RUDÝ SAMET ANEB RED VELVET CAKE

HRUŠKOVÝ ŠTRÚDL S MARCIPÁNEM
25.1.2018
4x NEJSKVĚLEJŠÍ BRAMBORY
30.1.2018

stuha_ruzova

Dort nesoucí tento název je skutečně výjimečný. Nejen svou barvou, ale překvapí vás jemností a nadýchaností těsta, i tím, že fůra krému, kterou sníte, je v podstatě pořádná porce čerstvého sýra. 

Vypořádáte-li se s cukrem, jehož množství v jedné porci není nijak závratné, máte před sebou impozantní dort, který je navíc hodně jednoduchý na přípravu. Pokud vám jde o klasický tvar, je třeba těsto upéct ve dvou formách, tedy dávku v receptu zdvojnásobit. Krém vyjde akorát na promazání a svrchní dozdobení, ale chcete-li větší vrstvu, pak počítejte s 1 ½ dávky. Dort bývá na první pohled celý zabalený v krému, zdobí ho jen drobečky získané z těsta. Když se do této nadýchané bomby zaboří nůž, vylovíte temně červený řez. Nádherné!

Já jsem se od původní verze hodně odchýlila, protože  jsem chtěla připravit malé dortíčky, vhodné k valentýnskému večeru. Rok se s rokem sešel, a opět budeme brzo slavit – tedy ti, co slavit chtějí. Třeba první rok společného štěstí, ale třeba také rok třicátý; to už chce nějakou oslavu!

K výrobě dortíků jsem použila šikovného pomocníka. Nerezovou formičku s pístem, pomocí níž z těsta vykrojíte srdíčka (z jiné také kruhové dortíky) a velice snadno je naplníte krémem. Píst se postará o to, aby se krém rozlezl kam má, a během okamžiku zformuje úhledný dortík. Na tyhle vychytávky nedám dopustit, protože miluji věci, které mi usnadní práci.

stuha_ruzova

MINI RED VELVET CAKE

Příprava: těsto 20 min + krém a dokončení 45 min * Získáte: 7 kousků

Těsto

  • 180 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 2 celá vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 rovná lžíce kakaa
  • 125 ml podmáslí
  • 1½ lžičky červené gelové barvy, jen zarovnané
  • 1½ lžičky vinného octa
  • 1 lžička sody

Krém

  • 200 g sýra Philadelphia, příp. Lučina
  • 200 g mascarpone
  • 120 g moučkového cukru
  • 5 ml vanilkového extraktu
  • 200 ml smetany, 30%

Těsto

1. Připravte si plech velký 20 × 25 cm vyložený pečicím papírem. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchaného světlého krému. Pak zašlehejte jedno vejce po druhém a vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Troubu vyhřejte na 180 °C.

2. Do vzniklého těsta ručně vmíchejte kakao, podmáslí a gelovou barvu.

3. Do mističky nalijte vinný ocet a přidejte sodu. Pozor, směs začne pěnit. Ihned ji ručně přimíchejte k těstu, aby ho provzdušnila. Těsto okamžitě rozetřete na připravený plech, povrch urovnejte do roviny a dejte péct na 30 minut. Hotové nechte zcela vychladnout.

Krém

Vychlazený sýr spojte s mascarpone, přidejte prosátý cukr a vanilkový extrakt a krátce prošlehejte. Ušlehejte pevnou smetanu a po lžících ji ručně vmíchejte do směsi sýra. Dejte vychladit.

Dokončení – viz foto postup:

velvet1

Na obarvení těsta použijte nejlépe barvy Wilton (došla mi, takže jsem bleskově improvizovala), ale v každém případě použijte gelovou barvu. Pro rozvinutí barvy je zapotřebí kyselé prostředí, proto se zároveň s ní přidává do těsta podmáslí. Těsto nechávám až do vykrajování v chladničce. Je totiž hodně hebké a takto se na chvíli zpevní. Zde je vidět vykrajovací formička a píst, kterým dortík zformuji. Promyslete si, jak budete formičku klást na těsto, aby vzniklo co nejvíce tvarů. Krém vyndejte z chladničky a začněte vykrajovat.

velvet2

Vykrájená srdce jsou vysoká, takže každé v polovině rozkrojte. Vidíte, že těsto je mechové a hned z něj odpadají drobečky. Zbytky těsta si můžete schovat na pozdější zdobení. Pro složení každého dortíku bude zapotřebí 3 plátků těsta. Snažte se tedy vykrajovat úsporně. Když vám chybí plátek těsta, u posledních kousků lze nahradit prostřední patro vrstvou drobečků. Nepoznáte to.

velvet3

Do vykrajovací formičky vložte plátek těsta, přidejte vrchovatou lžíci krému a druhý plátek těsta. Pomocí pístu jemným stlačením dortík zformujte. Krém se uvnitř krásně rozloží. Postup zopakujte – přidejte opět vrchovatou lžíci krému a poslední plátek těsta. Nyní pístem dortík jemně stlačte a zároveň vykrajovací formičku zdvihněte směrem vzhůru. Dortík jako malovaný je na světě. Pokud se vám krém po stranách vytlačí, vůbec to nevadí. U dalšího kousku už budete vědět, jak na to.

004

Tady by nebylo na místě, schovat dortík do bílého krému. Valentýnské srdce přece musí být červené. Ale jinak zdobte, jak vás napadne. Můžete končit bílým krémem, přidat drobečky těsta, kandované ovoce, bylinky a pod.

Pokud se vám nelíbí použití potravinářského barviva, ponechte těsto bez něj. Chuťově mu nic chybět nebude; zůstane čokoládové, protože obsahuje kakao a zachová si stejnou lahodnost. Na druhé straně, pokud výjimečnost tohoto dortu spojíte s konzumací jednou za čas, nevidím v tom problém.


stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.