RYCHLÉ A LEHKÉ LETNÍ OBĚDY

RUČNÍK V JEDNODUCHÉM DÁRKOVÉM BALENÍ
11.6.2018
BARVY V BYTĚ IV: ZELENÁ
13.6.2018

Nemáte chuť vařit? Postavit se v horku do kuchyně je někdy zničující. Do ničeho se nenuťte a hlavně jezte čerstvá jídla.

Dlouhodobá letní vedra nás většinou připraví o obvyklý apetyt. Někomu stačí polévka, jinému lehký salát, na svačiny ovoce. S navýšeným pitným režimem se to dá přežít. Večer možná zjistíte, že jste jedli málo, ale to nevadí, každý den není stejný.

Letní kuchyně vyžaduje odlehčení, a většinou si o něj samo řekne naše tělo. S velkou chutí si pak dáváme zeleninová jídla, polévky, i studené pokrmy. Například čerstvě upečený chléb plus pomazánka z trhaného vepřového masa je nedělní oběd nad obědy. Zralé ovoce je další možností, jak si užít letní jídelníček. I když nemusíte sladké každý den, rozhodně si nenechte ujít třešňové clafoutis, meruňkový nákyp nebo božské jahodové knedlíky.

I to, že v létě vybočíte ze zaběhaných zvyklostí, patří k příjemným změnám, kterými si možná navodíte nový režim i po zbývající část roku. Třeba přijdete na chuť zelenině a umenšíte spotřebu masa. Za to, co dokáže jedno Bezmasé pondělí (Meatfree Monday) začal v roce 2009 bojovat i Paul McCartney a tato kampaň má dnes tisíce stoupenců. V každém případě vařte to, co je rychle na stole a po čem máte lehký krok. A nezapomeňte využít náš letní katalog a e-shop, v kterém naleznete spoustu krásného kuchyňského náčiní.

1 Rychlá, sytá polévka  Čočkovou polévkou doplníte tekutiny a lehce se nasytíte. Říkám lehce, protože není nijak extrémně vydatná. Červená čočka je velice rychlá na přípravu. Vaří se jen 10-15 minut. Používám ji rovněž pro zahuštění jiných polévek, místo kaloričtější jíšky. Ve výsledku uvaříte sice hrnec krémové polévky, ale pouze ze zeleniny a postrádající uzeninu. K létu pasuje moc pěkně, vyzkoušejte.

2 Lehce pikantní maso Kuřecí maso v marinádě si vezme tolik chutí, kolik unese. Pozor však, udržujte ho v chladu a při nákupu masných produktů si dejte pozor na čerstvost. Domácí marinádu si připravíte za chviličku, a druhý den se už budete věnovat rychlé úpravě. Je to přesně to správné jídlo určené k zahradnímu hodování. Přidejte salát a malou přílohu v podobě opečených tortil, a vše naservírujte na elegantní míse s dřevěným dekorem. Co víc si k pohodě přát...

3 Vydatný salát s hráškem a houbami  Tenhle rýžový salát patří k létu znamenitě. Obohatit ho můžete čerstvými produkty z lesa i ze zahrádky. Pokaždé sklidí úspěch a přitom je to takové to jídlo, které dokážete připravit ze zásob; v tomto případě z mrazeného hrášku a koupených žampionů. Ale má ještě jednu přednost - během 10 minut uvařím rýži v praktické nerezové kouli, na kterou nedám dopustit. Vařím v ní s velkou oblibou.

4 Sladký oběd plný meruněk  Nadýchaný ovocný nákyp je skutečnou pohádkou. Dejte si trochu práce s našleháním bílkového sněhu, a dáte mi za pravdu. Recept jsem připravovala ze sušených meruněk, ale asi je zbytečné dodávat, abyste je v tuto dobu nahradili čerstvými. Tajemství načechraného nákypu spočívá v jednoduchém úkonu. Zapékací misku položte do trouby na plech s vodou. Pára, která vzniká při pečení, rýži nadlehčí a neslepí. Meruňky postupně nahrazujte sezonním ovocem, až se projíte až ke švestkám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.