RYCHLÝ POMERANČOVÝ DŽEM

VÁNOČNÍ TRIFLE S DÝŇOVÝM KRÉMEM
17.12.2015
VELKÉ DÁRKOVÁNÍ
21.12.2015

stuha_zelena

Horká topinka s pomerančovým džemem figuruje v každé pořádné anglické detektivce. Hrdinka ji ráno dostává naservírovanou na všech kontinentech přímo do postele a ve mně tato představa utkvěla jako něco, co prostě jednou musím zažít.

Dnes už vím, jak je pomerančový džem lahodný. A každý rok se těším, jak ho udělám rodině na Vánoce. Aby ty naše svátky prošpikované kaloriemi byly ještě sladší. Protože nakonec nevím kam dřív skočit, na přípravu džemu nedojde. Až teď – minulý týden jsem si přála hezké Vánoce s kamarádkou Jitkou, a ona mi přinesla sklenici zmíněného džemu. Byl tak dobrý, že u nás přežil jen dva dny. Bylo jasné, že letos vaření džemu prostě musím stihnout. Recept jsem ukořistila a tak vám ho předkládám.

Nezapomeňte někoho na poslední chvíli džemem obdarovat. Bude stejně potěšen, jako já. Samozřejmě si k tomu pořiďte úhledné sklenky a já vám po neděli nachystám ještě pár dárkových visaček. Třeba se budou hodit…

stuha_zelena
POMERANČOVÝ DŽEM

Příprava: 1 hodinu * Vyrobíte: 4–5 malých skleniček

  • 5 velkých a sladkých pomerančů, vyloupaných z blanek
  • 700 ml vody
  • 200 g mrkve, jemně nastrouhané
  • vymačkaná šťáva z 1 citronu
  • 1600 g cukru krupice
  • 2 plné lžíce whisky (nebo brandy)

1. Pomeranče rozdělte na dílky a pečlivě je zbavte všech semínek a blan. Právě ony způsobují charakteristickou hořkost džemu.

2. Nakrájené dílky dejte do nerezového hrnce, uhlaďte je lžící a zalijte studenou vodou. Přikryjte poklicí a nechte v chladu do druhého dne.

3. Druhý den přilijte 700 ml vody a směs přiveďte k varu. Pak vařte ještě 40 minut na mírném plameni, případně do chvíle, kdy se dílky rozpadnou a směs zhoustne.

4. Přidejte jemně nastrouhanou mrkev a citronovou šťávu a přisypejte první třetinu cukru. Za stálého míchání přiveďte směs k varu a přisypejte další třetiny cukru. Dokonale ho rozpusťte a nechte vařit asi 30 minut.

5. Když začne směs želírovat (kápněte si pár kapek na porcelánový talířek a pokud se kapky udrží, je vše v pořádku), hrnec odstavte a po chvíli vmíchejte alkohol. Zamíchejte a ihned plňte vypařené sklenice. Zavíčkujte je, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

 

pomdzem1

Pokud je v pomerančích hodně semínek, jsou to ty pravé. Znamená to, že plody obsahují velké množství pektinu a džem vám bude dobře želírovat. Alkohol můžete při přípravě džemu vynechat. Ale pak doporučuji skleničky s džemem krátce zavařit, aby se džem nekazil. Ale nebojte se, že vám zůstane dlouho načatý v lednici!

* Pomeranče na džem kupte v okamžiku, kdy jste ochutnali odrůdu, která je sladká a jde snadno vyloupat z blanek. Jinak je to hrozně nepříjemná práce.
* Pozor – džem nepřevařte. Dlouhá doba varu se může projevit špatným tuhnutím.
* Džem můžete smíchat s medem a jemně nastrouhaným kouskem zázvoru. Vše prošlehejte metličkou a marinádou potřete kuřecí maso. Dejte péct do trouby a pochutnejte si na skvělé změně.

stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.