánu na víkend, lístečků mám dost :o)

  71. Miluše napsal:

    krásný den , pani Jano
    taky mám hodně mladých rostlinek a rozdávám , hlavně ted napodzim je o něj zájem a když mám nadbytek tak to dám do misek a nechám někde ležet než listy zčernaj. M

  72. Jana napsal:

    Také přeji hezký den,
    paní Miluše, naučila jsem se to podle vás také tak :o)

  73. Laďka napsal:

    Dobrý večer všem ! Paní Miluško prosím o radu . Rýmovník v obýváku a pokojíčku (jiho-západ) jde nádherně, ale v ložnici (východ) mi vždy začal černat a odumřel i když jsem ho zalívala poskrovnu. Jak ho udržet při životě i tam ? Moc děkuji Laďka

  74. Miluše napsal:

    Dobrý den paní Ladko
    krásný den i Vám paní Jano , paní Ladko já mám rýmovník v každém okně jak na jih i východ a myslím , že by mu nemělo vadit na které straně zrovna je spíš de o to nesvítí Vám tam moc sluníčko nebo nemáte tam šero , bylinka nemá ráda plný slunko a pruvan. Skuste tam dát už starší bylinku která bude dobře zakořeněná. Pokud Vám bylinka de v pokojíčku a kuchyni to by v tom byl četr , aby nešla i v ložnici. Skuste a dejte vědět Mila

  75. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Laďko a paní Miluško,
    děkuji, že jste se krásně dohovořily, než jsem doběhla z dovolené :o) K dobrým radám mohu jen doplnit, že mám 4 rýmovníky na východní straně na parapetech – nečernají, spíše mají moc světla; ranní letní úpal jim určitě nesvědčil a zesvětlaly. V tu chvíli s nimi couvám do místnosti, a když je umístím asi 2 m od oken, už je to dobré.

  76. Miluse napsal:

    Pekny vecer pani Jano doufam , ze ste si o dovoleny odpocala. Tady de videt kdyz se spoji vic hlav vic se vi bylinka nema rada slunko a taky ji davam kus dal od okna a ztmavne tak snad to pani Ladce pomuze aby ji v lotnici taky pekne rostl.

  77. Jana napsal:

    Hezký den, paní Miluše,
    děkuji, užila jsem zeleně, ale už jsem po uši v práci, hlavně v zavařování spolu s ostatními čtenáři, k nimž se brzy rozběhne náš podzimní katalog plný novinek. Mějte se hezky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.