RYCHLOKRABIČKY + ŠABLONA

MINI PAVLOVA ANEB CO S BÍLKY?
18.12.2017
ZIMNÍ POVLEČENÍ
20.12.2017

ornament_01
Mezi dárky se často vyskytují takové takzvaně nezabalitelné. S nepravidelnými tvary, výstupky, všelijak vyčouhlé a dokonce křehké a rozbitné. Co s nimi? Jen tak do papíru je nezamotáte.

V podstatě balím dárky moc ráda, ale s těmito podivnostmi si každý rok nevím rady. A zas je má Ježíšek nachystané… Nezbývá, než nakoupit krabičky, anebo si nějaké vyrobit, ale ty klasické jsou hodně náročné na čas.

Tvary krabiček, na které se nakonec díváte, dobře znáte, protože si podobné nosíme z obchodů. Nezřídka se do nich balí bižuterie nebo drobnosti v parfumeriích. Připadají mi extrémně snadné na výrobu, přitom jsou pevné a praktické. Jenomže bych potřebovala větší velikosti, a především neznám ten fígl, jak do sebe zaklesnout kruhové části tak, aby se plochý karton poslušně nafoukl a spolkl nějaký předmět.

Tak jsem to prostě zkusila. Neměla jsem šablonu, ani krabičku, kterou bych poměřila. Narýsovala jsem si dva stejné obdélníky, vzala kuchyňský talířek a nad kratšími stranami ho obkreslila směrem ven a dovnitř. A ono to funguje! Naprosto přesně a bez problémů. Takto si vyrobíte krabičky v jakékoli požadované velikosti jak na běžícím pásu. K výrobě krabičky potřebujete jen jediný lepený spoj.

ornament_02

rychlokrabicky1

JAKÝ MATERIÁL POTŘEBUJETE NA KRABIČKY

Postačí jednostranně potištěný karton, silnější než běžná čtvrtka. To proto, že musíte povrch kartonu proříznout a stále tam musí fungovat ještě jedna vrstva. Naohýbat papír do obloučku by jinak nešlo. Ideální by byla perforace. Pokud si koupíte oboustranně potištěné kartony, bude výsledek ještě parádnější. Celkem si připravte:

  • potištěné kartony velikosti A4, s vánočním dekorem
  • lepidlo na papír
  • pravítko, nejlépe kovové, aby se podél dalo řezat
  • obyčejnou tužku a gumu
  • řezák a nůžky
  • malý podšálek
  • řezací podložku
  • dárkové stuhy a barevné provázky

Stolní desku ochraňte řezací podložkou (z papírnictví, nebo např. kouskem sololitu), protože budete používat řezací nůž. Chcete-li, narýsujte si šablonu, podle které budete krabičky vyrábět. Můžete ale kreslit přímo, na rub kartonů, a krabičky si konstruovat v nejrůznějších tvarech. Snadno je odvodíte od té první, přidáním nebo ubráním několika centimetrů.

rychlokrabicky_sablona (2)

ŠABLONA

Vůbec nezáleží na rozměrech, které uvádím. Dosaďte si za ně takové, které sami potřebujete. Konstrukci ale vysvětlím podle obrázku:

  • obyčejnou tužkou si narýsujte 2 obdélníky vedle sebe, v tomto případě ve velikosti 9 × 14 cm
  • vezměte malý podšálek a nad i pod narýsovanou šířkou obdélníků vytvořte obloučky; tam, kde směřují dovnitř, se krabička bude ohýbat
  • vyznačte si další ohýbání hran, viz přerušovaná čára
  • k pravé straně šablony přidejte v odstupu 1 cm přesah pro slepení krabičky, horní a spodní hranu sešikměte
  • pomocné čáry tužkou vygumujte

Takto vypadá postup, ale šablonu skutečně nebudete potřebovat. Další krabičky jsem si zakreslovala přímo na karton. Je totiž důležité prořezy vést z lícové strany, krabička se tak lépe ohýbá. Řezala jsem všude, kde je přerušovaná čára. Samozřejmě hrozí, že karton proříznete skrz. I mě se to stalo, ale proříznutím jsem zkazila jen první krabičku, pak už jsem získala cit.

rychlokrabicky2

NA OBLOUČKU ZÁLEŽÍ

Při konstrukci pláště krabičky si vezměte k ruce různé talířky. Když vytvoříte oblouk mělčí, krabička bude nižší. Víc vyklenutý oblouk je pro tvar krabičky lepší, ale karton musíte dobře naříznout, aby se víčko vytvarovalo dokulata. Je lepší proříznutí vést z líce. Vidíte, že pod dekorem prosvítá obyčejný papír z rubové strany. Tak je to správně. Víčka se opřou do protější strany pláště a tím se krabička nafoukne. Do hrany spodního víčka vyřízněte vždy velké véčko, aby se do něj dal vložit prst. Krabička je totiž krásně pevně uzavřená a takto se do ní lépe dostanete. Když máte narýsováno, vykrojte celý tvar, krabičku uprostřed přeložte a krajní přesah vlepte dovnitř pláště. Počkejte, až spoj dokonale drží, pak zlomte půlkulatá víčka směrem dovnitř – vždy nejprve to se zářezem a pak vrchní. Krabička je hotová.

rychlokrabicky3

JEŠTĚ TROCHU NAZDOBIT

Krabičky převažte stužkami, ozdobnými provázky, zkrátka jak se vám to líbí. Přidejte jmenovky, malé dekorace. Vytvoříte si tak perfektní ambaláž na drobnosti, které budou dokonale utajené. Mohou být jakkoli střapaté, technické i měkkoušské, ale krabičky je spolknou jakoby nic, protože je přizpůsobíte každému tvaru.

Také na našem e-shopu ještě najdete spoustu inspirace. Máme pro vás dopravu zdarma úplně na vše a stále ještě stíháme doručit do Vánoc! Týká se zboží, které máme skladem, a objednáte jej do středy 20. 12. do 09:00 hod., placené dobírkou nebo kartou online a doručované PPL nebo s výdejem na prodejnách decoDoma.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.