RETRO PUDINK S JAVOROVÝM SIRUPEM

LEKCE SKLÁDÁNÍ UBROUSKŮ
14.10.2016
Z POHÁDKY DO POHÁDKY ANEB INSPIRACE PRO JEŽÍŠKA
18.10.2016

stuha_hneda
Dnes tu mám senzační americký recept z období, kdy ještě neexistovaly pudinky v prášku. Vznikne pouze se smetany, vajec a trošky cukru. Pokud vaříte bez dochucovadel, barviv a umělých chutí, pak určitě zbystřete.

Když jsem se naučila tento recept, potěšilo mě to. Nejen proto, že mi pudink chutná, ale i proto, že s jeho vařením není žádná práce. Dělám ho často při jiné činnosti v kuchyni, protože těch 10 minut, co příprava vyžaduje, je naprosto zanedbatelných. Pak už se pudink o sebe postará sám. Ztuhne si – a čeká na nazdobenou čepici z javorového sirupu a hořko sladkých mandarinek.

Protože základní ingredience vytvoří absolutně tekutou směs, naporcujte ji rovnou do sklenic na dezerty, nebo – jak se to kdysi dělalo, do kuchyňských hrnků. Tento výborný dezert v nich můžete rovnou servírovat i dnes. Smetanová chuť pudinku je velice jemná; k oslazení slouží javorový sirup, který přidá lehce oříškovou chuť, a společně s kompotovanými mandarinkami vytvoří luxusní kombinaci. Jak se za půl hodiny stane ze smetany pevný dezert bez příměsi konzervantů, zjistíte, až to vyzkoušíte…

V souvislosti s receptem jsem objevila chuť a kvality javorového sirupu. Pokud ho neznáte, tak připojuji alespoň pár základních informací:

*Javorový sirup je přírodní sladidlo; spolu s medem a melasou patří k zdravějším náhradám bílého cukru. Má nižší glykemický index, ale je to stále sladidlo; takže platí, všeho s mírou.

*Zdvižený varovný prstík zmírňuje jeho složení. Obsahuje sice sacharózu (řepný cukr), ale také glukózu a fruktózu (hroznový a ovocný cukr).  Na rozdíl od rafinovaného cukru však obsahuje ještě vitamíny (skupiny B a mimo jiné vápník, zinek, draslík) a řadu minerálních látek.

*Při nákupu si na etiketě pečlivě ověřte složení. V podstatě by měl sirup obsahovat pouze čistou zahuštěnou javorovou šťávu. Rychle vás zpřítomní i cena produktu. Levný sirup může obsahovat spoustu náhražek. Druhým kritériem je barva. Čím je sirup světlejší, tím bude kvalitnější. Když ochutnáte, má jemnou oříškovou chuť a voní. Mám dobrou zkušenost se zn. BIO Country Life, Grade A, 250 ml/kolem 150 Kč.

*Kvalitu sirupu označují výrobci stupnicí A-D, označení byste rovněž měli najít na etiketě.

  • A/Light = výrazně světlá barva, lahodná chuť, nejvyšší kvalita pro studenou kuchyni
  • B/Medium = světlá barva, stále jemná chuť
  • C/Amber = medově zbarvený, hustší, nejběžněji užívaný
  • D/Dark = jako tmavý med, používá se k vaření a pečení

* Největší část výroby javorového sirupu pochází ze Severní Ameriky. Ne náhodou má Kanada javorový list na své vlajce. Pěstování javorů a využívání javorového sirupu v kuchyni i v léčitelství je součástí kulturní tradice, která má kořeny v dovednostech indiánských kmenů v období ještě před objevením Ameriky. 

stuha_hneda

SMETANOVÝ PUDINK S JAVOROVÝM SIRUPEM

Příprava: 15 minut + dozdobení * Získáte: 4  hrnečky

  • 4 velká vejce
  • 600 ml 12% čerstvé smetany
  • 45 g krupicového cukru
  • 1 lžička extraktu z burbonské vanilky
  • pár kapek citronu

dozdobení

  • 4 lžíce javorového sirupu
  • plechovka naložených mandarinek

plus 4 ks hrnečků o objemu asi 200 ml

1. Do mísy vložte vejce a drátěnou metlou je prošlehejte. Přidejte smetanu a cukr, vanilkový extrakt a pár kapek citronu. Vše dokonale spojte do hladké směsi. Tekutinu rozlijte do 4 hrnečků tak, aby všude zůstalo místo na doplnění mandarinkami.

2. Hrnky postavte do kastrolu s vodou, která by měla dosahovat do jejich poloviny. Hrnec pevně přiklopte pokličkou. Nechte zahřívat na středně velkém plameni až k bodu varu.

3. Vařte mírně 10 minut, až zjistíte, že směs začíná při kraji tuhnout. V tuto chvíli můžete hrnec odstavit z plamene a hrnečky nechte ještě 15 minut pod poklicí. Během této doby pudink ztuhne. Pak hrnky vyndejte a po chvíli dejte vychladit do chladničky. Pokud budete pudink servírovat druhý den, zakryjte hrnečky talířky.

Před podáváním nalijte do každého hrnečku lžíci javorového sirupu a povrch dozdobte okapanými mandarinkami.

001

Pudink hravě umícháte ručně šlehací metlou. Zvládnete to při jakékoli další činnosti kolem plotny.  Směs získá pouze jemně vanilkové zabarvení.

002

Voda v hrnci by měla dosahovat hrnečkům tak někam do pasu. I když ji budete udržovat ve varu, hlídejte plamen, aby nevařila klokotem. Ideální je, máte-li na hrnci skleněnou poklici. I když se zapotí, je do hrnků stále vidět.

003

V modrém hrnku je vidět, jak pudink nádherně ztuhl. Okraje se trošku odtahují od hrnku a sirup už se jen líně rozlévá po povrchu. Ještě dozdobit mandarinkami, a je hotovo. Pudink jezte lžičkou tak, abyste nabrali od každé chuti kousíček.

pudink_mix

Když už připomínám klasický recept, musím doporučit krásné kuchyňské hrnečky, v kterých se bude dezert dobře vyjímat. Ideální jsou hrnečky o objemu 240 ml (např. ty růžičkové vpravo dole), hrnky obsahující 340 ml (ten, ve kterém jsem vařila), naplňte pouze do dvou třetin, abyste měli pudink i ovoce ve správném poměru.

Tento dezert aktuálně doporučuji všem chřipkovým marodům. V okamžiku, kdy ztratíte chuť k jídlu a nemůžete polykat, je pudink skvělým osvěžením. Je hebký a šťavnatý, a ještě si javorový sirup můžete nahradit zázvorovým. Právě to mám za sebou!

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.